„Avertizorii” ar putea fi premiați
Consiliul Concurenței va trimite către Parlament, sub formă de amendament, propunerea ca persoanele care oferă informații despre încălcarea legii să poată fi recompensate financiar. Astfel, „avertizorii” ar putea primi drept recompensă, în caz că informațiile se dovedesc exacte, 1% din valoarea amenzii, dar nu mai mult de 100.000 €. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, nu este, însă, convins că această inițiativă va fi aprobată în forul legislativ și că sunt semnale că nu se bucură de sprijinul oficialităților.
Creșterea economică a României se accelerează
Comisia Europeană apreciază că, în acest an, țara noastră va înregistra o creștere economică de 3,5%, iar în 2016 va atinge 4,1%. CE consideră că această creștere se datorează măsurilor de relaxare fiscală, care stimulează cererea internă, dar există riscul adâncirii deficitului bugetar. Pentru 2017, Comisia Europeană anticipează că ritmul de creștere economică va continua să fie solid, undeva pe la 3,6%. În privința inflației, CE estimează că aceasta va rămâne negativă, până la jumătatea anului 2016, urmând să crească în 2017. De asemenea, șomajul este estimat la 6,7%, în 2015 și 6,6%, anul viitor.
Masa lemnoasă, valorificată prin licitație electronică
O Hotărâre de Guvern prevede că masa lemnoasă provenită din fondul forestier proprietate publică va putea fi valorificată și prin licitaţie publică cu preselecţie de tipul licitaţie electronică, precum și prin vânzarea prin intermediul platformelor electronice sau a pieţelor de tranzacţionare administrate de bursele de mărfuri, se arată într-un comunicat al Executivului. Potrivit acestuia, începând cu producţia anului 2017, masa lemnoasă pe picior și masa lemnoasă fasonată, din proprietatea publică, se va vinde numai prin licitaţii electronice, iar plata masei lemnoase contractate se va face anticipat exploatării. Totodată, este interzisă participarea la licitaţii/negocieri pe o perioadă de până la 6 luni a operatorilor economici care cumulează 25 puncte de penalizare, urmare a sancţiunilor de natură contravenţională și penală.
Salariul mediu net, mai mare cu 20 de lei
Salariul mediu net a ajuns, în septembrie, la 1.833 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 1,1% (20 de lei), față de luna august. Astfel, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna august 2015 în majoritatea activităţilor din sectorul economic. Cele mai mari câștiguri nete s-au înregistrat în extracţia petrolului și a gazelor, de 5.895 lei, și cele mai mici în hoteluri și restaurante, de 1.075 lei. În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (6,1%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (0,9%).