Sfaturi duhovnicești pentru femeia însărcinată

Unde sunt copii, acolo sunt și izvoare nesecate de zâmbete, bucurii și suflete luminate. A fi părinte înseamnă a te bucura de cel mai frumos și mai prețios dar pe care Dumnezeu l-a dat omului, ca un Bun și de oameni iubitor. Copilul îți îmbogățește și-ți înnobilează viața. Trebuie doar să conștientizezi minunea și să-l crești cu dragostea care să-l conducă spre iubire și dreaptă credință.

Încă de la primirea veștii că un nou suflet prinde viață în pântecele tău, se crează o poveste fascinantă în jurul vostru. Odată cu minunea din burtică, intri într-o lume mai bună, mai armonioasă și mult mai frumoasă. Dar care îți schimbă prioritățile și îți atribuie numeroase responsabilități. De la grija față de propria persoană în timpul sarcinii, până la creșterea și educarea aleasă a copilului, după venirea lui pe lume. Nevoile copilului sunt foarte multe. El trebuie să crească sănătos, cu stimă de sine, autonom, dar, în același timp, respectuos, iubitor și echilibrat. Iar ca să fie ferit de boli severe, de piedici și răutăți de tot felul, care i-ar putea aduce mari dezamăgiri și eșecuri în momente importante din viață, trebuie să aibă o protecție divină.

 

Și viața duhovnicească începe încă din burtică

Mami, tu ești ființa care poate să-i deschidă micuțului calea către un viitor frumos, promițător. Prin iubirea și prin viața ta duhovnicească, pe care trebuie să i-o împărtășești încă dinainte de a se naște. În perioada sarcinii, e bine să ții post câteva zile și să mergi la biserică, să te spovedești și să te împărtășești cât mai des. Prin Sfânta Împărtășanie, te ajuți și pe tine, dar și pe pruncul din pântecele tale.

 

Sfințit prin harul lui Dumnezeu 

Când mergi la biserică și asiști la slujbă, în timpul sarcinii, copilul trăiește în atmosfera Sfintei Liturghii. Chiar dacă nu vede, el simte și, practic, este prezent acolo, în lăcașul sfânt. De acum începe să‑L cunoască pe Hristos și să trăiască prin El. După Sfânta Împărtășanie a ta, se împărtășește și el cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Iar pruncul împărtășit, este sfințit și întărit prin harul lui Dumnezeu. El se dezvoltă sănătos, armonios și este ferit de boli atât înainte de a se naște, cât și după ce va veni pe lume.           

 

Copilul, oglinda ta

Pe bebe din burtică îl influențează fiecare gest al tău. Este dovedit științific. Dacă te afli într-un așezământ sacru, te rogi în tihnă și te bucuri de atmosfera duhovnicească, se va bucura și el odată cu tine. Mai mult, armonia cântecelor bisericești îl liniștesc și-i aduc alinare atunci când este agitat și întristat. Simțămintele sfinte ajung la el prin intermediul stărilor tale sufletești și stimulilor externi. Copilul este oglinda ta. Toate emoțiile tale și tot ­ceea ce faci tu în viața de zi cu zi se reflectă în stările lui. Între voi se crează o legătură veșnică și profundă. Comunicarea voastră este puternică și extraordinară, chiar dacă încă nu vă cunoașteți.

 

Cum comunici cu mica minune?

Odată cu viața senzorială, începe și cea afectivă și duhovnicească. Cercetătorii au demonstrat că fătul percepe emoțiile mamei și reacționează la ele. Se pare că are și capacitatea de a memora sunete, zgomote. Creierul său se află într-o continuă dezvoltare, așa că stimulii care-i vin din exterior, contribuie la activarea neuronilor. Așa se explică faptul că îngrijorarea, tristețea și toate emoțiile negative ale mamei îi pot afecta dezvoltarea. Furia, stările tale tensionate, jignirile, dezinteresul față de el îi crează traume care-l vor însoți tot restul vieții. Cum să te comporți cu el ca să se dezvolte sănătos și armonios în pântecele tale?    

 să-i vorbești – poate ți se pare incredibil, dar micuțul din pântece, te aude. Auzul este unul din simțurile care se dezvoltă încă dinainte de naștere și, se pare, că vocea mamei lui este cea pe care o preferă cel mai mult. Vorbește-i cu iubire despre lucruri frumoase, spune-i povești, inclusiv cea a Domnului nostru Iisus Hristos care a trăit pe Pământ, a avut părinți și a copilărit ca oricare alt copil,

 să-l mângâi – bebelușul tău își exersează în mod frecvent stimulii tactili. Pentru el, mângâierile tale reprezintă un mod de a comunica liniștitor. Atingerile le percepe ca pe o apropiere familiară reconfortantă,

 să te rogi pentru el, pentru protecția lui, cu multă dragoste.

 

 

“Dacă mama are simțăminte sfinte și duce o viață sfântă, în rugăciune, atunci îl sfințește și pe copil încă din momentul zămislirii. Aceleași lucruri sunt valabile și pentru tătici”, spune părintele Porfirie, în lucrarea sa “Antologie de sfaturi și îndrumări”, apărută la Editura Bunavestire din Bacău.