Alegerea, pentru prima oară a unei femei în fruntea ţării ilustrează pâna la ce punct, în lumea asiatică, societetatea taiwaneză este avansată în materie de paritate.

În Taiwan (cunoscută oficial ca Republica Chineză), ca şi în China (a cărei denumire oficială este de Republica Populară Chineză), valorile confucianismului conduc societatea şi, în consecinţă, rezultatul alegerilor prezidenţiale a părut tuturor drept revoluţionar de-a dreptul. Ginta feminină a fost ţinută totdeauna deoparte în sferele politice şi rolul său a fost mereu în preajma familiei. Şi astăzi, femeile care au trecut de 30 de ani, educate şi independente financiar, sunt indezirabile atunci când e vorba de căsătorie.

 

Feministele sunt persecutate în China

 

Aşadar, când o femeie în vârstă de 59 de ani, celibatară şi fără copii în îngrijire ajunge până în vârful statului, drumul parcurs este măsurat de două ori. Puţine reprezentante ale celui «de-al doilea sex» au avut această onoare în China. A mai fost una singură, la sfârşitul secolului al VII-lea, împărăteasa Wu Zetian. Tsai Ing-wen, noua preşedintă, a fost acuzată de tulburarea ordinii publice la o manifestare dedicată Zilei femeii, din 8 martie şi, alături de alte patru feministe au fost încarcerate pentru 37 de zile.