Condiţiile drastice post-aministie fiscală impuse persoanelor fizice autorizate (PFA) ar putea declanşa în rândul programatorilor din industria IT, care generează 6% din PIB, un exod asemănător celui din domeniul medical, estimează compania de consultanţă fiscală, contabilitate şi audit Contexpert.

„În mod concret, programatorii şi informaticienii care colaborează cu companii de IT, inclusiv multinaţionale, sub formă de PFA, au de ales între a avea riscul de a achita toate contribuţiile aplicabile contractelor individuale de muncă retroactiv pe cinci ani de zile sau a renunţa la PFA, devenind salariaţi, cu diminuarea aferentă a venitului net”, se arată într-un comunicat al Contexpert.

Sorin Istrate, managing partner Contexpert, a declarat că este puţin probabil ca o multinanţională să preia, fie şi parţial, şocul financiar al renunţării colaborărilor cu PFA-uri la acest regim fiscal şi trecerea acestora pe contract de muncă. „Cu excepţiile de rigoare, pentru câţiva specialişti extraordinari, cel mai probabil că veniturile nete se vor diminua cu sumele suplimentare de achitat de angajator statului român”, a precizat Istrate.

Specialiştii din IT se situează constant în topul veniturilor şi optează, de regulă, să-şi desfăşoare activitatea apelând la alte forme contractuale decât cele de muncă, în primul rând din cauza fiscalităţii, care le erodează veniturile.

În prezent, o persoană fizică autorizată din domeniul IT suportă o taxare netă de 25,9%, în sistem real, iar dacă ar renunța la această calitate și ar accepta un contract de muncă, taxarea ar creşte până la 75 de procente.

 

Practic, susţine Contexpert, amnistia fiscală pentru persoanele fizice autorizate obligă companiile IT care folosesc serviciile PFA fie să suporte creşterea taxării pentru a le păstra angajaţilor veniturile nete neafectate, fie să descarce şocul noilor taxe către angajaţi – adică să le reducă veniturile nete, în acest caz intervenind riscul ca aceştia să îşi caute de lucru peste hotare.