O nouă etapă în echiparea cu aparatură de ultimă generaţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov
Săptămâna trecută, am asistat la un eveniment unic în proiectul de dotare şi reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov. Unic, pentru că la mijloc a fost vorba de o soluţie tehnică deosebită, care a necesitat multă precizie, răbdare şi măiestrie din partea protagoniştilor evenimentului. Pe scurt, un aparat RMN marca Toshiba „Titan” de 1,5 Tesla, a fost amplasat în subsolul corpului principal al unităţii sanitare, acolo unde, în curând, va funcţiona una dintre cele mai moderne secţii de imagistică medicală şi explorări funcţionale, din România.
Miercuri, 4 octombrie, forfotă mare pe șantierul de la Spitalul Județean de Urgență! Un eveniment așteptat cu emoție urma să aibă loc în acea zi. Toată lumea se pregătea cu nerăbdare pentru sosirea aparatului RMN de 1,5 Tesla (unitate de măsură a inducţiei magnetice), de ultimă generaţie, produs de cunoscuta companie japoneză Toshiba. Un aparat care cântărea 6 tone urma să fie introdus într-o încăpere special amenajată, o cușcă Faraday, de la subsolul clădirii Spitalului Judeţean. O operațiune care s-a dovedit destul de laborioasă și care a beneficiat de o soluție tehnică inedită.
„Curtea de lumină” salvatoare
Una dintre soluţii ar fi fost demolarea unui zid şi spargerea unui planşeu de la parterul clădirii. O soluţie, evident, nu prea avantajoasă, din multe puncte de vedere. Salvarea a venit de la o curte de lumină, cu o suprafaţă de 40 mp (aprox. 6,3 x 6,3 m), care comunică cu subsolul, aflată în spatele clădirii. Loc suficient pentru introducerea aparatului, care măsoară 2,2 x 2 x 2 m. „Ceea ce face ca această operaţiune să fie ieşită din comun este locul de instalare a RMN-ului. Curtea aceea de lumină este ca un spaţiu sacru, pentru noi. O adevărată minune! Dacă ea n-ar fi existat, singura soluţie ar fi fost să spargem planşeul de deasupra subsolului! Evident, în acea situaţie nu s-ar mai fi putut asigura service-ul. Curtea asta ne-a ajutat foarte mult. Nu am introdus doar RMN-ul pe aici, ci şi altă aparatură”, ne-a spus ing. Radu Dinu, șeful de șantier.
O macara „deşteaptă”…
… şi un macaragiu pe măsură. Macaraua Liebherr a fost utilajul cheie al acestei operaţiuni. Dotată cu un braţ telescopic de 52 de metri, ea era capabilă să ridice o greutate maximă de 190 tone. Odată poziţionat, utilajul a efectuat şi prima operaţiune. Era ora 12.03 când, sub îndrumarea unor lucrători, macaragiul a demarat poziţionarea în curtea de lumină a unei platforme specială, menită să egaleze diferenţa de nivel dintre suprafaţa curţii şi podeaua subsolului. Nouăsprezece minute mai târziu, platforma era aşezată în poziţia adecvată. Aparatul putea fi, de acum, coborât în siguranţă. A fost o primă operaţiune care a uşurat activităţile ulterioare, deoarece macaraua era dotată cu un computer care memorează coordonatele traseului efectuat de braţul acesteia. Astfel că, ulterior, macaragiul nu avea altceva de făcut decât să manevreze macaraua respectând aceste coordonate.
RMN-ul soseşte în curtea spitalului
12.40. TIR-ul companiei LINGETRANS pătrunde în curtea spitalului, condus de Marek, şoferul polonez al companiei. El mi-a povestit că parcursese 2.200 de kilometri în trei zile, transportând aparatul RMN de la Utrecht, Olanda. Ajuns cu bine, Marek purcede la înlăturarea prelatei care proteja preţiosul aparat. Ancorat pe o platformă specială, dotată cu un cric hidraulic şi roţi speciale, echipamentul ni se arată în toată splendoarea lui. Se fac glume. Unul dintre muncitori, văzând recipientul din inox întreabă şugubăţ: „Da’ ce are înăuntru? Bere?” Îi răspunde, la fel de şugubăţ, Garret, meşterul olandez însărcinat cu montarea RMN-ului: „No, slibovitz!”
Pregătirea aparatului pentru călătoria spre măruntaiele clădirii spitalului este destul de laborioasă. Pentru a elimina timpii morţi, sunt transportate în subteranul unităţii sanitare şi alte echipamente: sterilizatoare şi spălătoare, care vor funcţiona în spaţiile aflate la subsol.
Operaţiunea Toshiba-Titan
Aparatul RMN este gata pentru „călătoria” finală. „Titan”-ul firmei Toshiba este un echipament foarte performant, de ultimă generaţie. O investiţie de 1 milion de euro. În România mai există doar două asemenea aparate RMN: unul la spitalul Fundeni, celălalt la spitalul Universitar.
Ora 15.10. Începe operaţiunea de „lansare” a aparatului în curtea de lumină. Totul se desfăşoară perfect, cu o precizie uimitoare, graţie computerului macaralei. RMN-ul aterizează fără incidente pe platforma pregătită din timp. Garret preia conducerea. El reglează platforma pe care stă aparatul şi începe deplasarea acestuia. Odată ajuns în dreptul cuştii Faraday, se fac ajustările necesare pentru ca echipamentul să ajungă, cât mai lin, la locul său. Este ora 15 şi 50 minute. Aparatul RMN este amplasat, în sfârşit, la locul său. Toată lumea răsuflă uşurată. Curg felicitările către cei implicaţi în operaţiune. Încă o etapă a proiectului a fost finalizată cu succes.