Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind acordarea voucherelor pentru vacanţă, care prevede ca angajaţii, din sistemul public şi din sistemul privat, să primească vouchere de vacanţă, în limita a 6 salarii medii pe economie, care vor putea fi folosite doar în turismul românesc.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea unor termene prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.
Legea prevede, pe de o parte, că angajaţii din sistemul privat pot beneficia de vouchere de vacanţă sau de primă de vacanţă, pe care angajatorul le acordă în urma unor negocieri. În sistemul public, angajații vor beneficia doar de vouchere de vacanţă nu şi de bani sau prime de vacanţă.
Voucherele de vacanţă, folosite doar în turismul românesc
Tichetele de vacanţă vor fi emise și pe suport electronic. Atât acestea, cât şi cele pe suport de hârtie, vor fi utilizate doar în unităţi turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism.
Acest sistem de vouchere de vacanţă oferă facilităţi fiscale angajatorilor. Ele sunt deductibile şi scutite de la plata contribuţiilor şi taxelor salariale.
Aceste prevederi au fost susținute de toți reprezentanţii grupurilor parlamentare care speră că vor relansa turismul românesc.
Tichetele – obligatorii pentru bugetari
Acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari este obligatorie, a declarat ministrul Economiei, Mihai Tudose, care a anunțat că prevederile legii vor intra în vigoare în 30 de zile de la promulgare, adică de la sfârșitul acestei luni. În ceea ce privește angajații din sectorul privat, acordarea tichetelor de vacanță este la latitudinea angajatorului. „Până la urmă este şi un mod de a ne proteja economia. Statul dă nişte bani pentru vacanţe, ideea este ca aceşti bani să rămână investiţi sau să fie repuşi în circulaţie în România. Nu să reglăm economiile altor state”, a mai subliniat ministrul Tudose.
Voucherul de vacanță are perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii pe suport hârtie, respectiv de la data alimentării pentru voucherele emise pe suport electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic. Suportul electronic pe care sunt stocate voucherele de vacanță poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanță acordate de către angajator.