În ziua Sfinților
Petru și Pavel,
Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, din satul Buriaș, comuna Periș, a îmbrăcat, din nou, haine de sărbătoare. Luni, pe 29 iunie, localnicii și duhovnicul lor au adus laudă și închinăciune apostolilor care-i ocrotesc de o viață.
Zeci de credincioși ai satului Buriaș, în frunte cu primarul Anghel Albu, au participat, cu bucurie în suflet, la hramul Bisericii Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Încă de la primele ore ale zilei, sfântul lăcaș de cult s-a umplut de rugăciune. În tot satul, de la Parohia Sfinților Petru și Pavel au răsunat frumoase cântări bisericești. Duhul Sfânt s-a revărsat peste toți creștinii cu inimile curate și i-a înnobilat cu harul său dumnezeiesc. La ceas de sărbătoare, slujba de hram a fost săvârșită cu dăruire de duhovnicul sătenilor, preotul paroh Victor – Adrian Cocârlea, ajutat de dascăl și de strană. Împărtășiți cu Sfintele Daruri, credincioșii au primit sfințirea prin puterea harului divin.
“Dumnezeu să-și reverse harul său asupra enoriașilor din parohia noastră, împlinindu‑se duhovnicește! Iubiți credincioși, la ceas de sărbătoare, vă doresc ca Dumnezeu să vă lumineze sufletele, mintea, să vă binecuvânteze familiile și gospodăriile, să vă ocrotească și să vă călăuzească pașii spre înfăptuirea de lucruri mari și bune!”, a fost mesajul pe care l-a transmis preotul Victor-Adrian Cocârlea, parohul Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel, din satul Buriaș, credincioșilor care au asistat la slujba frumoasă, după cuvântul său de învățătură.
Sfântul Chivot, donat parohiei de primarul comunei
Printre enoriașii evlavioși care s-au rugat, s‑au închinat și au asistat la slujba de hram a parohiei, s-a aflat și primarul comunei Periș, Anghel Albu, fiul duhovnicesc al sfântului lăcaș. Edilul nu a venit cu mâna goală la biserică și la credincioși. El a adus o casetă placată cu aur, în formă de bisericuță, care se așează în altar și în care se păstrează Sfânta Împărtășanie. Primarul Anghel Albu, a donat această casetă care poartă denumirea de Sfântul Chivot, parohiei din Buriaș. “Vom păstra în Sfântul Chivot împărtășania care se folosește în timpul anului, pentru împărtășirea bătrânilor și bolnavilor care nu se pot deplasa la biserică”, ne-a explicat preotul paroh.
“Aici m-am născut, am crescut și aici mă întorc întotdeauna cu drag, cu inima deschisă către Dumnezeu și către oamenii locului. An de an, hramul bisericii îmi umple sufletul cu bucurie. Acesta este și un bun prilej să reîntâlnesc toți oamenii minunați care au pus umărul la dezvoltarea locului, care, prin muncă susținută, au reprezentat satul cu mândrie în toate colțurile lumii în care au pășit. Mă bucur că, după mai bine de șapte decenii, am reușit să refacem pictura bisericii. Lucrările au fost finalizate acum câțiva ani. Astăzi, de ziua bisericii, le doresc credincioșilor care vin adesea aici să se roage în tihnă, să fie sănătoși și să ne bucurăm mulți ani de praznicul luminos al parohiei. La mulți ani, dragi creștini!”, a spus primarul Anghel Albu, după slujba minunată.
La masa dragostei, cu toți frații creștini ai satului
Ziua hramului de la Buriaș s-a încheiat, după tradiție, cu binecuvântata masă a dragostei, sau masa frățească. Cele mai iscusite bucătărese ale satului au trudit din greu ca să pregătească numeroase aperitive, mii de sarmale, mici și fripturi la grătar, plus deserturi, care să ajungă la toți mesenii. Parohul Victor-Adrian Cocârlea a împărțit bucatele gustoase cu toți frații creștini ai satului.
Totul despre Biserica Buriaș
Biserica Parohială Buriaș a fost construită între anii 1933-1939 sub conducerea preotului Patrichi Leonida, parohul parohiei vecine, Bălteni. Un comitet de enoriași și constructori, avându-l în frunte pe Ștefan Stănescu, învățătorul satului Buriaș, a inițiat și coordonat lucrările de construcție a bisericii până în anul 1939, când preotul Stoica S. Ion, născut în acest sat și fiind hirotonit preot pentru parohia Buriaș, a finalizat construcția bisericii. Pentru această construcție s-au primit ajutoare bănești de la enoriașii parohiei și de la Prefectura județului Ilfov. Sfințirea bisericii a avut loc pe data de 15 octombrie 1939, în timpul arhipăstoririi părintelui patriarh Nicodim Munteanu, primind hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Din punct de vedere arhitectural, biserica are planul în formă de cruce cu dimensiunile: 22 m lungime și 7 m lățime, cu absidele octogonale. Construcția este din cărămidă, iar acoperișul este învelit cu tablă zincată. În exterior, biserica prezintă un șirag de firide pictate cu chipurile sfinților, care înconjoară construcția la nivelul superior, iar sub acestea se află un brâu de ciment împletit, amintind de stilul moldovenesc, completat la nivelul soclului de alt brâu identic. Pictura interioară a bisericii datează din anii 1938 – 1939, executată în ulei de pictorul Petre Rădulescu, ajutat de zugravul Alexandru Vodă, ambii din Ploiești. Stilul picturii este neobizantin, cu o paletă de culori plăcut armonizate. În cursul anului 2008, s-au executat lucrări ample de conservare și restaurare ale picturii din interiorul și exteriorul bisericii, precum și de restaurare a tâmplăriei. Lucrările au fost executate de pictorul bisericesc Elena Vasilescu, din București. În timpul arhipăstoririi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a resfințit biserica, pe 14 iunie 2009, de către Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi având în frunte pe Pc. Pr. Protopop Constantin Păun. Alături de curtea bisericii, se află și cimitirul parohial, cu o suprafață de 4.700 de metri pătrați, care a fost înființat în anul 1938, împreună cu parohia.