Buftea

Copiii şi adolescenţii merituoşi din oraşul Buftea care s-au evidenţiat la şcoală sau la concursul “Art Buftea”, ediţia a II-a, au primit şi anul acesta cadoul promis de primarul Gheorghe Pistol: câte o excursie de o zi. Şi au fost trei astfel de ieşiri, organizate aşa din motive de departajare pe vârste.

Ciobănelul fruntaș

În ziua de astăzi, tot mai mulţi copii cred, din păcate, că laptele pe care îl beau cu cacao vine “de la alimentară” și atât. Iar cea mai bună formă de a le explica este vizitarea unei stâni unde să vadă cum se mulg animalele și apoi cum se transformă laptele în unt, caș sau brânză de burduf. Și micii bufteni au fost la stână, la Coșești de Argeș unde, la stâna lui Mitu Ciobanu, au descoperit vrăjiţi putineiul, hârdăul, ciubărul, crinta și doniţa. Bulzul ciobănesc nu mai are secrete pentru micuţi pentru că au participat la ascunderea brânzei în mămăligă. Apoi, împărţiţi în trei cete, au plecat în căutarea unei oiţe pierdute, care le-a adus diploma de «ciobănel fruntaș». Și s-au mai distrat micuţii bufteni cu mâinile în lut, căci atelierul de olărit e aproape de stână, dar și într-o tură de tiroliană și la o plimbare cu căruţa trasă de ponei. Aerul curat i-a ajutat să mânânce tot din farfurie, ceea ce acasă nu ar fi făcut, poate. Apoi, în drum spre casă, copiii și cadrele didactice s-au oprit la biserica din lemn din satul Jupânești, pentru a spune o rugăciune de mulţumire într-o biserică monument istoric, ridicată în anul 1742.

Interpreţi, la Cetatea Râșnov

Adolescenţii premianţi în cadrul concursului “Art Buftea” au primit și ei premiul anunţat pe scena Centrului Cultural Buftea și au făcut o excursie de o zi la peștera Valea Cetăţii și apoi, la Cetatea Râșnov. Astfel, din fundul pământului până în înaltul dealului, au trecut printr-o sumă de emoţii și descoperiri care vor fi «piatră de hotar» în desăvârșirea lor. Lăculeţele ce oglindesc formaţiuni enigmatice perfect modelate de apă și aer înconjoară o impozantă sală Catedrală care, cu cei peste 30.000 de metri cubi ai săi, deschide ochilor un tavan de poveste cu volute și arce de calcar de un alb cum rar poţi vedea în lume. Amenajată cu cele mai moderne tehnologii, peștera oferă un parcurs și o iluminare ce face și un claustrofob să uite de pereţii care-l înconjoară și să se simtă într-un palat de cristal. Accesul se face din parcarea de pe drumul naţional Poiana Brașov-Râșnov, după 450 de metri de parcurs relaxant cu piciorul prin carstul împădurit al rezervaţiei naturale Valea Cetăţii.

Micul brutar

Proiectul “Micul brutar” este unul dintre cele mai de suflet care pot fi “predate” copiilor, căci pâinea “cea de toate zilele” are un rol extrem de important. Și, în fond, cine mai face pâine acasă pentru ca un copil să vadă cu ochișorii lui deschiși la maximum cum ajung făina, apa și drojdia să «pună pe masă» o gustoasă felie pe care se așterne dulceaţă ? Și pentru că micii brutari sunt cei care au participat la concursul «Art Buftea», ediţia a II-a, cu siguranţă că atunci când vor fi din nou în situaţia de a interpreta un rol pe scenă, experienţa de a fi umblat cu mânuţele în aluat sau de a fi plămădit o ulcică din lut, își vor găsi inspiraţia actoricească și din aceste vizite.

Vine teatrul pe la voi!

Clubul „ZBOR_LTDD” – Zâm­­­bet, Bucurie, Onestitate, Res­­­­ponsabilitate – al Liceului Teh­­­nologic ”Du­­mitru Dumitrescu”, din Buftea, face parte din Clubul de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri (IMPACT), din cadrul Fundaţiei Noi Orizonturi. Acesta a luat fiinţă în luna decembrie 2014, are 19 membri și trei profesori coordonatori: Carastanef Rodica, Florica Gorgan și Amalia  Marin.

Primul proiect câștigat de acest club a fost ”Tradiţii și obiceiuri din Muntenia”. S-a desfășurat pe o perioadă de o lună, perioadă în care elevi și profesori au cusut, tricotat, croșetat, au facut vizite de ”lucru”  la diverși meș­teșugari care, încă mai există, în oraș: cizmar, potcovar, croitor, tâmplar.

La încheierea proiectului, ele­vii și cadrele didactice au or­ganizat un târg cu produsele executate de elevi, în piaţeta din faţa primăriei.

 

Următorul proiect a fost câștigat cu 88 de puncte, fiind unul dintre cele 17 proiecte aprobate la nivel de ţară! Și pentru că trebuia ceva deosebit, membrii clubului au decis să  confecţioneze păpuși! Nu pen­tru joacă, ci pentru teatru!  Scopul proiectului a fost adu­cerea teatrului de păpuși către copii și joi, 11 iunie,  a avut loc prima reprezentaţie  la Grădini­ţa ”Căsuța copilăriei”  și  la Gră­­­­­­­­dinița nr. 5. Iar ”Rapunzel” a Fraţilor Grimm a avut mare, mare succes! Apoi, păpușarii au prins curaj și au participat la Festivalul de  teatru ”PUCK”, ediţia a VII-a, de la Voluntari, de unde s-au întors cu Premiul de originalitate și Premiul special al juriului. A urmat Premiul special câștigat la concursul de teatru ”Floare de cireș”,  de la Brănești, organizat de Consiliul Elevilor Ilfov. Și, supriză! «Stagiunea» teatrului de păpuși se reia din toamnă, așa că tot mai mulţi copii vor descoperi personaje ale poveștilor copilăriei.