Pipera/Voluntari, la ceas de sărbătoare creștină

În ziua cinstirii Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, credincioșii micului cartier Pipera, din orașul Voluntari. au trăit  momente de mare bucurie duhovnicească. Lăcașul de cult închinat Preacuratei Fecioare Maria și-a prăznuit unul dintre cele două hramuri.    

Într-un peisaj miri­fic, de poveste, unde liniș­tea domnește din zori până târziu, în noapte, se înalță, încântător, unul dintre cele mai minunate locuri de închinăciune creștin ortodoxe. Paraclisul cu hramurile Acoperământul Mai­cii Domnului și Sfântul Ioan Rusul, din cartierul Pipera, Voluntari, este un lăcaș de cult  deosebit de frumos, curat și bine îngrijit de către preotul paroh și de credincioșii locului care îndrăgesc nespus sufletul cald, bun și iubitor al duhovnicului lor.

 

Rugăciuni într-un colț de Rai

Pe 1 octombrie, cu prilejul hramului, sfântul lăcaș a îmbrăcat haine noi, de sărbătoare. Pentru câteva ore, oameni de toate vârstele au lăsat deoparte grijile și rânduielile de toate zilele, pentru câteva momente de liniște și reculegere sufletească. Enoriașii au luat parte, alături de preoții slujitori, la o slujbă înălțătoare săvârșită în cinstea Născătoarei de Dumnezeu. Ru­găciunile și cântecele bisericești au răsunat ar­monios într‑o atmosferă de bucurie duhovnicească, într-un colț de Rai unde pacea, liniștea și frumusețea au fost de neegalat. Sfânta Liturghie și toate rânduielile bisericești săvârșite cu semerenie de soborul de preoți condus de Pc Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, au adus în  lăcașul rodnic spiritual o continuă revărsare de binecuvântare și har divin.          

Grădina Maicii Domnului… de la Voluntari

Pentru toți cei ce iubesc Biserica, Pc Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a ținut o predică frumoasă, amintind de marea minune cu Acoperământul Maicii Domnului, din timpul Împăratului Leon cel Înțelept. Atunci când, în timpul unei privegheri care a avut loc noaptea în Biserica Panaghia din Vlaherne, spre dimineață, Sfântul Andrei și ucenicul său Epifanie au văzut-o pe Maica Domnului intrând în biserică, însoțită de Sfinții Ioan Botezătorul, Ioan Evanghelistul și de alți sfinți. În mijlocul bisericii, Născătoarea de Dumnezeu a îngenuncheat și s-a rugat cu atâta însuflețire, încât lacrimile i-au inundat fața. Iar după ce s-a ridicat de la rugăciune, și-a scos acoperământul, l-a ridicat deasupra capului Său și i-a acoperit cu el, pe toți cei prezenți în biserică. Pentru bogăția spirituală și de învățătură morală, Părintele Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor Veniamin Goreanu, a asemănat așezământul sfânt de la Voluntari, cu Grădina Maicii Domnului.

„Iubiți credincioși, această întâmplare minunată ne arată că la necaz, la supărare, dacă o chemăm pe Maica Domnului și pe toți sfinții care au trăit după voia lui Dumnezeu, ei vin. Atunci vedem că Dumnezeu ne izbăvește și ne dă putere să le trecem pe toate. Dar Dumnezeu vrea sufletul nostru curat, inima noastră întreagă, nu parțială. Cei ce ascultă cuvântul Lui și-l împlinesc, sunt fericiți.

De aceea trebuie să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu. Maica Domnului este pentru noi un model de împlinire a cuvântului și voii lui Dumnezeu. Țara noastră este numită Grădina Maicii Domnului. Există locuri în care s-a arătat și a făcut minuni. Acest lucru scoate în evidență că noi o chemăm în rugăciuni și o avem în sufletele noastre. Să o luăm pe Maica Domnului să fie icoana noastră, să ne ajute să-L cunoaștem pe Dumnezeu”, a spus Pc Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în cuvântul său de învățătură. La miruirea care a urmat rânduielilor bisericești, cre­din­cioșii au primit de la pă­rintele paroh icoana reprezentativă a Acoperământului Maicii Domnului. 

„A fost o atmosferă de rugăciune foarte frumoasă. Ne-am bucurat de prezența Preacuvioșiei sale Pc Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor și de prezența unui număr mare de credincioși. Mulțumesc părintelui paroh pentru toată jertfa depusă la construirea bisericii din zid cât și pentru zidirea bisericii de suflete. Căldura sufletească a credincioșilor s-a sim­­țit, iar corul a înaripat rugă­ciunile credincioșilor și ale preoților, spre Ceruri”, ne‑a spus, la finalul hramului, preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord. 

Așezământul sfânt de la Voluntari are patru hramuri. Acoperământul Maicii Domnului și Sf. Ioan Rusul, care sunt reprezentative pentru paraclisul în care se săvârșesc la momentul actual slujbele și încă două, respectiv, cele închinate Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sf. Cuvios Ioan Iacob Hozevitul, care vor aparține bisericii aflată acum în construcție. “Am reușit să construim o comunitate duhovnicească. Oamenii vin cu mare dragoste la biserică pentru că se regăsesc în ea. I-am cununat, le-am botezat pruncii, iar acum suntem ca o familie. Este o parohie nou-înființată, ridicată în 2009. Prima slujbă am săvârșit-o pe 24 decembrie 2009, odată cu Nașterea Domnului. S-a născut cu bunăvoința mai multor ctitori, știuți numai de Dumnezeu. Un aport important l-a avut părintele Toader Crâșmariu, du­hovnicul meu de la Pa­rohia Doamnei, din Bu­curești, cu enoriașii dânsului. Pentru biserica mare, piatra de temelie a fost pusă anul trecut, pe 16 iulie, de către Pc Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Autorizația de construcție a bisericii mari ne-a fost aprobată la data de 5 august 2015 și eliberată pe 10 august, când îl prăznuim pe Sf. Laurenție, protectorul meu. Să o rugăm pe Maica Domnului să fie mijlocitoarea noastră la Tatăl Ceresc tot timpul, pentru că nimic nu este cu putință fără ajutorul lui Dumnezeu”, ne-a spus preotul paroh. Lăcașul de cult se află pe str. Teișan nr. 23, din cartierul Pipera, orașul Voluntari.