În fiecare an, la sfârşit de iunie-început de iulie, se varsă râuri de ştiri despre bacalaureat, un examen al maturităţii care, odată cu trecerea timpului, a devenit «eveniment», pentru că sunt elevi care mai şi reuşesc pe lângă cei ale căror “perle” ne fac să zâmbim amar.
Ce-i cu bacul ?
Poate nu foarte mulţi dintre cititori ştiu că «vinovat» pentru introducerea bacalaureatului (prescurtat bac, peste tot în lume) în sistemul de învăţământ este Napoleon Bonaparte care, în 17 martie 1801, emite un decret în acest sens. În România, bacalaureatul a fost introdus în 1925. La Snagov, din 1960 de când s-a înfiinţat liceul teoretic, multe bac-uri au fost date, luate sau picate. Cu ce rezultate se mândreşte Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu”, din Snagov, la bacalaureatul 2015 am aflat de la directorul instituţiei, profesorul Vasile Grigore.
9,8 pentru Snagov
Din cauza lucrărilor de reabilitare a liceului, profesorul Vasile Grigore, este “refugiat” pentru o perioadă nedeterminată într-un birou mic, înveselit de multe dosare cu cotoare colorate. Era vineri, 10 iulie, trecut de orele 10 dimineaţa şi directorul aştepta eventuala depunere a contestaţiilor la rezultate ale bacalaureatului. «Deocamdată, aşa cum se vede pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în primii zece absolvenţi de bacalaureat ai judeţului Ilfov, 5 elevi sunt ai liceului nostru. Avem locul I, locul III, şi locurile VIII, IX şi X. Adică, Oana Simona I. Dinu, cu 9,8 la specializarea filologie-limbi străine, Diana Maria C. Vrăbioru, pe locul III, cu 9,5 la mate-fizică, locul VIII – Ioana Andreea N.Murăriţa, cu 9,6 la filologie, Gabriela M. Bălan cu 9,6 la filologie, pe locul IX şi pe locul X, cu 9,75, Cristina Mihaela M. Botâlcă, la specializarea filologie. Dar, eu sunt încântat şi pentru că am avut 15 elevi cu medii peste 9. Şi, ca o curiozitate, anul acesta am dat bacul la Otopeni şi lucrările s-au corectat în Covasna, iar Ilfovul a corectat lucrările din Călăraşi. În afară de aceasta, am luat foarte multe note de 10: la istorie, matematică, biologie, istorie. Aşteptăm rezultatele contestaţiilor, care trebuie să apară în maximum 2 ore, nu avem informaţii despre diplome sau adeverinţe de la Comisia Judeţeană care, la rândul ei, nu a primit informaţii de la Ministerul Educaţiei. Într-un final, procentul de absolvire este de 70,8 %», spune profesorul Vasile Grigore. Și, într-un final, da, la Liceul Teoretic ”Mihail Kogălniceanu” s-a obținut cea mai mare notă a bacalaureatului ilfovean 2015!
Cine vrea să înveţe, învaţă !
Şi totuşi, într-un moment în care şcoala şi rezultatele elevilor sunt puse la îndoială, îl întreb pe directorul liceului cum îşi explică reuşita de locul I. Iar Vasile Grigore explică: «Contrar a ceea ce ar putea spune unii şi alţii privind şcoala şi şantierul, cine vrea să înveţe, învaţă. Este vorba, deopotrivă, despre interesul elevilor şi al cadrelor didactice. La “Mihail Kogălniceanu” s-au luat note mari şi la geografie, dar noi îl avem pe profesorul Savu Gulianu, care “îi ţine în priză” şi acum toţi cei care au luat bacalaureatul îi mulţumesc. În general, profesorii şi-au făcut datoria şi mulţi elevi au luat note mari la mate-info. Am avut şi olimpici printre ei, de la clasa a XII-a vreo 5-6, şi mă refer la olimpici la faza naţională. La nivel de ţară, suntem printre primii 20, dovadă că aici se face carte. În fine, ţinta noastră este să fim pe podium, noi vrem locurile I, II şi III. Este exact ce-mi doresc la clasa de vocaţional-sportiv, la caiac-canoe: o barcă de 8, care să participe la Mondiale, numai cu elevi de la Snagov. Îmi trebuie 14 fete care să se încadreze la categoria de vârstă şi foarte bine pregătite şi să avem dubluri pentru fiecare parte a bărcii, stânga sau dreapta. Sper ca la anul să organizăm şi noi o pregătire centralizată, odată cu terminarea lucrărilor de renovare a internatului. Dar, nu pot să nu amintesc eforturile celorlalte comunităţi, Gruiu, Nuci şi Snagov, care au pus la dispoziţie microbuzele şcolare pentru a aduce elevii la liceu. De la Nuci, două microbuze fac schimburi regulate, atât pentru schimbul I, cât şi schimbul II. Aşa nimeni nu mai este stresat de această problemă a transportului, pe lângă faptul că nu plătesc nimic.»
