Economia socială, o armă împotriva sărăciei

Și, totodată, un mijloc de a integra în societate persoanele defavorizate sau cu dizabilități. De aceea, UE pune mare accent pe dezvoltarea și implementarea acestui concept, în toate țările membre, dar mai ales în cele în care există decalaje economice și sociale evidente față de statele mai dezvoltate ale Uniunii.

Un astfel de proiect a fost lansat la Măgurele, la inițiativa Asociației  „Grupul pentru Dezbatere şi Consens Social”. Proiectul, denumit „PROgrame integrate pentru creşterea şanselor de ocupare din Regiunile Bucureşti-Ilfov şi Sud-Muntenia” (pe scurt PROCOR), și-a  propus crearea a 43 de locuri de muncă, în cadrul a 8 structuri de economie socială (SES), înființate în județele Ilfov, Giurgiu și Ialomița. Grupul ţintă al proiectului este constituit din 100 persoane vulnerabile, adică, familii cu peste doi copii, familii monoparentale care trăiesc din venitul minim garantat, persoane cu dizabilităţi şi persoane de etnie romă. Proiectul este cofinanțat prin Fondul Social European, în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU 2007-2013.

 

Un service auto, la Măgurele

Una dintre aceste structuri a fost  înființată în orașul Măgurele. Este vorba de o societate cooperativă, un service auto, pe care managerul acestuia, Alin Savu, l-a denumit PRO CAR.

Ce este economia socială și de ce trebuie susținută?

Economia socială este o formă alternativă de dezvoltare economică, bazată pe principii etice – solidaritate, democrație, dezvoltare profesională și personală, funcționând conform economiei de piață și independent față de stat.

Scopul principal al economiei sociale, în comparație cu scopul economiei de piață, nu este obținerea de profit, ci constă în îmbunătățirea condițiilor de viață și oferirea de noi oportunități pentru persoanele dezavantajate sau făcând parte din categorii vulnerabile. Mult așteptata lege a economiei sociale a fost publicată în Monitorul Oficial ca Legea nr. 219/2015 privind economia socială și a intrat în vigoare de la 27.08.2015

 

INVESTEȘTE ÎN OAMENI!

Proiect cofinanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Program Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

„Investeşte în oameni!”

Titlul proiectului: ”PROgrame integrate pentru Creșterea șanselor de Ocupare din Regiunile București-Ilfov și Sud Muntenia” – PROCOR

Beneficiar: Asociația Grupul pentru Dezbatere și Consens Social

ID: POSDRU/173/6.1/S/ 147201