Să construieşti o şcoală mi se pare o întreprindere la fel de importantă ca aceea de a ridica o biserică. Ba chiar mai importantă. Pentru că o şcoală îţi oferă garanţia că generaţii după generaţii de copii vor avea posibilitatea să pătrundă tainele acestei lumi şi să se formeze ca oameni. Şcoala, aşadar, este garanţia că viitorul se va afla în mâinile unor oameni instruiţi, care vor contribui, cu ştiinţa lor, la dezvoltarea şi propăşirea ţării în care trăiesc.

Vorbe mari, vor spune unii. Dar, sunt convins că aceştia, dacă vor avea ocazia să viziteze şcoala şi grădiniţa „Kinderstar”, din comuna Berceni, îşi vor schimba părerea. Pentru că ceea ce au realizat aici soţii Lorena şi Orlando Droană este unic în această parte de judeţ. Pentru că, cele două „unităţi de învăţământ”, să le spunem aşa, în limbajul de lemn oficial, sunt, de departe, cele mai încântătoare şi mai moderne asemenea obiective pe care le-am vizitat vreodată. De aceea, ne-am hotărât să vă împărtăşim şi dumneavoastră povestea lor, aşa cum ne-au depănat-o cei doi tineri investitori, într-o după-amiază fierbinte de început de septembrie.

O idee strălucită

Când intri în Berceni, la mică distanţă după şoseaua de Centură, pe partea dreaptă, o vilă destul de impunătoare, cu o arhitectură care te duce cu gândul la casele din zona mediteraniană, îţi fură privirile. La prima vedere, ai impresia că este doar o locuinţă cu dimensiuni mai generoase. Dacă priveşti, însă, mai atent, observi un loc de joacă pentru copii, cu leagăne şi tobogane. Apoi, un panou discret te lămureşte: aici fiinţează o gădiniţă particulară, cea a soţilor Droană. Kinderstar, aşa cum au botezat-o cei doi. Un nume care se potriveşte perfect cu condiţiile excepţionale pe care aceasta le oferă copiilor de aici.

„Primiserăm în dar o casă de la socrul meu, Gheorghe Constantines­cu, tatăl Lorenei, dar nu locuiam în ea. Așa că ne‑a venit ideea să-i dăm o utilitate. În anul 2012, ne‑am hotărât să o reamenajăm şi să o transformăm în grădiniţă, mai ales că aici, în zonă, nu exista aşa ceva, deşi era o cerere foarte mare, având în vedere dezvoltarea imobiliară din ultimii ani”, ne povesteşte Orlando Droană. Intervine şi Lorena Droană: „Aveam copil de grădiniţă, pe vremea aceea şi, testând grădiniţe particulare, am decis împreună să facem această grădiniţă. Am căutat să asigurăm nişte condiţii aşa cum ne‑ar fi plăcut să aibă proprii noştri copii. Într-un cuvânt, să ne placă, în primul rând, nouă. Iar eu mă consider o persoană destul de pretenţioasă. Începutul a fost greu, sunt o groază de formalităţi de îndeplinit. Dar, acum mi se pare o îndeletnicire energizantă pentru mine. În fiecare dimineaţă vin să mă încarc cu energie. Copiii mă aşteaptă şi ­mulţi dintre ei chiar mă îmbrăţişează şi-mi spun că mă iubesc. Sunt momente unice”, spune Lorena Droană. „Şi, să ştiţi că noi am făcut aceste lucruri nu pentru a obţine un profit, ci din dragoste pentru copii. Am investit mulţi bani şi dacă am face un calcul de profitabilitate cred că investiţia noastră s-ar amortiza de-abia peste 20 de ani. De aceea, repet, tot ce am întreprins noi doi a fost, în primul rând, din drag de copii”, completează soţul său.

La grădiniță, ca acasă

Ce m-a frapat, vizitând grădiniţa, a fost atmosfera. Spre deosebire de alte grădiniţe, la Kinderstar ai senzaţia că eşti undeva, în vizită, acasă la un prieten. Nimic nu aminteşte de sălile ­mari de clasă ale grădiniţelor „de stat”. Spaţiile fostei vile au fost amenajate ingenios, cu „clase” cochete, locuri de joacă şi sală de mese şi mobilier încântător. Iar totul străluceşte de curăţenie. Încă de la intrare, am fost invitaţi să încălţăm cipici din plastic, de unică folosinţă, pentru a nu răspândi prin grădiniţă mizeria de pe tălpile încălţărilor.

