IPSO Agricultură – Mogoşoaia faţă cu modernizarea agriculturii româneşti
În urmă cu 20 de ani, compania IPSO Agricultură a abordat un nou segment de activitate: agricultura, oferind fermierilor din România utilaje agricole, piese de schimb, service și pregătirea operatorilor. Parte a grupului francez Monnoyeur, IPSO Agricultură a devenit, în numai două decenii, lider pe piaţa utilajelor agricole din ţara noastră. Secretul succesului poate fi concentrat în câteva cuvinte: seriozitate, profesionalism şi calitatea de top a utilajelor oferite clienţilor săi.
Așadar, din 2009 IPSO Agricultură este lider pe piața tractoarelor din România. Faptul că, în 2015, IPSO Agricultură a inaugurat noul său sediu central în Mogoşoaia, ne-a determinat să facem demersuri pentru a afla mai multe despre activitatea acestei companii de succes. Astfel, am purces către comuna ilfoveană din „buza” Capitalei, după ce am primit un răspuns pozitiv, plin de amabilitate, la solicitarea noastră de a afla amănunte despre activitatea IPSO Agricultură. Odată ajunşi la Mogoşoaia, am fost întâmpinaţi de Mădălina Pietrăreanu, director de Finanţare şi Comunicare şi de Corina Ilie, specialist Comunicare. A urmat o discuţie extrem de interesantă, care ne-a dat măsura unei activităţi pe cât de impresionante, pe atât de benefică pentru modernizarea şi retehnologizarea agriculturii româneşti.
Mereu aproape de clienţi
Noul sediu al IPSO Agricultură, situat pe Şos. Bucureşti-Târgovişte nr. 174 D, impresionează. Întins pe o suprafaţă de 12.600 mp, „cartierul general” din România al companiei, include o clădire de birouri, atelier, magazie pentru piese de schimb, showroom comercial şi un centru de formare profesională. O investiţie de 2 milioane de euro, ridicată în 11 luni. Pe lângă acest sediu, situat în judeţul Ilfov, în ţară mai există alte 7 centre regionale şi alte 7 puncte de lucru secundare. Cele 15 sedii sunt localizate în Mogoşoaia, Alba- Iulia, Alexandria, Brăila, Carei, Craiova, Dumbrăveni, Feteşti, Filipeşti, Giurgiu, Oradea, Ovidiu, Târgu-Mureş, Timişoara şi Ulmeni. Acestea acoperă zone în care se înregistrează o activitate agricolă intensă şi permit specialiştilor în service-ul utilajelor să intervină în cel mai scurt timp.
O agricultură performantă are nevoie de utilaje performante
Discuţia noastră a avut ca punct de plecare o realitate dureroasă din agricultura românească: gradul precar de utilare cu echipamente performante. În România, o mare parte dintre fermieri lucrează cu utilaje învechite, uzate fizic şi moral. Această realitate are repercusiuni serioase asupra calităţii lucrărilor agricole şi, pe cale de consecinţă, asupra producţiei. Una dintre cauzele care contribuie la această realitate este şi fărâmiţarea excesivă a fermelor din România. Prin urmare, proprietarii de ferme mici şi mijlocii nu îşi permit să cumpere astfel de utilaje. Ei se „cârpesc” cum pot cu anticele tractoare U 650 şi combine „Gloria”, unele cu o vechime de peste 30-40 de ani. Astfel, potrivit unor statistici, România este ţara cu cea mai mică rată de mecanizare din Europa. Fermierii români deţin, în prezent, în jur de 25.000 de combine, faţă de un minim necesar de 40.000…
Sprijin pentru fermierii români
IPSO Agricultură, însă, a căutat soluţii pentru a sprijini agricultorii ale căror posibilităţi financiare nu le permit investiţii în utilaje de top. În anul 2008, compania a înfiinţat un departament care se ocupă de întocmirea dosarelor de finanţare a fermierilor şi de intermedierea relaţiilor acestora cu instituţiile finanţatoare. „Cei care nu dețin fondurile necesare în momentul achiziției pot apela la departamentul de finanțare, care preia de la clienţi actele necesare pentru întocmirea dosarului, pe care îl înaintează instituţiilor de finanţare. Departamentul de finanțare gestionează întregul proces, până în momentul aprobării dosarului și livrării echipamentului. Echipa de finanțare IPSO Agricultură oferă soluții adaptate fiecărei nevoi în parte, printre acestea numărându-se credit FEADR și NON-FEADR, Leasing Bunuri Noi și Second-Hand. O parte dintre finanțatorii noștri le oferă clienților noștri anumite avantaje: dobândă preferențială, comisioane bancare minime, rate sezoniere, perioadă mare de rambursare, care poate ajunge până la 7 ani, avans începând cu 0% și o perioadă de grație până în 2016. Un avantaj este rapiditatea cu care clientul primește răspunsul referitor la dosarul pe care l-a depus”, ne-a precizat Mădălina Pietrăreanu.
