Vineri, 27 noiembrie, la Gospodăria de apă 2 din satul Ostratu, comuna Corbeanca, a avut loc conferința de presă a proiectului „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța-Ilfov”, pe care SC RAJA SA Constanța îl desfășoară și în județul Ilfov.

Peste 114.000 locuitori cu utilități în casă

La întâlnire, alături de Felix Stroe, directorul general al SC RAJA Constanța SA, au participat și primarii celor două localități, Gheorghe Pistol, de la Buftea și Anton Valeriu, de la Corbeanca. Prezentând proiectul, Felix Stroe a punctat faptul că lucrările care se desfășoară de un an în cele două localități ilfovene se execută cu fonduri nerambursabile, prin POS Mediu, în conformitate cu Directiva 98/83/CEE privind calitatea apei destinată consumului uman.

Apoi, directorul general al SC RAJA SA a precizat că proiectul are o valoare de 221.755.451 lei și, la finalizarea lucrărilor, 114.552 locuitori vor beneficia de utilități la fel ca mulți alți români și la fel ca mulți dintre cetățenii ță­rilor mai avansate din punct de vedere economic. El a amintit faptul că proiectul a fost sprijinit constant de autoritățile locale, de cele județene, prin Consiliul Județean Ilfov și Consiliul județean Constanța, cât și de autoritățile centrale, prin Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și Ministerul Fondurilor Europene.  Când proiectul va fi finalizat, rezultatele concrete din teritoriu vor însemna: 98.342 m de rețea de apă, 109.856 m de rețea de canalizare, o stație de epurare ape uzate, 2 stații de tratare a apei potabile, 23 stații de pompare și 19 fronturi de captare a apei.

 

89,15 la sută, la Buftea

Pentru orașul Buftea, proiectul este în valoare de 60.040.946, 78 lei și, la momentul conferinței de presă, progresul fizic era de 89,15%. În Buftea se execută lucrări de reabilitare a rețelei de alimentare cu apă pe o lungime de 19,566 km, de extindere a rețelei, pe o lungime de 32,859 km și de branșare la rețeaua de distribuție a 4.000 de abonați.Pomparea apelor uzate se va face prin 13 stații de pompare complet echipate și automatizate. În plus, la Buftea se vor realiza și conducte de refulare de la stațiile de pompare, cu o lungime totală de 4,503 km.

 

89,32 la Corbeanca și canalizare prin vacuum

 

Pentru comuna Cor­­bean­ca valoarea proiectului înseamnă 54.794.495,96 lei și progresul fizic înregistrat este de 89,32%. Lucrările care se desfășoară includ și satele Tamași, Petrești și Ostratu și, concret, s-au executat lucrări de extindere a rețelei de distribuție a apei potabile cu o lungime de 39,950 km și realizarea a 3.400 branșamente la rețeaua de distribuție. Pentru Corbeanca, soluția adoptată în privința canalizării a fost de realizare a rețelei de canalizare menajeră prin vacuum, cu o lungime de 48,533 km. Sistemul este completat prin realizarea de cămine de vizitare, 1.500 camere de vacuum, 2 stații de pompare a apei uzate menajere, 4 stații de vacuum, un rezervor tampon, 4 stații de admisie aer și conducte de refulare ape uzate menajere, cu lungimea totală de 9,796 km. La noul sistem de colectare a apelor reziduale vor fi racordați 3.400 abonați. Și, nu în ultimul rând, Felix Stroe a punctat faptul că finalizarea tuturor investițiilor prevăzute în cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța-Ilfov” este estimată a fi realizată până la finele anului 2015.