Afumați. Aniversare petrecută cu respect și bucurie

Patria nu e numai un nume. E datoria tuturor generațiilor către neamul nostru. “El vine de la “pater”, de la “patres”. Adică din părinți, din moși-strămoși“, spunea Barbu Ștefănescu-Delavrancea. La 1 Decembrie, sărbătorim  Ziua noastră Națională. În urmă cu 97 de ani, în 1918, am înfăptuit actul nostru vital pentru țară – Marea Unire a tuturor românilor într‑un stat unitar. Atunci, la Alba Iulia, s-a decis contopirea Transilvaniei cu Regatul României, împlinindu-se idealul de unitate – încă de la 1859 – al celor trei provincii, pentru care au luptat eroii noștri în Primul Război Mondial (1914-1918).

Iar la Afumați, aniversarea împlinirii statului nostru unitar se adaugă alteia, foarte importantă pentru cei de aici. Primarul Gabriel Dumănică a precizat: “Ne bucurăm de această sărbătoare, pe care o onorăm în același an cu celebrarea celor 505 ani de existență documentară a comunei noastre. Ea a fost și cetate domnească vestită, a voievodului Radu cel Viteaz. Cinstim cu venerație și drag ambele evenimente. Mai ales tradiția sărbătorii de 1 Decembrie a căpătat în ultimii ani o mai mare participare ca în trecut. Se adună frumos aici, la noi, apele istoriei țării“, conchide el. 

Credință și respect

Puțin după ora 10, oficialități și locuitori ai comunei au onorat un moment omagial, petrecut la Monumentul Eroilor Neamului, căzuți în Primul Război Mondial – printr-o frumoasă și mare coroană de flori. Preotul Florin Ionică, parohul Bisericii Afumați II, a rezumat în cuvinte calde cinstirea evenimentului: “Cu ajutorul lui Dumnezeu, de dimineață, în această zi sărbătorită, am săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu  slujbe speciale de Te Deum şi de Pomenire pentru toţi eroii poporului român, din toate timpurile. Parohia noastră a venit alături de dl primar Gabriel Dumănică și am  depus aceste flori la monumentul închinat tuturor vitejilor care şi-au dat viaţa pentru neamul românesc.

Dumnezeu să binecuvânteze poporul nostru, mult şi greu încercat de‑a lungul secolelor. Această zi, Binecuvântată de Bunul Dumnezeu, ne cheamă la unitate, la pace şi sănătate, în Vecii Vecilor, Amin“!, a rostit el. 

Nea Ilie, veteranul

L-am întâlnit și pe vârstnicul de 85 de ani, Ilie Cristea, afumățean get-beget. Ce-a spus el? Iată: “Ţin minte – când s-a întors războiul din ’41 – că eram băiat de tejghea, la prăvălia lu’ tata. Nu m-au concentrat pe front, pentru că mi-au lipsit…“câţiva” ani. Dar l-au luat pe văru-miu, Dumitru. Am plecat la Băneasa cu el. Da’ pe mine m‑au întors acasă. Că eram prea mic. Ce meserie am? Toate din lume: mecanic, şofer, la ţevi sudate, fochist, electrician, la spitalu’ ăla…Cum îl cheamă?… Of, Doamne,…ăla de la Piaţa Galaţi…A, da – Cantacuzino! Ăla e”, dă el din mână. 

“Mulţumesc, nea Ilie. Şi la mulţi ani”!, i-am urat eu.

“Bine. Mulţam. La revedere. Da stai. Dumitru, văr-miu, da… A murit. Imediat ce-a plecat pe front. Ieri i-am făcut pomană. Dumnezeu îl odihneşte acu”. 

Petrecere și bună dispoziție

La amiază, toți locuitorii au fost invitați la tradiționalele momente, dedicate sărbătorii: fasolea cu costiță, păhărelul cu țuică fiartă, băuturi răcoritoare  și programul muzical folcloric, sârbe, hore, sau cu piese adecvate evenimentului – „Nu uita că eşti român”, „Hora Unirii” ș.a. 

Peste 1.000 de afu­mă­țeni, de toate vârstele, au participat la petrecere în uriașul cort instalat în Complexul Bazei sportive. Amfitrionul lor? Primarul Dumănică. Consilieri locali, personalităţi ale comunei, enoriaşi, veterani – toți s-au bucurat de această zi memorabilă. 

Artiștii locali au însu­flețit atmosera. Au cântat grupurile “Aventurierii”, cu solista îndrăgită Mirela Năsturică, apoi, “Viva Band”, fanfara condusă de Sandu Flavius şi alţii.

”Mulţi şi fericiţi ani, dragă Ţară, dragule Român!“, a fost urarea care a plutit peste Ziua noastră Națională, la Afumați.