„Scara succesului nu e niciodată aglomerată pe treapta cea mai de sus“, e observaţia lejeră a unui scriitor, un american preocupat de strategia reuşitei individuale. Schematic, pentru un om de succes lucrurile par simple. Intră în joc educaţia, fibra personală, şansa etc. Iar beneficiile performanţelor sale îi aparţin. Dar, pentru o comunitate ecuaţia se complică mult. Scara succesului se numeşte civilizaţie. Sau progres social. Cu cea mai importantă motivare: trebuie să aducă folos, tuturor.

Acum, iată un exerciţiu pe care îl impune realitatea. Întrebare: cum s‑ar putea numi fenomenul combinării celor două elemente ale izbânzilor deosebite – individuale şi colective – aflate la un loc? Fără să fie forţat, sau convenţional, răspunsul e: Clinceni. O demonstrează fap­tele concrete, din mijlocul unei comunităţi care îşi arată energia dezvoltării şi alegerea proiectelor de viaţă.  

Complex de sănătate, cu noua policlinică

În centrul comunei, pe str. Solariilor, s-a ridicat clădirea noii policlinici, programată să fie dată în folosinţă la 30 noiembrie. Ea va asigura spaţii de lucru pentru un total de 46 de persoane.

Însă primarul Adrian Budeanu e decis ca ea să îşi deschidă serviciile „mai repede decât e prevăzut”. El a adăugat: „Proiectul construcţiei e acoperit în întregime din fondurile locale. Totul a decurs fără sincope şi suntem cu toate plăţile la zi. Acum, sănătatea tuturor e supravegheată de doi medici generalişti, de familie, găzduiţi de dispensarul care, la rândul lui, a fost reabilitat şi modernizat.  Ei îi au în grijă pe  toţi cei 7.500 de locuitori ai comunei, cu cei 3.000 de copii ai lor,  dintre care peste 1.000 – sunt şcolari.

Lângă dispensar se află policlinica.  Ea va oferi tuturor servicii noi de diagnosticare şi tratament, prin cabinetele medicale specializate de:  pediatrie, stomatologie, ginecologie, fizioterapie, plus săli de aşteptare civilizate, birouri și altele”, a mai precizat el.

Sigur, aici vor veni şi oameni ai altor localităţi învecinate, care nu au încă la dispoziţie o asemenea asistenţă medicală. Miercuri, 30 septembrie, când am fost la Clinceni, am aflat că racordarea clădirii la sistemul electric era făcută, iar încălzirea şi apa caldă vor fi asigurate de o centrală termică, alimentată cu gaze naturale, din reţeaua comunei. 

În scurt timp, urmează amenajarea peisagistică a parcului, din faţa acestui ansamblu medical complex.

Avea perfectă dreptate marele nostru Constantin Brâncuşi când afirma că “Arhitectura e sculptura locuită”. La Clinceni, ea e mai mult de-atât: oferă şi îngrijeşte sănătatea oamenilor. 

Îi poți opri pe oamenii care nu se opresc?

Răspunsul e sigur, nu. E elocvent exemplul primarului din Clinceni. Un înțelept spunea că “Adevăratul test al liderului este unul: vezi dacă te urmează cineva”. Și Adrian Budeanu a văzut. Așa a ajuns la al patrulea mandat. Locuitorii  l-au ales de fiecare dată, din anul 2000 încoace. Dar și vicele Ion Simion e de ispravă. În fond, biografia lor  e istoria comunei. Țintele a tot ce fac ei sunt prioritățile comunității. Iar echipa din jurul lor e la fel. Clinceni capătă încet, dar sigur, chipul unui mic orășel. Investiţiile finalizate și proiectele în lucru îi conturează orgoliul de bun competitor. 

Sistem modern de supraveghere video stradală

Împreună cu primarul comunei am ajuns într‑una din încăperile pri­măriei, amenajată ca Centru de supraveghere, cu imagini „în direct” pe monitoarele interconectate la noul sistem de urmărire stradal, dotat cu camere video. Menirea lui? Aceea a creşterii siguranţei cetăţeanului şi prevenirea infracţiunilor, în mai multe zone ale comunei.

Interlocutorul a făcut un scurt bilanţ „la zi” al stadiului lucrărilor: „Astăzi (30 sept.) avem montate şi sunt în funcţiune 17 camere video de supraveghere stradală. Din ele, 25 sunt cu lentilă fixă, plus alte 4 cu lentilă variofocală. Au fost amplasate la fiecare intersecţie a drumului județean cu drumurilor noastre comunale, în toate cele trei sate componente: Clinceni, Ordoreanu şi Olteni.

