Buftea

Așa cum o carte bună își ascunde cele mai bune pagini printre cuvinte, tot așa și o școală bună își ascunde prin viață cei mai buni elevi și cadre didactice. Doar că școala îi recheamă, uneori, în curtea ei ori în calitate de părinți, bunici sau chiar cadre didactice. S-a întâmplat și la Școala gimnazială nr. 1 din Buftea, vineri, 30 octombrie, cu ocazia aniversării celor 45 de existență ai școlii.

Foto și text: Cristina Bunea

Curtea generațiilor

Sub soarele blând al toamnei erau adunați  cei care au absolvit Școala generală nr. 1 începând cu 1978 și, apoi, 1986, 1994, 2002, 2010 și cei care vor termina în 2018. Printre invitați erau și foști învățători, profesori și directori ai școlii, primarul Gheorghe Pistol, viceprimarul Constantin Proțiuc, inspectorul Anișoara Ciobanu, directorul Centrului Cultural Buftea, Violeta Mitescu, directorul Grădiniței Rază de Soare, Viorica Dumitru, directorul liceului Barbu Știrbey, Silvia Marinescu, directorul Liceului „Dumitru Dumitrescu”, Tănase Stanciu și părinți, foarte mulți părinți care fotografiau sau filmau. Gazdele, directorul școlii, profesoara de limba română Aretinica Rudeanu și cei doi  directori adjuncți, profesoara de chimie Doinița Marin și profesoara de religie Florica Dragu, alături de cadrele didactice care acum făuresc caractere la școala nr. 1, erau toate emoționate. Pe lângă scena amplasată în curtea școlii roiau elevii și profesorii care pregătiseră un amplu spectacol de dansuri, cântece și teatru.

„O școală de nota 10!”

Salutul profesoarei Are­­­ti­nica Rudeanu către întreaga asistență, încărcat cu recunoștință și cuvinte duioase, a fost urmat de mesajul primarului Gheorghe Pistol: „Sărbătorim 45 de ani de exis­tență, de muncă și de realizări. În tot acest timp, Școala nr. 1, prin învățători, profesori, elevi, și-a construit un statut și un renume în județul lfov. Sărbătorim 45 de ani de la darea în folosință a unității de învățământ de prestigiu, din orașul nostru, unitate unde, de-a lungul anilor, s‑au format mulți tineri care au acum o muncă plăcută. Avem ingineri, economiști, învă­ță­tori, juriști, oameni de afaceri și conducători de unități publice. Mii de elevi și sute de dascăli  au încercat să modeleze caractere, pentru a da ora­șului un învățământ de ca­litate și cât mai multe elite. Să respectăm ce au făcut domniile lor și să ducem mai departe realizările și reușitele precursorilor. Acestea sunt reușitele prezentului, care ne bucură în momentul de față și ne obligă pe toți cei care suntem aici să confirmăm că idealul nostru este atingerea excelenței și că Școala nr.1 a fost, este și va fi o școală de nota 10. Este o zi emoționantă și pentru mine, ca fost elev al școlii nr. 1, la 36 de ani de când am pășit pentru prima oară și la 28 de ani de când am absolvit-o, credeți-mă că orice pas făcut în ­curtea acestei școli îmi produce o mare emoție. Pentru toate amintirile plăcute din acești ani, dar și pentru cartea pe care mi-ați sădit‑o în suflet, vă mulțumesc din inimă, dragi învățători și profesori. Vă doresc sănătate și recunoștința miilor de elevi care au trecut pra­gul acestei școli să vă însoțească mereu. Doamnă director, vă mulțumesc pentru ceea ce faceți pentru această școală, pentru cei 900 de elevi, pentru colaborarea bună cu instituția primăriei, pentru binele elevilor și al comunității. ”

Bucuria revederii

Și a venit și rândul fostelor cadre didactice și foști directori, din 1970 încoace, să spună asistenței câteva vorbe. I-am auzit pe Marin Ionescu, Gulianu Savu, Constantin Crețu, Damian Filica, Floare Arsene, Constanța Tabacu, Constantin Proțiuc, recompensați ulterior cu o plachetă omagială și o diplomă de recunoștință. În public erau și alți doi directori, Ilie Vizitiu, Constantin Neacșu, dar și Dumitru Caracoleanu, cel care, deși pensionat, vine în  fiecare sâmbătă și lucrează cu profesoara Mihaela Spinache și elevii de la grupa de dansuri. Iar rezultatul frumos l-am și văzut apoi, în cadrul spectacolului. 

„O şcoala fără disciplină e ca o moară fără apă”

Cehul Comenius s-a ocupat toată viața să perfecționeze măsurile de educație și maxima folosită în intertitlu îi aparține. Mi-a venit în minte atunci când i-am văzut pe bobocii de a I-a, cu uniformele lor simpatice. Căci, da! Orice școală din lume care se respectă are uniforme și uniforma înseamnă și disciplină. O materie pe care copiii trebuie s-o aprofundeze spre binele lor în viață. 

De la Călușari la The Beatles

Conceput să înceapă cu Imnul școlii, interpretat de grupul Angeli. coordonat de prof. Cristian Tănase, programul artistic a continuat cu „Călușarii” grupei pregătitoare A ai prof. ­Andreea Burtea, cântece populare interpretate de Bianca Miron și Andreea Micliuc, dintr-a III-a A, „Sucitoarele” grupului Plaiul Vlăsiei, coordonat de prof. Mihaela Spinache, pentru ca apoi „Toamna” lui Octavian Goga să se audă din glasurile copiilor îndrumați de înv. Anișoara Stroe. Elevii clasei a VI-a D, îndrumați de prof. Octavia Praz, ni l-au readus în memorie pe I.L. Caragiale, micuții de la a II-a B  (prof. Elena Seciu) au recitat omagii învățătorilor de  la Șc. 1, Matei Nica, în­drumat de mama sa, prof. Paula Mirea, a cântat despre „Învățătoare”. Apoi, datorită faptului că de doi ani școala are clase vocaționale de limba engleză, „My Fair Lady” s-a auzit în curtea școlii, interpretat de Nadjet Ranete, din clasa a VI-a D. Finalul a revenit  grupului vocal al clasei a VI-a D (îndrumați de prof. Gloria Bondor), care au interpretat hiturile celebrului grup, provocându-ne să „Ob-La-Di, Ob-La-Da” alături de ei. La mulți ani, Școala nr. 1!