Școala de Vară de la Pantelimon, la a cincea ediție

Dacă este 1 iulie, este Școala de Vară, la Pantelimon. Și nu de ieri, de alaltăieri. De cinci ani. Un proiect care s-a înfiripat din pasiunea pentru meseria de dascăl și din dragostea pentru copii a cadrelor didactice de la Școala nr. 1, din orașul condus de primarul Marian Ivan. Cel care a făcut tot ce i-a stat în putință, împreună cu membrii Consiliului local, ca această inițiativă demnă de toată lauda să prindă viață și să devină, iată, o tradiție a locului. Mai mult, ea va fi luată ca model și de alte comunități ilfovene, cum ar fi cea de la Otopeni.

Școala de Vară, așa cum au gândit-o inimoșii dascăli din Pantelimon, a plecat de la o realitate îngrijorătoare, generată de condițiile sociale și economice ale vremurilor pe care le trăim. A plecat de la nevoia de a-i sprijini pe micuții care se confruntă cu greutăți pe care nu le merită și care amenință să-i transforme într-o categorie defavorizată a societății, din cauza imposibilității de a accesa un grad de educație corespunzător pentru o reușită deplină în viață. Mai exact, așa cum ne spunea prof. Doinița Cântă-Bine, coordonatorul pro­gramului, acesta se adresează, „copiilor cu nevoi remediale, copiilor care nu neapărat nu au învățat, sau nu au reușit să promoveze din vina lor, ci din cauza unei situații materiale precare, acasă”.

Modelul Pantelimon

1 iulie, sala de sport a școlii mari, din Pantelimon. Zeci de copii, părinți și bunici așteaptă nerăbdători startul celei mai frumoase luni de vacanță – Școala de Vară „Recreația Mare”. Sunt prezenți consilieri locali, profesorii implicați în proiect și primarul orașului, Marian Ivan, care astăzi își sărbătorește ziua de naștere. Iar, așa cum se cuvine, a adus și o cutie respectabilă cu bomboane, pentru a le oferi celor din sală. A venit la eveniment și prof. dr. Florin Petrescu, directorul Casei Corpului Didactic Ilfov, cu un „cadou” pentru primar: placheta de partener de onoare al CCD. Și, iată, multașteptatul eveniment începe. Prima ia cuvântul coordonatoarea proiectului, prof. Doinița Cântă-Bine. „Acest proiect a pornit de la o idee și el există numai datorită domnului primar, care ne-a susținut de fiecare dată și ne-a propus să mărim numărul de elevi participanți. Școala de Vară presupune un program relaxat și relaxant pentru copii, un program menit să-i ajute să-și remedieze eventualele lipsuri, să-i sprijine. Trebuie menționat că, în fiecare grupă, sunt și câțiva copii de excepție, tocmai pentru a-i motiva pe colegii lor cu rezultate mai puțin bune. Astăzi am fost invitată și la o școală de vară, în Otopeni, care este concepută după modelul din Pantelimon, ceea ce dovedește că proiectul nostru este unul viabil și benefic pentru copii și apreciat de părinți”, a spus prof. Doinița ­Cântă-Bine. 

Surprize, surprize

Directorul școlii, prof Constanța Păun, a subliniat importanța acestui proiect pentru copiii din Pantelimon și aportul deosebit adus de primarul orașului și Consiliul local pentru ca elevii să se bucure de o vacanță minunată: „Cu ajutorul domnului primar, anul acesta am reușit să implicăm 60 de copii. Este un efort lăudabil al comunității locale. Echipa de profesori este alcătuită din cele mai bune și performante cadre didactice ale școlii noastre. Sperăm ca toți copii să petreacă într-un mod cât mai plăcut aceste zile, iar rezultatele bune și foarte bune la învățătură să le vedem la toamnă. Am pregătit și multe surprize. Dorim să-i mulțumim domnului primar și membrilor Consiliului local și să‑i urăm, cu ocazia zilei sale de naștere, multă sănătate și să mai inițieze astfel de proiecte și în anii următori!”.

Un primar care‑și respectă promisiunile

Sărbătoritul zile, primarul Marian Ivan a luat și el cuvântul: „Acesta este proiectul nostru de suflet. Mă bucur că el a ajuns un model și pentru alte localități, cu un potențial mult mai mare decât Pantelimonul. Așa cum stabilisem anul trecut, am mărit numărul de copii implicați în proiect, pentru că, așa cum bine știți, școala este prioritatea mea numărul unu. Vă urez succes, și vă aștept, la final, să culegem roadele acestui proiect, să înmânăm diplomele, să împărtășim impresii. Pentru anul viitor, sunt sigur că vom dubla numărul elevilor participanți, sau, în cel mai rău caz, să ajungem, undeva, la 100 de copii. Va fi puțin mai greu, însă. Nu din cauza bugetului, pentru că vom găsi resursele necesare, ci pentru profesori, având în vedere numărul copiilor. Este domeniul în care doresc să investesc cât se poate de mult, iar Consiliul local a fost întotdeauna alături de mine, în acest demers. Mai avem și alte proiecte legate de școală, de la renovare, la achiziționarea de mobilier nou și pentru școala mare, sală de sport și un teren de sport cu gazon artificial, cum este și la școala mică, astfel ca să ajungem cu ambele școli la același standard de dotare.”

 O vacanță pe cinste

Programul de anul acesta a fost prezentat de prof. Doinița Cântă-Bine, care a subliniat faptul că dorește să implice în proiect cât mai mulți copii, din cei 1.800 pe care-i are școala. Anul acesta, copiii, împărțiți în 4 grupe, două cu elevi din învățământul primar și două cu cei din ciclul gimnazial, vor avea ore de studiu la disciplinele la care „șchioapătă” cum ar fi lb. română, matematică, istorie, geografie, biologie etc. Ei vor participa și la un curs de bune maniere. Toate aceste activități vor fi desfășurate în prima parte a zilei. După masa de prânz, care este alcătuită din două feluri de mâncare, desert și o sticlă cu apă, ei vor participa la alte activități. Astfel copiii vor vizita muzee din București, cum ar fi Muzeul Țăranului Român și Muzeul Satului,  Muzeul „Grigore Antipa”, Muzeul Național de Istorie sau Grădina Botanică. Spre finalul perioadei, vor fi organizate și excursii, la parcul de aventuri „Extreme Park Phoenix Cernica”, dar și la Păltiniș și la salina Turda.