Despre comuna ilfoveană Clinceni și dezvoltarea prin care trece, Jurnalul de Ilfov v-a ținut mereu la curent. Și, iată, încă o dată, Clinceni a fost pe buzele tuturor, de această dată, cultural, datorită grupului folcloric de copii „Mlădițe ilfovene”.
Text: Cristina BUNEA
Foto: Arhiva personală
Mlădițe și copaci
Dacă e s-o luăm în spiritul cuvântului, orice mlădiță trebuie udată pentru a deveni un copac, nu-i așa? La fel este și cu micuții din Clinceni, care s-au reunit sub denumirea de Mlădițe ilfovene și pe care îi udă protectorii și îndrumătorii lor, Mărioara Man Gheorghe și Grigore Gherman, doi interpreți de muzică tradițională folclorică. Iar influența celor doi artiști, veniți din regiuni diferite, se lasă, de 5 ani încoace, cu premii naționale și internaționale la festivaluri precum “Dobroge, mândră grădină”, „Plai românesc”, „Euro Music”, „Baladele Siretului”, „Prieteni în Europa”, „Ciuleandra”. Este cazul Mihaelei Petrache, veterana grupului, care în anul 2015 s-a întors cu 3 premii internaționale obținute în Bulgaria, Italia și Rusia. Și, așa cum spune profesorul Grigore Gherman, “la Moscova s-a învrednicit de premiul I”. Iar primul loc are o importanță mare și pentru faptul că la Festivalul Internațional Katiușa, din capitala Federației Ruse, au participat copii din 15 țări. Mlădițele din Clinceni sunt un grup mare, de peste 26 de membri, elevi din localitate sau din București, copii care iau ore de pian și canto și care, oriunde merg, se întorc cu premii colective sau individuale.
De la Clinceni la Praga
Sărbătorile de iarnă au fost, în 2015, extraordinare, pentru grupul de copii al Clinceniului și specialii lor profesori. Motivul: Institutul Cultural Român (ICR) din Praga i-a invitat pentru un program de o oră, în cadrul celei mai ample și complexe serii de manifestări dedicate Crăciunului în Republica Cehă, Târgul de Crăciun de la Praga, unul dintre cele mai vizitate din lume, în perioada de sfârșit de an. Și, ca să te invite Institutul Cultural Român, credeți-mă, trebuie să fii foarte bun în ceea ce faci!
Iar copiii s-au descurcat de minune, căci experiența de a cânta pe scenă în fața a sute de spectatori și-a spus cuvântul. Concertul Mlădițe ilfovene a avut loc pe scena din piața Staromestske, situată în fața (celebrului) Ceas Astronomic. Bine gândit de Mărioara Man Gheorghe și Grigore Gherman, programul a cuprins colinde – Am plecat să colindăm, Pe podele de nuiele, Dechide ușa, creștine, Sus, la poarta Raiului, Velerim și veler Doamne, După dealul cel mai mare etc. dar și dansuri și obiceiuri de tipul Jocul caprei, Semănatul, Urătura. Bineînțeles, au cântat și cei doi profesori.
Tur de oraș istoric
Și pentru că după muncă vine întotdeauna și distracția, profesioniștii de la Institutul Cultural Român din Praga (care au asigurat cazarea la un hotel bun al Pragăi și au pus la dispoziție un autocar modern) au avut grija ca acești minunati copii să și viziteze frumosul oraș Praga, care intră în lista celor 6 capitale cele mai vizitate din Europa. Iar pașii copiilor și ai celor doi îndrumători i-au purtat la Podul lui Carol, Ceasul astronomic, Catedrala Vitus, Castelul din Praga (cel mai mare complex medieval din lume), Muzeul istoric, Turnul Petrin.
Surprizele nu s-au oprit, căci, la întoarcere, Mlădițele ilfovene s-au oprit și la Târgul de Crăciun de la Budapesta, au vizitat capitala Ungariei și au făcut o croazieră pe Dunăre. „Atât doamna Mărioara Man Gheorghe cât și eu suntem recunoscători Institutului Cultural din Praga pentru invitație, dar și pentru faptul că ne-au oferit ocazia de a cunoaște oameni minunați, profesioniști până în cele mai multe detalii. Le mulțumim!”, povestește interpretul Grigore Gherman, la lansarea celui mai recent album al său, „Grigoraș din Bucovina”.
Și, da, orice artist care-și respectă munca ia la un moment dat hotărârea de a transmite mai departe din experiența acumulată și Mărioara Man Gheorghe și Grigore Gherman asta fac. Nu-i mereu ușor să lucrezi cu copiii, chiar dacă ai trecut prin experiența construirii unei cariere solide a propriului copil, ca în cazul Mărioarei Man Gheorghe, care se mândrește cu cariera artistică a fiicei sale, Elena Gheorghe. Și iar nu-i ușor să lucrezi cu copiii, când tu însuți ai de lucru cu tine, să-ți ridici propria carieră. Însă, ambii profesori susțin că reușitele grupului folcloric „Mlădițe ilfovene” sunt bucurii imense, care nu se deosebesc cu nimic față de bucuriile reușitelor personale.