Într-un spaţiu de joacă de la parter, câţiva copii se joacă cu un ­puzzle. Luca şi Alexia sunt doi dintre ei. Mama lor a venit să-i ia acasă, dar aşteaptă, răbdătoare, să‑şi termine joaca. O întrebăm ce impresie are despre condiţiile de aici. „Pe Luca şi Alexia îi am aici chiar de când s-a inaugurat grădiniţa, adică de trei ani. Au fost trei ani excepţionali, am fost extrem de mulţumită. Anul acesta vom merge mai departe, la şcoala Kinderstar. Serviciile sunt de calitate superioară. Mâncarea este foarte bună, totul este proaspăt, curăţenie lună, doamnele educatoare sunt extraordinar de devotate, copiii sunt iubiţi”, ne-a spus Mihaela Mihaiu, mama celor doi prichindei.

Grădiniţa este frecventată, acum, de 70 de copii, împărţiţi în pa­tru grupe, a albi­nuţelor, furnicuţelor, greieraşilor şi a buburuzelor. Fiecare grupă are şi o îngrijitoare proprie. Grădiniţa mai are şi bucătărie excelent dotată, unde gătesc două bucătărese. „Reţetele sunt întocmite de un nutriţionist. Avem şi un copil bolnav de diabet, insulinodependent, ai căror părinţi au venit plângând că nu este primit la nicio grădiniţă, pentru că el are un meniu deosebit, la anumite ore, şi trebuie zilnic să i se măsoare şi glicemia. Acum, una dintre bucătărese se ocupă în mod special de el, îi măsoară glicemia şi îl hrăneşte conform recomandărilor medicale”, ne precizează Orlando Droană.

 

O bijuterie de şcoală

Şi, pentru că picii de la grădiniţă au crescut, ine­vitabil, soţii Droană au „recidivat”. Ei au ridicat, în numai 7 luni de zile, o şcoală nou-nouţă, care să-i „preia” pe prichindeii de la grădiniţă. Iniţiativa lor a fost foarte bine primită, pentru că, în zonă, nu există o astfel unitate de învăţământ. De altfel, aşa cum a ţinut să ne precizeze Orlando Droană, această şcoală particulară este singura de acest gen, din sudul judeţului. Iar dacă grădiniţa m-a impresionat, ei bine, şcoala m-a lăsat mut de admiraţie. Pentru că, de data aceasta nu mai vorbim de o reamenajare a unei vile, ci de un proiect gândit special pentru acest scop. Şcoala a fost concepută să găzduiască 5 săli de clasă, de la „pregătitoare”, la clasa a IV-a, fiecare cu un număr de 15 elevi. Iar la ultimul etaj a fost amenajată şi o spaţioasă sală de sport. Acesteia i se adaugă şi un teren în aer liber, cu suprafaţă sintetică, unde se poate juca tenis, handbal, minifotbal volei sau baschet. 

O gamă largă de activităţi opţionale

Anul acesta, şcoala este pregătită să pornească la drum. Deja, s-au înscris 27 de elevi, pentru clasa pregătitoare şi clasa I. De ei se vor ocupa 2 profesoare, Elena Anton şi Oana Duma. Echipa este completată de o profesoară de limba engleză şi un profesor de sport şi, bineînţeles, directorul, Andreea Chiripuci. „Mai avem colaborări şi cu alţi profesori, pentru materiile opţionale, pentru limba germană etc. Pe lângă programa Ministerului Educaţiei, în „săptămâna altfel”, din luna aprilie, avem activităţi extracurriculare, excursii la Sinaia şi Constanţa, vizite la Muzeul Satului, la Ferma Animalelor, la Teatrul Ion Creangă etc. De asemenea, programul nostru prevede şi două ore suplimentare de sport, pe săptămână, opţional. Mai mult, pe lângă cele două ore de limba engleză săptămânale, mai avem încă opt ore. După ora 16.00, până la 18.00 copii vor desfăşura activităţi opţionale. Vorbim de sporturi, fotbal handbal, baschet, volei, arte marţiale, laboratoare de Lego, muzică, pian, dansuri  etc.”, ne precizează Elena Anton. Pentru părinţii care nu vor să opteze pentru aceste opţionale, copii acestora rămân în şcoală până la ora 18.00 şi desfăşoară activităţi recreative. Tariful pentru o lună de şcoală este de 1.050 lei, la clasa pregătitoare şi 1.250 lei pentru clasele I-IV. În această sumă intră şi cele 8 ore suplimentare de limba engleză, cât şi cele trei mese zilnice.

Iată, aşadar, că, încă o dată, vorba românească „omul sfinţeşte locul”, se confirmă şi la Berceni. Cel care vă scrie aceste rânduri a rămas impresionat de tot ce a văzut la şcoala şi grădiniţa Kinderstar. Şi, pentru a vă convinge că nu exagerăm deloc, vă invităm să priviţi imaginile surprinse la faţa locului. Veţi vedea, astfel, cum arată o unitate de învăţământ de 5 stele. Creată din pasiune şi dragoste pentru copii…