Campania “Sănătate pentru Sate”, la Clinceni 

Campania “Sănătate pentru Sate”, demarată de Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Sănătății, a ajuns, sâmbătă, 24 octombrie, la Clinceni. Zeci de localnici, de toate vârstele, au fost consultați gratuit de către medici din diverse domenii, în cabinetele amenajate special în incinta Liceului Sportiv din comună.

Protocolul de Coope­rare între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății a făcut posibilă realizarea unui set de investigații medicale și în rândul sătenilor din Clinceni. Dotat cu echipamente și materiale sanitare moderne și eficiente în stabilirea unui diagnostic, Liceul Sportiv din localitate a fost, pentru o zi, o veritabilă policlinică, în care toți cei care au intrat și-au controlat sănătatea, fără să scoată un ban din buzunar.

 

Aproximativ 70 de localnici au beneficiat de investigații medicale gratuite 

De la primele ore ale zilei, până spre seară, aproximativ 70 de localnici au făcut de la controale stomatologice până la electrocardiograme și ecografii abdominale. Beneficiarii au fost atât adulții, cât și copiii și persoanele trecute bine de prima tinerețe. Investigațiile au fost gratuite pentru toți pacienții, inclusiv pentru cei nea­sigurați. Specialiștii care au oferit consultațiile medicale în cadrul campaniei de la Clinceni sunt adevărați profesioniști în sănătate, fiind pregătiți în marile centre universitare din țară.      

“Avem o echipă formată din 11 medici, 6 asistenți medicali și alți 23 de voluntari (personal auxiliar) care oferă consultații medicale de specialitate în domeniile: gastroenterologie, ecografie, balneofiziokinetoterapie, stomatologie, psihiatrie pedriatică, diabetologie, chirurgie vasculară și medicină generală tuturor pacienților. Din echipa noastră fac parte și șase elevi și doi profesori de la Școala Postliceală „Carol Davila”, din București. Pacienții trec întâi pe la triaj, de unde sunt îndrumați către specialiștii din domeniile amintite anterior. Le completăm o fișă medicală pe care, ulterior o vor prezenta medicului de familie care, în funcție de diagnosticul primit și de evoluția stării de sănătate a pacientului, va hotărî la ce spital și la care secție îi va trimite pentru investigații medicale suplimentare și pentru recomandarea unui tratament adecvat. Astăzi, au fost mai mult vârstnici și copii. Am descoperit mulți hipertensivi, cardiaci, diabetici și pacienți cu afecțiuni digestive. Suntem aici pentru că ne dorim să ajutăm oamenii să fie mai sănătoși. Cu toții am venit cu inimile deschise către localnicii din Clinceni. Suntem în slujba lor și facem totul cu dăruire. Nimeni altcineva în afară de părintele Ciprian Grădinaru nu putea să facă un program atât de minunat care să vină în ajutorul oamenilor de la sate, salvându-le viața. Părintele Ciprian are un suflet mare”, ne-a spus Georgeta Grosu, asistent medical licențiat și totodată, coordonatorul acțiunii umanitare.  

“Am 61 de ani și mă chinuie multe boli. Sufăr de astm bronșic, hipertensiune arterială, am tulburări de vedere, am varice și sunt operată de pietre la rinchi. Din când în când am palpitații, mi se pun cârcei care-mi blochează muscultura piciorului stâng și nu mai pot să merg. Iau tratament pentru hipertensiune, dar tot îmi bate inima mult mai rapid decât ar fi normal. La cel mai mic efort obosesc, simt că o gheară mă strânge în piept și mă sufoc. Nu pot nici să-mi aduc o găleată cu apă de la fântână până la bucătărie. Bine că au venit medicii la noi, că nu eu pot să ajung des la control! Doar la monitorizarea pentru astm merg periodic, în rest, nu-mi permit. Nu am bani să plătesc serviciile medicale și nici nu mă pot deplasa la spitalele de specialitate pentru controalele uzuale. Ar fi bine dacă ar reveni medicii la noi cu această campanie”, ne-a spus cu o bucurie vizibilă, Theodora Vițelariu, una dintre localnicele care au fost supuse unui set de investigații medicale, sâmbătă, 24 octombrie, în cadrul campaniei “Sănătate pentru Sate”, de la Clinceni.

“Personal, merg la medic periodic pentru un set de analize uzuale și recomand tuturor să-și facă investigațiile medicale de rutină. Controalele periodice preventive sunt foarte importante pentru că pot face diferența dintre viață și moarte. Mă aflu astăzi, aici, la Clinceni, ca voluntar în programul “Sănătate pentru Sate”. Consider că sănătatea ar trebui să constituie o prioritate pentru toată lumea. Nimic nu se poate face fără sănătate și invers. Nimic nu-i este imposibil omului sănătos. Pentru mine, faptul că sunt astăzi aici este misiunea părintelui Ciprian Grădinaru, de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, pe care am primit‑o ca pe o binecuvântare. Părintele Ciprian, a cărui inițiativă a dus la demararea acestei campanii, este un om și un duhovnic deosebit. Îmi doresc din suflet să îmi onorez misiunea cu un real succes. Am cutreierat toată comuna Clinceni și am îndemnat localnicii să vină la aceste controale medicale, mai ales că sunt gratuite. Am mulțumirea că pe mulți dintrei ei i-am convins și că acum, după ce și-au făcut investigațiile, știu ce probleme de sănătate au și știu ce trebuie să facă de aici înainte pentru îmbunătățirea calității vieții”, ne-a explicat fostul premier Petre Roman, care s-a înrolat voluntar în campania „Sănătate pentru Sate”. Politicianul a umblat din gospodărie în gospodărie și, numai până la ora 12.00, reușise să aducă la controalele medicale în jur de 20 de localnici.

 

În jur de 1.300 de ilfoveni și‑au monitorizat sănătatea, în campanie 

Pe lângă autoritățile locale, cadrele medicale și voluntarii au fost ajutați și de preoții din parohiile comunei Clinceni, din Protoieria Ilfov Sud. Pr. Paul Tudor, de la Parohia „Slobozia”, pr. Costin Dinică, de la Parohia „Călțuna”, pr. Gheorghe Gheorghe, de la Parohia “Sfântul Nicolae”, pr. Daniel Tudose, de la Parohia „Odoreanu Nou” și pr. Daniel Topor, de la Parohia „Olteni” au susținut campania de la Clinceni. Prezența medicilor, a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost binevenită pentru credincioșii din comuna noastră, în special pentru cei greu deplasabili sau cei care au o reținere în a merge la unitățile medicale. Stând de vorbă cu o parte dintre ei, am observat că, deși ne aflăm în apropierea Capitalei, frecvența cu care se deplasează la medic este destul de redusă. Din acest motiv, consider că acțiunea voluntarilor și-a atins scopul în comuna Clinceni”, a spus părintele Costin Dinică, de la Parohia „Călțuna”, cu hramurile Sfânta Treime și Sfinții Martiri Brâncoveni, din  Clinceni. Până acum, prin programul „Sănătate pentru Sate”, au beneficiat de consultații medicale gratuite aproximativ 1.300 de ilfoveni.

 

Foto: evz.ro