Dispută pe votul dat pentru ridicarea imunității premierului
Biroul permanent (Bp) al Camerei Deputaților a solicitat Curții Constituționale a României (CCR) să respingă sesizarea grupului parlamentar PNL privind neconstituționalitatea art.157 alin.7 din regulamentul acestui for legislativ și hotărârea prin care nu s-a început urmărirea penală în cazul deputatului Victor Ponta, pentru că această sesizare nu se susține, a declarat social-democratul Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei.
El a adăugat că atât hotărârea în cauză, cât și articolul incriminat din Regulamentul Camerei Deputaților nu au nimic neconstituțional. „Curtea Constituțională stabilește foarte clar că numai Camera Deputaților și Senatul pot cere începerea urmăririi penale în cazul unui deputat sau senator care are calitatea de actual sau fost ministru, urmând ca prin regulament să stabilească procedura. Noi prin regulament, prin acest 157 alin.7 – deci practic tot art. 157-, stabilim procedura prin care se poate începe urmărirea penală în cazul unui actual sau fost ministru”, a susținut vicepreședintele Camerei Deputaților.
PNL: Un articol profund anticonstituțional
PNL a sesizat CCR privind neconstituționalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaților și a hotărârii acestui for legislativ prin care s-a respins cererea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta. Potrivit prim-vicepreședintelui PNL Ludovic Orban, sesizarea a fost semnată de 105 deputați liberali. Orban a declarat că articolul din Regulamentul Camerei Deputaţilor care stabileşte procedura de dezbatere şi vot a cererii de urmărire penale în cazul unui actual sau fost membru al Guvernului este profund neconstituţional şi este menită să confere privilegii neconstituţionale atât actualilor, cât şi foştilor membri ai Guvernului. Concret, PNL contestă la CCR atât hotărârea Parlamentului din 9 iunie privind respingerea solicitării DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, cât şi prevederile alin. (7) al art. 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care au stat la baza deciziei plenului. PNL contestă faptul că în plenul Camerei nu s-a supus la vot cererea procurorilor de anchetare a premierului, ci raportul Comisiei juridice care propunea ca plenul să nu ceară urmărirea penală, în baza articolului 157 din regulament. Curtea Constituțională a României a stabilit să discute pe 15 iulie sesizarea PNL.