Ultima ședință a Comisiei de Dialog Social, din 2015, de la nivelul Prefecturii ilfovene, a analizat aspecte ale activității de inspecție socială privind aplicația legislației din domeniul.

Această activitate de inspecție socială se asigură de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, cu cei 4 inspectori, care realizează controale tematice, inopinate și/sau de monitorizare a furnizorilor publici și privați de pe raza județului. Pentru 2015, au fost întocmite 124 de procese verbale de control pentru acțiuni care au vizat asigurarea respectării drepturilor beneficiarilor sistemului de asistență socială prin accesul la informații, consilierea autorităților administrației publice locale și județene, a persoanelor fizice și juridice, publice și private, cu atribuții în domeniul asistenței sociale și îndeplinirea corectă/eficientă a atribuțiilor instituțiilor publice și private, pentru reducerea erorii, fraudei și corupției și asigurarea creșterii calității vieții beneficiarilor sistemului. 

Verificări pe două componente

Referindu-se la componenta ”beneficii sociale”, inspectorul AJPIS Ilfov, Șerbănică Marinică, a vorbit despre existența, la nivelul județului, a unui număr mediu de beneficiari existenți în plată, defalcat pe programe de asistență astfel:

l venit minim garantat – 1.701 persoane,

l alocație susținere familie – 1.783 persoane,

l alocație de stat pentru copii cu handicap – 39,

l ajutoare încălzire (beneficiari pe 2014, pentru energie electrică) – 62 persoane,

l AJOFM – 1.701 persoane.

Controalele au vizat modul în care sunt stabilite și acordate beneficiile, iar concluzia desprinsă a fost că, în continuare, primăriile ilfovene se confruntă cu o mare lipsă de personal de specialitate, pe partea de asistență socială. S-au constatat plăți necuvenite, ca urmare a declarării eronate a veniturilor sau bunurilor care duc la exluderea plății, sau plăți necuvenite în situația identificării persoanei apte de muncă în evidența AJOFM, sau plăți necuvenite pentru copii fără certificate de încadrare în grad de handicap. În astfel de cazuri se procedează imediat la suspendarea beneficiului și emiterea ulterioară a dispoziției/deciziei de suspendare, încetare și recuperare a beneficiului încasat necuvenit.

Pe partea componentei de servicii sociale, verificarea furnizorilor a urmărit două aspecte, respectiv monitorizarea stadiului îndeplinirii măsurilor dispuse în anul 2014 şi realizarea planului de control pe anul 2015. Categoriile tematice au fost: misiuni inopinate, POR, accesibilizarea instituţiilor publice şi private, persoanele cu handicap, centrul Bălăceanca, centrele pentru copii şi adulţi – publice şi private, societăţile comerciale – cămine de bătrâni. A fost verificat gradul de îndeplinire a standardelor minime de calitate, aşa cum sunt acestea prevăzute în principalele acte normative și s-a realizat consilierea, în privinţa acreditării, atât a furnizorului de servicii, cât şi a serviciilor în sine. S-au dispus 70 măsuri, cu termene şi responsabili, iar majoritatea au fost îndeplinite. Au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale – amendă, două la reprezentanţi ai unor instituţii publice şi una la o entitate privată, iar o instituție publică a primit un avertisment scris. Principalele măsuri dispuse au vizat efectuarea demersurilor pentru acreditarea furnizorului/serviciului, pentru angajarea de personal de specialitate, pentru obţinerea avizelor de funcţionare.

”În cazul CRRN Bălăceanca, respectiv al DGASPC Ilfov, s-au dispus măsuri mai complexe, privind actualizarea regulamentelor de organizare şi funcţionare, aducerea lor la cunoştinţa personalului, reorganizarea turelor de lucru, efectuarea activităţilor specifice tipului de centru, respectiv recuperarea beneficiarilor”, a anunțat Șerbănică Marinică.

Dar, pentru că, la controlul AJPIS, la Bălăceanca, au participat și reprezentanți ai Prefecturii, Adrian Petcu a comentat câteva aspecte pentru membrii Comisiei de Dialog Social. Pornind de la similitudinea situației actuale de la Bălăceanca cu ceea ce vedeam la televizor, imediat după Revoluție, despre copiii din orfelinate care își loveau capetele de tăbliile paturilor, prefectul s-a declarat marcat de ceea ce a găsit în locul în care 200 de bolnavi psihic încearcă să se recupereze. A vorbit despre condițiile mizere în care aceștia trăiesc și a spus că, din punctul său de vedere, nici o instituție care ar controla acest centru nu ar putea face recomandarea ca el să funcționeze în continuare, la cum se prezintă acum lucrurile. ”Este o nesimțire crasă acolo și toată lumea se face că nu vede. În organigrama centrului există bucătari și chelneri, plătiți de ani de zile, în condițiile în care acest serviciu este externalizat de mult, clădirea administrativă, unde stau 4-5 funcționari, are termopane și aer condiționat, iar în clădirea cu bolnavi, aceștia dorm direct pe grilajul paturilor. Este binecunoscută de toată lumea povestea pacientului bolnav de SIDA, care nu ar avea ce să caute printre cei internați la Bălăceanca și multe altele…aparatul de cafea de la intrarea în curtea centrului (când bolnavii de aici i-au tratamente în care consumul de cofeină este interzis, faptul că acolo nu numai că nu s-a dat cu var de zeci de ani, dar de tot atâta vreme nu s-a măturat, sau mașina de spălat de pe vremea lui Hitler….O cotim degeaba după plopi. Totul e legat de DGASPC Ilfov (care abia acum și-a luat acreditarea ca furnizor public de servicii sociale la nivelul județului) și CJI, instituții care au primit multe avertismente verbale și scrise, plus amenzi de-a lungul anilor. Pe scurt, din păcate, o cocină în care sunt băgate niște animale. De ani de zile nu-și rezolvă problemele”, a spus prefectul.

Reprezentantul AJPIS a amintit de incidentul petrecut în august a.c. (când agenția ilfoveană a cerut sancţionarea contravenţională a conducerii DGASPC Ilfov şi a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca, după ce un tânăr internat în unitate a fost bătut de un alt pacient internat și a murit), moment în care a și fost efectuat ultimul control în centru, la finalul căruia Ministerul Muncii a primit raportul privind situația de la Bălăceanca. ”Este singurul centru din județ supus riscului de a fi închis”, a explicat Șerbănică Marinică.