Prima ediție a Galei Demnității

Una din cinci femei din România este supusă agresiunii în familie. Conform statisticilor, aproape toate (93%) au fost pălmuite și/sau lovite cu piciorul, iar jumătate dintre ele au fost trântite de perete sau podea. Aproximativ 16% dintre acestea au fost chiar lovite cu un cuțit sau cu alt obiect.

Pentru a veni în sprijinul femeilor vulnerabile, Fundația Prețuiește Viața și Fundația Estuar au desfășurat campania „Alege Demnitatea”, proiect ajuns deja la final. Sute de femei din Ilfov, București și din diverse colțuri ale țării,  abuzate de soți, au fost ajutate de specialiștii care s‑au alăturat organizatorilor programului, ajungând să ducă o viață mai bună. O parte dintre ele și‑au deschis sufletul în fața participanților la prima ediție a Galei Demnității, vineri, 9 octombrie, și au împărtășit tuturor, frânturi din dramele trăite în familie.

 

“Nu îmi doream decât să mor”

Una dintre acestea este R. Savu, din județul Ilfov, care a trăit timp de 10 ani în teroare, cu un soț alcoolic și violent, care a despărțit-o de propriul copil și care o umilea, zi de zi, în fața rudelor. “Căsnicia mea a fost o închisoare. Nu îmi doream decât să mor și să ies din calvarul acesta. Nu am găsit sprijin nicăieri, la nimeni. Dacă nu era Fundația, eu nu știu dacă mai trăiam”, a spus, emoționată aproape până la lacrimi, R. Savu. Femeia și-a găsit liniștea abia când a intrat sub aripile ocrotitoare ale organizatorilor proiectului “Alege Demnitatea”. Numai asistența socială și numeroasele ședințe de consiliere și îndrumare profesionistă i-au redat femeii încrederea în sine. Acum muncește și își trăiește viața fără să îi fie teamă că oricând i s-ar putea întâmpla ceva rău.

Programul nu a venit numai în sprijinul femeilor abuzate, ci și a persoanelor cu dizabilități, abuzate sau aflate în impas. Peste 900 de persoane (femei abuzate, tineri și adolescenți, persoane cu dizabilități) care au trecut prin momente dificile au beneficiat de consiliere și îndrumare din partea celor mai buni profesioniști juriști, psihologi, psihiatri, asistenți sociali sau consilieri vocaționali. Târgurile de locuri de muncă organizate în cadrul proiectului le-au fost de un real folos, facilitându-le legătura cu angajatorii. “Este extrem de greu să rupi un lanț al abuzurilor. Oamenii se tem să vorbească, să întrebe, să povestească prin ce trec. Noi am știut să înțelegem și ceea ce ei nu ne spun prin cuvinte și să găsim soluții pentru problema fiecăruia, chiar și pentru cei care nici măcar nu conștientizau cât de mult au nevoie să fie ajutați”, a explicat Amedeea Enache, directorul executiv al Fundației Estuar.

 

“Scopul nostru a fost să le arătăm acestor oameni că nu sunt singuri, să îi sprijinim să aleagă viața demnă pe care o merită și drumul spre mai bine, să își recapete încrederea și respectul de sine, iar acum, când au reușit să devină stăpâni pe propria viață, sărbătorim demnitatea împreună cu ei. Poveștile de succes prezentate în cadrul Galei, cu acordul lor, reprezintă doar o mică parte dintre realizările proiectului, care a fost un pilot desfășurat în patru județe ale țării, ceea ce ne face să fim mândri și ne dă putere să mergem mai departe, sprijinind persoane care trec prin momente dificile în viață, cu dorința de a extinde pe plan na­țional munca noastră”, a spus Andreea Marin, pre­ședintele Fundației Pre­țuiește Viața și ambasadoarea proiectului “Alege Demnitatea”.