Camera Deputaților și Google România au lansat platforma online pentru turul virtual al sălilor Palatului Parlamentului și al Muzeului Parlamentului, iar din această săptămână, clădirea Casei Poporului poate fi „vizitată“ prin intermediul imaginilor Street View de orice persoană de pe glob conectată la internet.

„Este un efort pe care noi l-am făcut cu ­Google Institute, la inițiativa unui român din diasporă, care lucrează pentru ­Google în Irlanda. A venit această propunere, după care a venit conectarea cu Google România, și, după aproape doi ani de zile, am reușit să facem acest tur virtual“, a precizat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. El a adăugat că proiectul este un concept foarte simplu, care se folosește în fiecare parte a lumii – lucrurile frumoase pe care România le-a construit în ultimii ani trebuie să fie arătate tuturor.

„Google Institute a avut deschidere pentru un astfel de proiect, care ne dă speranțe să avem mai mulți vizitatori, mai multe resurse pe care noi le încasăm, mai puțini bani de la bugetul de stat pentru întreținerea acestei clădiri destul de costisitoare“, a mai spus Zgonea.

„Ne bucurăm că un im­portant reper al Bu­cureștiului, dar și al României, Palatul Parlamentului, poate fi vizitat pe GCI. Ne-am propus să atragem în continuare noi parteneri, care să promoveze patrimoniul cultural românesc în lume, cu sprijinul GCI“, a precizat Dan Bulucea, directorul Google România.

Palatul Parlamentului este una dintre cele mai impresionante clădiri de pe glob. Mai multe spații din interiorul acestuia sunt disponibile acum pe Google Cultural Institute (GCI), într-un tur virtual.

 

Pot fi astfel vizitate sălile „Nicolae Iorga“, „Unirii“, „Take Ionescu“ sau „Al. I. Cuza“. Totodată, uti­li­zatorii pot vizita Muzeul Parlamentului și pot admira o serie de obiecte de artă din colecția Palatului Parlamentului, publicate în expoziția de pe GCI. Au fost digitalizate 150 de opere, semnate de artiști precum Nicolae Grigorescu („Țărancă cu doniță și copii), Octav Băncilă („Băiatul cu ghitară“) sau Corneliu Baba („Un arlechin“).