Sărbătoarea închinată Sfântului Sfințit Mucenic Corneliu Sutașul a umplut cu bucurie sufletele credincioșilor din Snagov. Biserica Vlădiceasca, din satul cu același nume, și-a prăznuit protectorul, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a treia oară de la sfințirea lăcașului de cult și darea acestuia spre închinarea enoriașilor.
Duminică, pe 13 septembrie, a fost sărbătoare mare în comunitatea Vlădiceasca. Mica biserică din sat a prăznuit hramul Sfântului Sfințit Mucenic Corneliu Sutașul, unul dintre sfinții care ocrotesc pământurile și oamenii locului. A fost al treilea hram închinat acestui sfânt protector și al doilea praznic din acest an, după cel al Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. La invitația preotului paroh Constantin Lupu, la slujbă au participat preotul Florin Mușat, parohul bisericii din localitatea Malu Spart din județul Giurgiu și preotul Bogdan Nastasiu din Protopopiatul de Ilfov Nord.
O biserică împodobită cu sufletele credincioșilor
“Iubiți credincioși, mă bucur că Bunul Dumnezeu m-a ajutat să poposesc astăzi, în parohia dvs. care are atâta slavă, frumusețe și strălucire. Biserica aceasta este împodobită cu sufletele dvs., celor ce veniți să vă rugați cu dragoste și credință. Ea nu este formată din ziduri, ci din credincioși. Fiecare trebuie să-l iubească pe celălalt și să-i fie aproape. Sfântul Corneliu Sutașul este unul dintre puținii sfinți amintiți în Sfânta Scriptură. Om bun și milostiv, el a fost primul păgân primit în creștinism. Ajungând să creadă și să se roage la Dumnezeu, a deschis și calea păgânilor către
Hristos. Să-i mulțumiți Domnului că îl aveți ca protector al bisericii pe Sfântul Corneliu Sutașul și
să-l rugăm să ne lumineze și să ne aducă și pe noi, pe toți, la dreapta credință cum l-a adus pe el”, a spus preotul Florin Mușat
O slujbă înălțătoare
“Părintele Florin Mușat ne-a făcut un mare dar cu ocazia praznicului Sfântului Sfințit Mucenic Corneliu Sutașul, venind cu toată familia în mijlocul parohiei noastre. Ne-a dăruit și o cruce sculptată de sfinția sa. El a vorbit creștinilor despre viața, încreștinarea și activitatea sfântului care ne ocrotește biserica. Mulțumesc Bunului Dumnezeu că ne-a învredinicit și anul acesta a participa la prăznuirea hramului. Mulțumesc Sfântului Sfințit Mucenic Corneliu Sutașul că ne-a ajutat să organizăm și acest praznic și să bucurăm pe toată lumea. Slujba în sine a fost înălțătoare, pentru că ne-am adus aminte de momentul încreștinării Sf. Corneliu, când Sf. Apostol Petru a văzut acea față de masă în care se aflau toate vietățile și târâtoarele pământului pe care le numea el spurcate. Strângerea, coborârea și ridicarea feței de masă reprezenta îngroparea și învierea cu Hristos care se săvârșește prin Sfânta Taină a Botezului, iar fața de masă semnifică Biserica ce deschide calea Împărăției prin prima din cele șapte Sfinte Taine, cea a Botezului. Astăzi, am simțit împreună cu frații slujitori, chemarea în Duh și-n adevăr în mijlocul bisericii noastre. Sfântul Sfințit Mucenic Corneliu Sutașul ne dă, astăzi, un exemplu prin răspunsul pe care-l dă lui Dumnezeu când spune: “Ce pot face, Doamne, ca să fiu drept?”, și Sfântul Apostol Petru l-a învățat să creadă în Hristos și să se boteze. Atât ne cere și nouă, astăzi, Mântuitorul. Să fim vrednici de Botezul pe care l-am primit și să credem în El. Îi felicit pe toți cei care poartă numele Sfântului Corneliu Sutașul. Îl rugăm să fie mijlocitor pentru noi, în fața lui Dumnezeu”, a spus preotul paroh Constantin Lupu, în cuvântarea sa de la finalul hramului.
S-au făcut rugăciuni pentru elevi, la început de an școlar
După rânduielile bisericești prilejuite de praznicul bisericii, preoții au făcut rugăciuni pentru elevi, la început de an școlar. Slujitorii Domnului s-au rugat în lăcașul sfânt, pentru ca micii învățăcei să aibă mintea luminată, spre a pricepe și reține toată învățătura ce o primesc la școală, pe tot parcursul anului.