Președintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negriţoiu, a dat asigurări că sunt bani pentru plata despăgubirilor la ASTRA. El afirmă, de asemenea, că nu este o situaţie mai rea acum la ASTRA, reclamaţii pentru întârzierile la plata despăgubirilor înregistrându-se și înainte.

„Sigur că există bani, sunt numai chestiuni de procedură de verificare a daunelor, de aprobare a nivelului de compensare și de plată efectivă. Noi deja am început să preluăm dosarele de la ASTRA. Noi avem comandamente în fiecare zi cu situaţia, monitorizăm cererile și situaţiile de la service, de la asiguraţi, cât și de la ASTRA. Am început să angajăm evaluatori și ne organizăm reţeaua în toată ţara. Nu vom putea, însă, să facem plata efectivă până când nu se declară falimentul societăţii, dar administrăm dosarele, le culegem, le aprobăm și când avem posibilitatea să le plătim, le și plătim. Nu avem probleme de resurse. (…) Aveam reclamaţii și înainte la ASTRA, aveam întârzieri la plata despăgubirilor, noi încercăm să le accelerăm să intrăm în ritm și să le plătim cât mai repede. Bani sunt suficienţi. Oamenii sau service-urile nu trebuie să își facă griji cu privire la asta, pentru că bani sunt suficienţi”, a spus Negriţoiu.

Nu sunt motive pentru scumpirea polițelor

Președintele ASF a mai subliniat faptul că el nu vede niciun motiv pentru unii asiguratori să crească preţul la poliţele RCA. „Impactul acestei situaţii a
ASTRA nu este de natură să crească costurile, pentru că noi banii îi avem. Vom avea grijă ca să nu se speculeze această situaţie din motive subiective”, a explicat Negriţoiu. El a apreciat că personalul necesar pentru evaluarea despăgubirilor s-ar cifra la circa 50 de experți. „Am aprobat un corp de experţi în București și în ţară, dar Fondul de garantare va face și contracte comerciale cu societăţi de stabilire a daunelor și externalizăm această activitate, astfel încât să putem să acoperim toate cererile”, a mai spus Negriţoiu, cu ocazia prezenței sale la Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor, pentru a susţine proiectul de lege privind autorizarea și supravegherea activităţii de asigurare și reasigurare.