Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, prima din noul an bisericesc, este cea care dă şi startul petrecerilor organizate de ziua comunelor. În funcţie de timpul liber, unele comune au sărbătorit în weekend-ul 5-6 septembrie. Comuna Periş şi satul Buriaş au sărbătorit luni, 7 septembrie şi marţi, 8 septembrie.

Foto și text: Cristina Bunea

Buriaşul din Pădurea Scroviştea

La 25 kilometri de Bucureşti, satul Buriaş a păstrat din farmecul aşezărilor rurale, nu numai din punct de vedere arhitectonic, cât mai ales al felului de a fi al locuitorilor. «Niciodată vreun locuitor din Buriaş nu s-ar călca pe picioare pentru un mic. Ar fi o mare ruşine pentru felul lor de a fi şi ceilalţi l-ar trage de mânecă, dojenindu-l», po­ves­teşte Zenobia Mureşan, viceprimarul comunei Periş, de care aparţine satul Buriaş. Şi‑mi explic, atunci, de ce la Buriaş mi s-a părut altfel şi ceea ce văd anul acesta este puțin schimbat. Mă lămureşte primarul Anghel Albu: «Din respect pentru cei de la Buriaş şi din dorinţa de a face o schimbare pozitivă în fiecare localitate care alcătuieşte Perişul, Casa de Cultură din Buriaş a suferit câteva transformări exterioare – am finalizat asfaltarea curţii şi a fost montată placa ce poartă denumirea Casei de Cultură, dar şi interioare. Sunt alte condiţii acum pentru petrecere şi mă bucur să-i văd pe oameni că sunt mulţumiţi. Răbdarea şi încrederea acordată mie sunt foarte importante pentru mine, atât din partea celor din Buriaş, cât şi din partea celorlalţi din Bălteni şi Periş. Avansăm, şi, odată cu apa şi canalizarea, încercăm să ne ocupăm şi de cele de suflet».  Dragostea faţă de locuitorii Buriaşului s-a materializat şi prin aducerea unui profesionist în ale servirii mesei, Mircea Măcelarul, care, alături de echipa sa, au pregătit gră­tarele şi au servit locuitorii la mese.

 

Dans şi muzică românească

O mare horă cât ţine curtea Casei de Cultură „Veronica Pricop” din Buriaş am găsit la momentul sosirii echipei noastre. Iar cel care ţinea lumea în priză nu era nimeni altul decât o veche cunoştinţă a satului, George Nicoloiu, apreciat şi la Buriaş, deoarece cântă live şi cu sufletul, muzică românească de petrecere.  Dar, nu era singura surpriză pregătită de impresarul Silviu Lăpădat. Pentru prima oară la Buriaş, Evelina Constantin a cântat şi în faţa locuitorilor cu acelaşi drag de la Etno TV sau Favorit TV. Iar lumea dansa, dansa, ba hore, ba sârbe, ba jocuri de doi, spre încântarea bunicilor pe care vârsta şi sănătatea nu îi mai lasă să zburde la dansuri. Tot pentru prima oară au cântat şi Georgiana Lăpădat şi Romaniţele ei dansatoare şi nu cred că a  fost cineva care să nu aprecieze calităţile vocale ale Georgianei, costumele deosebite şi dezinvoltura cu care Romaniţele au scos burieşenii la joc.

 

Dacă e marţi, e Periş

8 septembrie ne-a readus pe stadionul din comuna Periş unde, în mijloc, a fost amplasată scena. Laturile stadionului au fost repartizate între zona de grătare, zona de luat masa şi zona de distracţie pentru cei mici. Pentru a evita aglomeraţia, primarul Anghel Albu şi Consiliul local au hotărât imprimarea de bonuri de masă, care au fost înmânate locuitorilor Perişului, odată cu intrarea pe stadion. Aceeaşi echipă a lui Mircea Măcelaru s-a ocupat de partea de alimentaţie, iar copiii au primit special şi separat o gustare caldă şi o cutie cu suc. Primarul Anghel Albu s-a ocupat personal pentru ca micuţii să primească darul promis, alături de consilierii locali şi, dacă nu m-aş fi aflat prin preajmă cu totul întâmplător, nu aş fi ştiut, căci Anghel Albu nu e chiar genul de primar care la orice faptă deosebită să aler­teze presa. Dar, cunoscându-i slăbiciunea pentru propria nepoţică, nu ar fi putut să îngăduie ca alţi copii să nu aibă parte şi de ceva de ronţăit, pe lângă mini parcul de distracţie.

 

Dacă e de la Craiova, e Jean

Vocea inconfundabilă a lui George Nicoloiu răsuna şi pe stadionul din Periş, iar locuitorii, la fel de veseli ca aceia din Buriaş, dansau de zor. Aceeaşi echipă a impresarului Silviu Lăpădat era din nou prezentă, evident cu uşoare modi­fi­­cări şi, pentru că spaţiul o permitea, cu evoluţia copiilor de la Şcoala nr. 3, ”Ion Ioniţă” din Buriaş, care au dansat. Apoi, grupul Xara, din Periș, coordonat de preotul Dumitru Cătălin Răbușapcă, a susţinut un mini program de cântece plăcute de copii. Mihai Şinca, unul dintre interpreţii din generaţia tânără, a asigurat, apoi, din nou ritmurile pentru horele şi sârbele care au cuprins stadionul în număr mult mai mare, în funcţie de regăsirea perişenilor între ei. Şi a venit şi momentul „numelui foarte greu” din meniul muzical al lui Silviu Lăpădat, Jean de la Craiova. Iar copiii s‑au urcat pur şi simplu pe scenă, părinţii lor cântau de mama focului şi toată lumea era uimită şi plăcut impresionantă de lipiciul la public al lui Jean de la Craiova.  Şi ar fi nedrept dacă nu aş aminti momentul special când publicul cânta alături de Jean refrenul piesei „strigă cu mine, te iubesc” şi în tot Perişul cred că s-a auzit „te iubesc”. Un recital foarte apreciat de perişeni, iar organizatorii au  ştiut ce îşi doreşte lumea. Scena s-a animat şi pentru alte gusturi muzicale, iar Sylvia şi DJ Rynno, alături de dansatoarele din trupă, au creat senzaţia celor tineri că se află într-un club la modă, din Capitală. Petrecerea de Ziua Comunei Pe­riş a fost încheiată de Sorin Tudose și de simpaticii de la Ro-Mania ale căror ritmuri etno le-au dat spectatorilor, pe lângă începerea şcolii, şi o altă ţintă pentru perioada următoare: „Dulce‑i vinul”.  Cam aşa au petrecut locuitorii de la Buriaş şi Periş, fără incidente de vreun fel, într-o atmosferă prietenească, de oameni care evoluează odată cu locul în care trăiesc. Vorba primarului Anghel Albu: „Vă doresc tuturor sănătate și fericire. La mulți ani PERIȘ! Dumnezeu să ne ocrotească pe toți!”