În total, sistemul  – aprobat la începutul anului – va avea 29 camere video. De două săptămâni ne-am apucat să-l construim şi îi verificăm funcţionarea 24 de ore, din 24. În cel mai scurt timp va fi montat complet. Am urmărit permanent acest proiect, pas cu pas. Iar oamenii i-au înţeles necesitatea şi ajutorul, pentru binele lor”, a conchis primarul. 

Menire şi eficienţă

E un proiect complex, care urmăreşte creşterea calităţii vieţii locuitorilor,  îmbunătăţirea cooperării instituţionale pentru prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii, a infracţiunilor juvenile şi luarea de  măsuri profilactice. Mai sunt vizate: traficul rutier, ordinea şi liniştea publică, asigurarea vieţii, integrităţii fizice şi sănătății oricărui cetăţean, a bunurilor şi valorilor materiale, paza şi protecţia obiectivelor de interes public etc.

La fel, poate fi extrem de util în acţiuni comune cu poliţia, jandarmeria, pompierii, protecţia civilă, pentru salvarea oamenilor şi bunurilor din incendii, sau calamităţi naturale, precum şi pentru limitarea urmărilor tragice ale unor astfel de evenimente.

În plus, imaginile vor fi înregistrate şi stocate, pe o perioadă de minimum 20 de zile, situaţii în care ele pot servi ca probe în cazurile juridice. 

Zonele monitorizate cu camere video

În Clinceni, punctele monitorizate sunt primăria, școlile și Clubul Sportiv.

În satul Ordoreanu sunt supravegheate: intersecţiile DC 125 cu str. Bisericii şi str. Digului. Apoi: str. Principală (legătura cu comuna Domneşti), Monumentul Eroilor – din DJ 401 A, str. Morii (legătura cu oraşul Bragadiru), intersecţia DJ 401 A cu str. Solariilor şi str. Monumentul Eroilor, zona ieşirii din Clinceni, pe DJ 401 A (legătura cu oraşul Bragadiru).

În satul Olteni, sistemul va urmări: intersecţia str. Ciocârliei cu str. Ciurari. La fel, străzile: Cireşei, Drumul Mare (legătura cu Şoseaua de Centură), Ortansei şi Puţul Olteni (legătura cu localitatea Domneşti).   

Construcţia Centrului Social pentru copii, în grafic

El se află la jumătatea distanţei între Clinceni şi satul Ordoreanu.

Din capul locului, trebuie reamintit faptul că terenul pe care e amplasată construcţia Centrului Social pentru Copii a fost oferit comunităţii de către una din parohiile localității, condusă de preotul Gheorghe Gheorghe.

Suprafaţa totală a parcelei are 18.207 mp. Aici, primăria a venit cu investiţia, alături de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Costul total al realizării proiectului este de aproximativ 1 milion de euro. Finalizarea e programată pentru anul 2016.

În vara acestui an, s-a turnat placa de beton de deasupra etajului I al clădirii  şi s-a construit etajul II, compartimentat în întregime.

Centrului Social va avea cabinete de psihoterapie, defectologie, logopedie, o  bibliotecă, internet, sală de mese, o bucătărie dotată modern, grupuri sanitare speciale pentru persoane cu handicap, vestiare, lift etc.

Suprafaţa din jurul centrului va fi amenajată ca parc, cu pomi, spaţii verzi şi locuri speciale pentru odihnă.

 

Asfaltări de străzi şi amenajări de trotuare

Programul de asfaltăre a drumurilor a acoperit anii 2014-2015. El se derulează prin asocierea primăriei împreună cu Consiliul Judeţean Ilfov (CJI). Adrian Budeanu a precizat: „Participarea din bugetul Consiliului Local al comunei e de 3.389.686 lei, iar a CJI e de 5 milioane lei.  El se va finaliza la sfârşitul acestui an.

Anul trecut au fost as­faltate str.: Unirii (643 m), Tudor Vladimirescu (1.250 m) și Ortansei (3.000 m).

Pentru 2015, urmează str. Viilor și Privighetorii.

Amenajările de trotuare s-au încheiat pe str. Monumentul Eroilor, Principală, Sabarului și șos. Clinceni. În aceaste zile, se lucrează la cele de pe str. și intrarea  Primăverii, str. Viilor și Privighetorii.

„Drumurile spre succes ale unei comunităţi trebuie să fie permanent „drumuri în lucru”, afirma un om de duh. Așa e. Ca faptele care și-au adunat aici cuvinte.