Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat că principala prioritate a Guvernului, în perioada următoare, o reprezintă legea salarizării sectorului bugetar. Ea a precizat că, săptămâna aceasta,  Executivul va demara, în acest sens, consultări cu partenerii sociali.

„Principala prioritate pe care ne vom axa ca acțiune guvernamentală în perioada următoare este legea salarizării sectorului bugetar și vom începe, de săptămâna aceasta, consultări cu partenerii noștri sociali, astfel încât să putem să finalizăm la sfârșitul lunii septembrie legea salarizării pentru sectorul bugetar”, a spus Rovana Plumb, la finalul Biroului Permanent Național al PSD.

 

Salarizarea, la același nivel, în toate domeniile

Rovana Plumb a afirmat că salarizarea bugetarilor trebuie să fie la același nivel, indiferent că este vorba de puterea legislativă, executivă sau judecătorească. „Noua viziune pe care o avem în ceea ce privește salarizarea, care se face haotic în momentul de față, este de a avea o echitate în sistemul bugetar în ceea ce privește motivarea personalului și, într-adevăr, viziunea cu care venim poate fi considerată și este, din punctul meu de vedere, un factor de combatere a corupției”, a arătat ministrul Muncii.

 

Salariu minim brut – 1.200 de lei

 

Guvernul propune, în noua lege a salarizării, un salariu minim brut de 1.200 lei şi unul maxim brut de 22.000 lei, iar salarizarea va fi repartizată pe cinci clase. Cele cinci clase de salarizare ar urma să includă, de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier) şi persoanele cu studii superioare de lungă durată (precum medicul, profesorul, dar şi preşedintele ţării, parlamentarul şi ministrul), pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut. Față de aceste propuneri, sindicatele acuză, însă, Executivul de incompetenţă, pentru faptul că introduce eronat unele profesii în categoria meseriilor necalificate. potrivit datelor de la Ministerul Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecţie.