Proiecte europene încununate de succes

Fără doar și poate, străzile celui mare oraș ilfovean aveau nevoie de o nouă înfățișare. Nu toate. Doar o bună parte din ele. Pentru că un oraș aflat într-un proces de dezvoltare și modernizare similar celui care are loc în Voluntari trebuie să aibă o înfățișare pe măsură. Iată și motivul pentru care gospodarii urbei au ajuns la concluzia că străzile localității au nevoie de o „față” nouă.

Ușor de zis, mai dificil de făcut. Mai ales din punct de vedere financiar, având în vedere anvergura proiectului. Soluția, însă, a venit de la sine. Accesăm bani europeni, au zis edilii și au întocmit un proiect de toată frumusețea. La propriu. Pentru că străzile orașului s-au umplut de verdeață, de flori și arbori care să dea prospețime aerului din Voluntari. Un capitol la care urbea „șchiopăta” zdravăn, având în vedere că pentru fiecare locuitor existau doar 2,3 mp de spațiu verde, față de normele europene, care prevăd de 10 ori mai mult, adică 26 mp. 

Datele seci ale unui proiect dedicat prospețimii orașului

Proiectul poartă una dintre acele denumiri „geniale”, în limba de lemn atât de dragă funcționarilor europeni, dar rezultatele sale te fac să treci peste asta. Așadar, „Modernizarea arhitecturală și peisagistică a aliniamentelor verzi stradale din Orașul Voluntari”, este numele complet al proiectului. Mie mi s-au strepezit dinții, citindu‑l. Dar, mai întâi, să dăm cezarului ce-i al cezarului și s-o luăm europenește.  Prin urmare, finanțarea s-a făcut în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, autoritatea de management a fost MDRAP, iar organismul intermediar a fost ADRBI. Banii europeni au fost asigurați prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Dar nu în întregime. Din cele peste 14,8 milioane de lei, FEDR a alocat mai mult de 9,17 milioane de lei. Diferența a venit de la Guvern, peste 2 milioane și de la Primăria Voluntari, care a participat cu mai mult de 3,6 milioane de lei.

 

Iarba verde
de lângă casă

Sunt convins că vă roade curiozitatea. Ce-au făcut beneficiarii proiectului cu atâta „bănet”? Adică, aproape 3,4 milioane de euro. Lucruri bune, vă spun eu! Și, dacă vă plac cifrele, iată-le: au fost modernizate circa 11.260 mp de aliniamente stradale, au fost plantați 4.200 arbuști și puieți, a fost amenajată o rețea de irigații de 17.411 metri liniari și au fost montate 200 de bănci și 500 de coșuri de gunoi. Totul, într‑o perioadă de 9 luni. Au beneficiat, astfel, de acest „face-lift” 51 de străzi ale orașului. Suprafața de spa­ții verzi a crescut și ea, de la 2,3 la 2,73 mp. Puțin, ar spune cârcotașii. Dar este de-abia primul pas. Vor urma, negreșit, alții. Iar toată această verdeață se estimează că va absorbi, într‑un an, 28,6 tone de dioxid de carbon. Acum, valoarea acestei investiții, menită să reducă noxele, praful și poluarea sonică produsă de traficul rutier și care a creat 20 de locuri de muncă noi, se ridică la fix 6.394.014,33 lei.

 

Edilii doresc extinderea proiectului

Cel puțin asta ne‑au spus gazdele noastre, la conferința de presă care a încheiat proiectul. Adică, Speranța Cliseru, fost prefect de Ilfov, Cătălina Gușavan, dir. adj. al Direcției Urbanism și Fonduri Europene și Florentina Toma, dir. Direcției Protocol, din cadrul Primăriei Voluntari. „Cu această ocazie, doresc să mulțumesc tuturor colegilor care au lucrat la acest proiect, pentru că, dacă accesarea este grea, implementarea este și mai grea. Și iată, avem în față acum un proiect finalizat cu succes, la termen, un proiect care este în beneficiul locuitorilor orașului Voluntari și nu numai. Aș vrea să-i amintesc pe cei care au pus umărul ca acest proiect să capete viață: Dragoș Stelniceanu, Adriana Jalbă, Adriana Ghincea, Dan Sforaru, Ștefania Constantin, Marian Gelu Mihai și Nelu Găină. Felicitări merită și departamentul financiar-contabil, care a gospodărit cu atenție fondurile. Ne revine nouă, acum, să păstrăm ceea ce am creat. Astăzi, ne bucurăm alături de cetățeni pentru ceea ce am creat, dar, de aici încolo ne revine sarcina de a întreține această importantă investiție, și, de ce nu, să multiplicăm acest proiect și în alte zone ale orașului, cu eforturi proprii, astfel încât tot orașul să se bucure de verdeață. Eu vă promit că vom depune toate eforturile pentru ca această frumoasă realizare să se păstreze întocmai ca la început”, a spus Speranța Cliseru.

În loc de încheiere

Din câte am înțeles la această conferință de presă, orașul Voluntari a întocmit un plan de dezvoltare urbanistică, aprobat de Consiliul Local, care urmează să fie pus în aplicare, în perioada următoare. Primii pași au fost făcuți. Se lucrează, deja, la lărgirea bulevardului Pipera, pentru a descongestiona traficul de pe această importantă arteră a orașului. În contextul dezvoltării „plămânului verde” al localității, de curând a fost inaugurat și un cochet parc, în imediata vecinătate a stadionului „Anghel Iordănescu”, aflat și el în curs de modernizare. Urmează ca și DN 2 să fie supusă aceluiași proces de modernizare, ca și cele 51 de străzi de care am vorbit. Așadar, o concluzie este indubitabilă: orașul Voluntari va suferi o transformare profundă, menită să‑l aducă printre localitățile în care să-ți facă plăcere să locuiești sau să le vizitezi.