Violența școlară este un subiect care preocupă cadrele didactice din întreaga țară și, implicit, și pe cele din Buftea. Să afirmi, „la noi nu este violență în școală” este ca și cum ai afirma că se poate trăi fără aer. Violența nu este caracteristică unei anume comunități, violența există pur și simplu și, mai ales, se manifestă când nici nu bănuim, fie la adulți, fie la  copii.

Text și foto:Cristina Bunea

Conferință cu elevi și părinți

A fost pentru al doilea an când la Buftea s-a organizat o conferință dedicată Zile Internaționale a non-violenței în școală și responsabile au fost cadrele didactice ale Școlilor nr. 3 și 4, Primăria și partenerii lor, Poliția orașului Buftea și Centrul Județean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE). Gazdă a fost Centrul Cultural Buftea, unde sala a fost plină de copii, părinți și profesori. Copiii s-au pregătit prin desene care mai de care mai colorate, dar toate cu același îndemn: Spune NU violenței sau Pace. Căci ziua internațională a nonviolenței este și a păcii, așa cum a gândit-o special pedagogul catalan Llorenç Vidal în 1964. Dar, așa cum spunea Doinița Marin, directorul adjunct al Școlilor 3 și 4, „noi nu așteptăm această zi de 30 ianuarie să vorbim despre violență. O facem zilnic, în diverse forme, o facem lunar la ședințele cu părinții, unde invităm și Poliția locală și, poate, este cel mai discutat subiect. Deci, ca și astăzi, în fiecare zi încercăm să fim o echipă cadre didactice-poliție-părinți-copii, căci numai așa putem frâna această elevă nesilitoare pe care o avem la școală, în orice școală, fie că recunoaștem fenomenul sau nu”. Copiii au văzut filme în care violența era actor principal, astfel că ei au putut descoperi în câte momente ale vieții lor le poate fi dăunător dacă nu învață, de mici, să-și înfrâneze pornirile.

 

„Tații trebuie să‑și facă simțiță prezența”

Profesorul psiholog Ga­briela Troancă a explicat părinților din sală cât de important este măcar un moment de 10 minute, dimineața și seara, de conectare totală a părintelui la copilul său. Gabriela Troancă s-a folosit și de proverbe românești, cum ar fi capra sare masa, iedul sare casa, pentru a-i ajuta pe părinți să conștientizeze că ai lor copii fac ceea ce văd în casă, ba chiar mai mult. „Și, în acest context, încercăm cu cadrele didactice să implicăm cât mai mulți tați în educarea copiilor lor. Mămicile sunt, uneori, prea ocupate cu tot ceea ce trebuie în casă și pentru binele familiei, așa că tații trebuie să le ajute și să petreacă timp mai mult cu copiii, explicându-le și învățându-i de ce nu e bine ca propriul copil să răspundă violenței cu violență.

 

Primăria – Poliția – CJRAE

Din partea Direcției de Asistență Socială din Primăria Buftea a vorbit elevior prezenți în sală Dan Aurel, amintind părinților că ai lor copii copiază, din păcate, exact momentele de violență pe care le văd în familie. Dan Aurel a reamintit de­spre centrele de primire de urgență a femeilor care sunt supuse actelor de violență, dar și despre faptul că Direcția de Asistență Socială a Primăriei Buftea poate fi solicitată pentru orice aspect legat de binele copilului, al familiei. Din partea Poliției orașului Buftea a vorbit pentru elevi agentul șef principal Ion Viorel, ­despre răspunsul legii în cazuri de violență. Directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Ilfov, prof. Cozma Rodica, a explicat asistenței că principala preocupare a centrului pe care îl conduce este ca niciun copil să nu abandoneze școala din motive de violență școlară sau familială. De aceea, există în școli cabinetele şcolare de asistenţă psihopedagogică și profesori pregătiți să răspundă întrebărilor și problemelor copiilor.