Comuna 1 Decembrie

M-am întrebat, deseori, cum ar trebui să arate o sărbătoare într-o localitate care poartă denumirea Sărbătorii Naționale a României, 1 Decembrie. Ei bine, am primit un răspuns cât se poate lămuritor, anul acesta, când am participat, pentru prima oară, la acest eveniment în comuna 1 Decembrie: ca o sărbătoare greu de uitat…

Cel care a avut inițiativa și a organizat festivitățile prilejuite de Ziua României este nimeni altul decât primarul Gheorghe Petre, sprijinit de membrii Consiliului Local din comună. Programul zilei a început cu ceremonia depunerii unei coroane de flori la monumentul eroilor din localitate, căzuți în luptele din cele două Războaie Mondiale, aflat în imediata apropiere a noii primării din comuna 1 Decembrie și străjuit de reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Ilfov, lt. Ionuț Cristian Alexandru, serg. maj. Titel Moldoveanu și plt. maj. Cătălin Trăistaru. Din partea Consiliului Județean Ilfov au fost prezenți vicepreședintele Ștefan Rădulescu și deputatul PNL Thuma Hubert. O altă coroană a fost depusă de organizația PNL din localitate. Lor le-au urmat membrii Consiliului Local, în frunte cu primarul Gheorghe Petre și președintele organizației PSD din comună, Adrian Oană.

Un spectacol de excepție

După amiază, la orele 14,30, au început surprizele pentru locuitorii comunei al cărui nume amintește de Ziua Marii Uniri. Spectacolul a fost deschis de cunoscuta fanfară Angely‘s, care a defilat prin fața spectatorilor în sunetele marșurilor patriotice, cum ar fi „Treceți batalioane române Carpații”. Apoi, Cristian Văduva i-a prezentat pe membrii ansamblului „Zestrea Lăutarilor”, care, timp de câteva ore, au animat atmosfera cu minunate melodii populare. Programul a fost deschis cu un recital de nai, susținut de Loredana Streche, acompaniată de Robert Pârcălăbescu, la vioară și Bogdan Zamfir, la clape. Letiția Boroi i-a încântat apoi pe spectatori cu un repertoriu bogat de cântece din mai toate zonele țării.

Recitalul lui Grigore Gherman a încins și mai mult atmosfera. Așa cum ne-a obișnuit, el a coborât de pe scenă în mijlocul spectatorilor, care, imediat, au încins o horă aprigă, în jurul său. El și-a început și a terminat programul cu două melodii dedicate sărbătorii de 1 Decembrie – „Cântă cucu-n Bucovina” și „Ocrotește-i, Doamne, pe români”. Lui i-a urmat, din nou, Loredana Streche, care a încântat publicul, din ce în ce mai numeros, cu melodiile sale oltenești, interpretate cu o voce inconfundabilă. Ei i s-a alăturat, iarăși, Grigore Gherman și să te ții hore pe locuitorii din comuna 1 Decembrie! Lor le-a urmat Mărioara Man Gheorghe, ea însăși o aprigă dansatoare care, împreună cu spectatori a cântat, printre altele și cunoscutele melodii „Așa-i românul!” sau „Noi suntem români!”.

Fasole cu cârnați și vin fiert, la discreție

O altă surpriză pusă la cale de primarul Gheor­ghe Petre a fost masa specială pentru toți cei prezenți în piața în care s-a desfășurat spectacolul. Astfel, firma Matis le‑a pregătit locuitorilor din comună câteva sute de porții de fasole, 600 de mititei și 600 de cârnați, care i-au încântat cu gustul lor pe cei veniți la sărbătoare. Iar cei care au „stropit” meniul și cu câteva pahare de vin fiert au putut să spună, cu mâna pe inimă, că au avut parte de o masă pe cinste. Iar în tot acest timp, spectacolul artistic a continuat, cu binecunoscuți interpreți de folclor. Astfel, pe scenă au mai urcat, Vasile Bordianu, Ionuț Sidău, Mihaela Petrache sau Steliana Sima. Seara minunată a fost încheiată de momente la fel de încântătoare, oferite de trupe precum Palace Band, Bandidos și Fidas.

 

La mulți ani, 1 Decembrie!

În cursul serii, pe scenă a urcat și cel care s-a îngrijit ca locuitorii din comuna 1 Decembrie să aibă parte de o zi de sărbătoare fără egal. El a fost întâmpinat cu aplauze și urale de concetățenii săi. „La mulți ani, de Ziua României!, La mulți ani de ziua noastră, a tuturor! Vă doresc multă sănătate, tuturor! Și să avem un an mai bun, plin de liniște și realizări. Vă iubesc pe toți!”, le-a spus primarul celor prezenți la sărbătoare. Iar oamenii i-au răspuns cu aplauze de apreciere față de ceea ce a reușit să întreprindă pentru dezvoltarea comunei, în primii trei ani și jumătate de mandat. Dovada acestor realizări a constituit-o o proiecție de fotografii cu proiectele duse la bun sfârșit sau aflate în curs de desfășurare. Și nu sunt puține: introducerea transportului public RATB, reabilitarea și dotarea ambelor școli din comună, pentru cei 650 de copii care învață aici, o grădiniță nouă, cu orar prelungit, pentru 225 de copii, primărie nouă, canalizare pentru 750 de gospodării, reabilitarea termică a 600 de apartamente, reabiltarea tuturor subsolurilor blocurilor de locuințe din comună, asfaltarea a 22 de străzi – 90% din cele existente, 4 parcuri nou înființate, 14 kilometri de iluminat public, dezinsecție și deratizare an de an, igienizarea întregului sistem public de apă și sistemul stradal de supraveghere video, aflat în curs de implementare. Așadar, un bilanț demn de o asemenea sărbătoare. La mulți ani, 1 Decembrie!