Ne mândrim cu elevii de la «Mihail Kogălniceanu»
Directorul liceului spune că, pe de altă parte, rezultate foarte bune obţin şi elevii de la profilul tehnologic, de la turism. «Ca să spun sincer, abia facem faţă, căci sunt peste 10 agenţi economici unde elevii de la turism fac practică. În momentul de faţă ei sunt la Mirage, la Snagov Club, la Vila 23, Astoria, Dolce. Când vor termina liceul, pe diploma lor va scrie «Tehnician în turism» şi, ca practică, trec prin toate serviciile: bucătărie, bar, camerist, recepţioner. Am fost încântat, mai ales când am început colaborarea cu Mirage-ul, pentru că am dus copiii şi în două zile erau pe sectoare. De asemenea, la Snagov Club avem elevi care sunt foarte solicitaţi la tot felul de evenimente şi cei de la acest club sunt foarte încântaţi pentru că, de exemplu, două eleve au pregătit un eveniment de 300 de persoane în aproximativ două ore. Şi apropo de menţiunea de pe diplomă, pentru profilul uman mă gândesc şi la o specializare, să vedem, secretariat sau biblioteconomie. Cei de la vocaţional-sportiv urmează Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport şi trebuie să ne preocupe ce fac elevii şi după absolvire. În caz contrar, părinţii nu-şi mai aduc copiii aici.»
Perspective pentru 2015-2016
În paralel cu finalizarea anului şcolar 2014-2015, se pregăteşte şi la Snagov anul următor. Vor mai fi elevi în clasa a IX-a ? Nu se mută liceul la Ciolpani? «Nimic din toate acestea», spune râzând Vasile Grigore. «E zvon mutarea la Ciolpani, din cauza întreruperii temporare a lucrărilor şi când vă voi duce pe şantier veţi vedea. Altfel, din perspectiva planului de şcolarizare, am prevăzut 5 clase şi, deocamdată, avem o clasă. Dacă alte şcoli îşi fac probleme din cauza faptului că elevii merg în Bucureşti, aici cred că vom realiza 100% planul de şcolarizare chiar în prima etapă. Săptămâna viitoare avem admitere şi circa 90 % dintre cei care au dat capacitatea rămân aici. Ar fi rămas 100%, dar scepticismul faţă de finalizarea lucrărilor i-a îndepărtat. Nouă nu ne-au mai plecat elevi în Bucureşti de circa 15 ani, acum este singurul an. Dar, când vor vedea finalul şi cum vom regândi totul, inclusiv atragerea cadrelor didactice, sunt convins că cei care au plecat, se vor întoarce şi vor termina tot la Snagov, la Mihail Kogălniceanu.»
3 extinderi la liceu
Lucrările de la liceu au început de ceva timp, dar stagnează în această perioadă, din cauza descoperirii faptului că structura de rezistenţă nu este cea corespunzătoare. Povesteşte Vasile Grigore: «Iniţial a fost vorba doar despre extindere. În cursul lucrărilor s-a descoperit că structura de rezistenţă este slabă. Fondurile au fost accesate pentru extindere şi nu se pot folosi pentru consolidare. Care consolidare costă mai scump decât dacă s-ar dărâma şi s-ar construi o altă clădire. Altfel, parterul este aproape gata, se lucrează la toate cele trei extinderi: una dintre extinderi va fi la şcoală, unde vor fi, la etajul 1, sala de festivităţi şi garsoniere pentru cadrele didactice, asta apropo de atragerea lor. Cadrele didactice îşi vor plăti doar utilităţile, am convenit cu primarul Marian Oancea chestiunea aceasta. A doua extindere este la internat, de la 80 de locuri trecem la 200 de locuri, cu grupuri sanitare în camere, le vom elimina pe cele de pe hol, iar camerele vor fi de 2-3 locuri. A treia extindere este la vechea sală de sport, unde se vor face camera tehnică, duşuri, iar la etaj sala de forţă. Apoi, între noua şcoală şi vechea sală de sport va fi construit un teren multifuncţional. Va fi un adevărat campus, cu tot ce trebuie, inclusiv bibliotecă, sală de lectură. Vom avea un liceu renăscut ca Pasărea Phoenix, veţi vedea»!