Bulgăroaica Kristalina Georgieva, actualul vicepreşedinte al Comisiei Europene prezidată de Jean-Claude Juncker, este poziţionată ca un concurent redutabil în cursa pentru sucesiunea lui Ban Ki-Moon.

În mai 2015, Kristalina Georgieva a fost însărcinată să caute noi finanţări pentru ONU, o misiune considerată de ­mulţi ca fiind o capitulare din partea lui Ban Ki-Moon, actualul secretar general ONU care îşi va termina al doilea mandat la sfârşitul anului 2016.

 

O taxă pe lux şi plăceri pentru a finanţa ONU, iată ce propune Georgieva, responsabila cu bugetul UE, o femeie cu convingeri puternice despre arta şi maniera de a restabili ajutorul umanitar la scara planetei. Şi ea chiar a făcut un raport, înaintat secretarului general al Naţiunilor Unite. “Câteva centime, câţiva dolari prelevaţi de pe biletele pentru meciurile sportive, concerte, spectacole, produse de lux, călătorii sau cursele de taxi”, a propus ea, adăugând că gestul de a dona ar trebui să rămână voluntar. În orice caz, Ban Ki- Moon a ştiut cui să se adreseze, pentru a face rost de 15 miliarde de dolari pentru cauze umanitare.