Cancerul este a doua cauză a mortalității în lume. Însă, dacă este depistat în faze incipiente, tratat la timp și în mod corect, poate fi tratat cu succes.
În general, cancerul este o boală tăcută. De cele mai multe ori, nu există simptome evidente care să trimită pacientul la un control medical. Alteori, însă, există anumite indicii care ar putea anunța un debut al maladiei și, evident, efectuarea de urgență a unor investigații de specialitate. Care sunt acestea?
l tuse și dificultăți de respirație – care durează mai multe săptămâni, pot semnala un cancer pulmonar,
l febră, dureri musculare, transpirații abundente în timpul nopții și oboseală – pot fi simptomele unui limfom timpuriu sau al leucemiei,
l voce răgușită – poate anunța un cancer la gât sau la tiroidă,
l durere la umăr sau braț – care devine tot mai intensă, mai greu de suportat, ar putea fi un simptom al cancerului pulmonar, durerea fiind cauzată de inflamarea nodulilor limfatici care apasă pe nerv,
l balonare – dacă persistă chiar și atunci când nu ai mâncat nimic, poate indica existența unei tumori ovariene,
l dificultăți la urinare – retenția urinară nu ar trebui pusă pe seama vârstei. În cazul bărbaților, pot semnala un cancer de prostată, iar la femei, pot indica un cancer uterin.
Indiferent de natura tulburărilor, de perioada în care persistă acestea și de intensitatea lor, la primele semne este musai să mergi la medic.
Dacă nu ajungi la un medic de specialitate din spital, este bine să consulți și medicul de familie. Explică-i acestuia întreaga simptomatologie, ca să‑l ajuți să înțeleagă mai bine starea ta de sănătate și respectă recomandările lui. Și, nu uita! O dată pe an, este indicat să-ți faci un control medical de rutină. Îți poate salva viața!