Consiliere şi instruire pentru clienţi, elevi şi studenţi
„IPSO Agricultură ofera clienţilor săi o gamă completă de servicii pentru agricultura. Printre aceste servicii se numără și consilierea clienţilor în ceea ce priveşte utilajele şi ataşamentele potrivite pentru activitățile pe care le desfăşoară, tipurile de culturi şi suprafețele pe care le dețin”, ne-a mai spus Mădălina Pietrăreanu. Compania are şi un departament specializat de service şi piese de schimb, deservit de 90 de tehnicieni, care acoperă întreg teritoriul. În cazul în care o piesă de schimb lipseşte din depozite, aceasta este furnizată, în caz de urgenţă, într-un termen de 1-3 zile, astfel încât utilajul respectiv să-şi reia activitatea în cel mai scurt timp. De asemenea, compania organizează şi cursuri de instruire. „Suntem în plin proces de dezvoltare a programelor de instruire tehnică pentru operatorii de combine, tractoare, echipamente și mașini de erbicidat, întrucât am observat că clienții noștri se confruntă cu probleme legate de operarea utilajelor achiziționate și ne dorim să-i sprijinim în soluționarea acestor probleme. Totodată, noi organizăm, anual, și stagii de practică pentru elevi şi studenţi, începând din 2012. Am avut colaborări cu Grupul Şcolar Dumitru Dumitrescu din Buftea, Grupul Şcolar Construcţii şi Căi Ferate din Feteşti, Facultatea de Mecanică din Timişoara şi Universitatea Politehnică Bucureşti. Practica se desfăşoară la sediile noastre din Mogoşoaia, Feteşti şi Timişoara. Câțiva dintre studenţii care au făcut practica la noi sunt în prezent angajaţi ai IPSO Agricultură”, ne-a spus reprezentantul companiei. De asemenea, am mai aflat de la directorul de Finanțare și Comunicare că 79 dintre fermierii persoane juridice care au achiziționat utilaje de la IPSO Agricultură sunt din județul Ilfov.
Utilaje de înaltă performanţă, de la IPSO Agricultură
IPSO Agricultură oferă clienţilor săi utilaje de prim rang, din domeniu. Compania este importator unic autorizat al mașinilor și utilajelor John Deere, cel mai mare producător de utilaje agricole la nivel mondial. Este vorba de gama completă de tractoare, combine de recoltat, prese de balotat, mașini de erbicidat, utilaje de cultivare și sisteme de management agricol. Acestui producător i se adaugă și alte firme de prestigiu:
Kuhn – cu o experiență de 180 de ani în fabricarea utilajelor agricole, cum ar fi pluguri, grape, cultivatoare cu dinți, semănători, cositori, prese de balotat; Manitou – lider în fabricarea încărcătoarelor telescopice; Bednar FMT – unul dintre cei mai mari fabricanți și distribuitori de utilaje agricole din Europa Centrală, care produce grape, combinatoare, cultivatoare, scarificatoare și tocătoare; Perard – furnizor de remorci de transbordare și remorci de împrăștiat îngrășăminte chimice; Fliegl, Pichon, Kemper, Zurn, Geringhoff, Grasdorf, Laforge și Eassymass sunt și ele mărci de utilaje agricole prezente în portofoliul IPSO Agricultură.
Sediul nou al IPSO Agricultură, din Mogoșoaia
La centrul din Mogoșoaia fermierii sunt instruiți în folosirea utilajelor
Tractor John Deere 5075 E
Combină John Deere S670