Crescătorii de animale beneficiază, pe lângă sprijinul cuplat, și de Ajutorul Național Tranzitoriu în Zootehnie (ANTZ). Anul acesta, 190.000 de fermieri români au solicitat subvenții pentru fermele de bovine, de caprine și de ovine. În ceea ce privește sprijinul cuplat, situația se prezintă astfel: ● sprijin cuplat pentru un număr de peste 5.000 capete bivolițe de lapte; ● sprijin cuplat pentru un număr de peste 5.000.000 capete ovine și caprine; ● sprijin cuplat pentru un număr de peste 8.000 capete taurine de carne; ● sprijin cuplat pentru un număr de peste 85.000 capete vaci de lapte.
Potrivit directorului general al APIA, Ioan Merca, fermierii români solicită, în aceeași cerere unică, și ANTZ pentru 1.000.000 capete de bovine și 9.000.000 capete ovine și caprine.
Când vor fi plătite aceste subvenții?
Numărul de animale eligibile la plată, pentru toate schemele, precum și numărul de femieri care vor primi subvenție în sector zootehnic, în anul de cerere 2015, va fi stabilit după finalizarea tuturor controalelor administrative. „Plata privind sprijinul cuplat în sectorul zootehnic și ajutorul național tranzitoriu se va efectua după stabilirea numărului de animale eligibile pentru fiecare schemă în parte, în conformitate cu OMADR nr. 619/2015 cu modificările și completările ulterioare”, explică șeful APIA. Anul acesta, așa cum se cunoaște, fermierii români au completat o singură cerere pentru toate schemele de plată, pe un singur formular, care cuprinde și sectorul vegetal și cel zootehnic. Prin urmare, schemele de plată din cele două sectoare (vegetal și zootehnic) nu se pot acorda până nu se finalizează controalele, procesarea cererilor unice, până nu se determină numărul exact de animale eligibile la plată, suprafața de teren eligibilă la plată ș.a.m.d. În aceste condiții, nu este posibilă plata, de exemplu, pentru fermierii din sectorul zootehnic, iar cei din vegetal să fie amânați cu plata și invers. Toate aceste scheme de plată sunt procesate într-un sistem informatic complex, care include nu mai puțin de 20 de module.
Valoarea subvențiilor pe 2015
Sprijinul cuplat la bovine este estimat la 300 de euro/cap de vită de carne și 250 euro/bovină de lapte. Comisia Europeană a fost notificată pentru 300.000 de capete de bovine. Ajutorul național tranzitoriu, singura schemă de plată care este acoperită de la bugetul național, se acordă în sistem regresiv. Scade, în fiecare an, cu 5%. Pentru 2015, crescătorii de bovine ar putea încasa aproximativ 460 de lei/cap de vită de carne și aproximativ 107 lei/tona de lapte. Cuantumul subvenției poate să crească sau să scadă, în funcție de numărul de animale declarate eligibile. Pentru ovine și caprine, sprijinul cuplat este estimat la 7 euro/cap de animal. Ajutorul național tranzitoriu pentru 2015 este aproximat la 24 de lei/cap de oaie sau capră.