Indiferent  de  nivelul  studiilor,  există  o  strânsă  legătură  între  randamentul  cerebral  și  calitatea  alimentelor,  în  special  în perioadele  de  creștere  și  stres  psihic. Ce să-i pui copilului în pachețelul pentru școală ca să aibă rezultate cât mai bune la învățătură? 

Ca părinte, este important să conștientizezi efectele pe care le au  pesticidele, insecticidele, fungicidele, fertilizatoarele și stimulentele de creștere care se regăsesc în hrană. Acestea pătrund în corpul copilului prin consumul legumelor și fructelor prin care ai impresia că îi asiguri o  alimentație sănătoasă. Un experiment recent, realizat la cererea lanțului de aprozare Coop din Suedia, scoate la iveală aportul chimic al alimentelor cu ingrediente provenite din agricultura  convențională. O familie suedeză obișnuită a consumat timp de două  săptămâni numai produse ecologice. Dacă în urma primelor analize a  reieșit o cantitate impresionantă de susbstanțe chimice în organism, după cele două săptămâni acestea au dispărut complet din corp.

 

Alimente cât mai diversificate  

Ce ar trebui să nu lipsească din alimentația celui mic? Pentru copil, totul este o joacă. De aceea, dacă mesele zilnice nu sunt suficient de atractive atât vizual, cât și olfactiv, vor refuza orice schimbare în  alimentația lor. Este important să înveți copilul să mănânce sănătos. Dacă-i dai aceeași mâncare în fiecare zi, nu‑i vei oferi doza zilnică recomandată de 15% proteine, 30% grăsimi, 55% carbohidrați sănătoși, vitamine esențiale, fibre, substanțe din plantele nutritive, minerale și oligoelemente. Regimul alimentar zilnic al copilului, trebuie să includă cel puțin două gustări, care să-i asigure necesarul de energie și nutrienți pentru întreaga zi. Copilul are o rată metabolică mult mai mare decât a unui adult și consumă energia mai repede, consum care, de cele mai multe ori, nu este echivalat în timpul meselor principale și face necesară includerea în alimentația lor a gustărilor dintre mese.

 

Micul dejun este obligatoriu

Nu uita că pachețelul de la școală este doar o gus­tare, nu poate ține loc de mic dejun sau de  prânz. Copilul trebuie să mănânce trei mese principale și una sau două gustări, zilnic. Un mic dejun hrănitor îl reprezintă cerealele bio, chiar fără gluten, cu lapte vegetal din migdale, orez sau cocos. Gustul laptelui vegetal este mai bun decât cel al laptelui de vacă, mai ales în combinație cu cerealele. O altă variantă include celebrul pahar cu lapte și cacao degresată bio sau pudră de carob, un înlocuitor pentru cacao, un foarte bun antioxidant, potrivit mai ales pentru copilul mic, nefiind la fel de iritabil precum cacaua. Acesta ar putea fi completat de o felie de pâine neagră sau cu  semințe, tartinată cu ulei de cocos bio, care conține antioxidanți naturali, vitaminele A, C și  E, vitamina K, Fier și Calciu și ajută la creșterea imunității. Îi poți da și alte creme tartinabile cum ar fi untul de arahide, de cacao natural sau crema de macadamia ori pateuri vegetale.

 

Vrea chipsuri? Păcălește-l cu alune, migdale sau curmale

Când îi pregătești pa­chețelul pentru școală sau pentru grădiniță, ține cont de faptul că pauza nu durează mai mult de 10-15  minute. Așadar,  cantitatea de alimente trebuie să fie proporțională cu timpul necesar ingerării ei. Nu ar trebui neglijată nici hidratarea copilului. Apa plată sau apa de cocos, neacidulate și neîndulcite, sunt perfecte pentru el, în pauză. Atunci când copilul vrea chipsuri sau ceva de „ronțăit”, îl poți „păcăli” cu nuci, alune, migdale, stafide sau curmale, care sunt nişte  gustări sănătoase și care dau multă energie și hrană pentru creier. În comerț, vei  găsi atât pachețele cu nuci, semințe și alune, sub formă de snack-uri, dar și fructe bio deshidratate.

 

Piure de fructe, în loc de dulciuri 

O altă variantă de dul­ce natural, fără zahăr, sunt piureurile de fruc­­­te,  gata ambalate și por­­țio­nate.

Acestea îi taie pofta de dulce și sunt mult mai hrănitoare, aducând beneficiile unui fruct natural. De câteva ori pe săptămână îi poți da batoane vegane din fructe și semințe uscate, câteva bucățele de ciocolată bio sau biscuiți bio.