MADR a lansat în dezbatere publică o serie de modificări privind subvențiile agricole pentru anul de cerere 2016. Se încearcă o simplificare a procedurilor, respectând însă mai departe câteva reguli stricte impuse de Comisia Europeană. Nici în 2016, cererea unică de plată nu va fi foarte simplă, însă, comparativ cu anul trecut, este posibil ca documentația să fie mai ușor de furnizat către APIA.
n Identificarea fără echivoc rămâne bătută în cuie, dar, se așteaptă un răspuns de la Bruxelles privind eliminarea toleranței la declarare de doar 75 de centimetri. Va fi eliminat și tabelul în care era trecută fiecare parcelă identificată în IPA Online. Tabelul cu fiecare parcelă din Registrul Agricol va fi inclus în adeverința de la Primărie.
n Fermierii vor fi notificați în termen de 26 de zile calendaristice de la data limită de depunere a cererii unice de plată dacă există nereguli la declararea suprafețelor, prin așa-numitele controalele încrucișate preliminare. În termen de maxim 35 de zile calendaristice după data limită a depunerii cererii unice de plată, fermierul notificat de APIA poate modifica cererea unică de plată în aplicaţia IPA online.
n Crescătorii de bovine care au înființat exploatații după 31 ianuarie 2013 intră, de anul aceasta, la plata ANT.
n Dreptul de a încasa ANTZ pentru vaci poate fi transferat. Dreptul la primă obținut în anii anteriori, pentru schema decuplată de producție, specia bovine poate fi cedat pe baza unei declarații notariale, cu condiția ca cesionarul să dețină o exploatație cu cod ANSVSA, la data solicitării, în care să existe cel puțin un animal identificat și înregistrat, în conformitate cu legislația sanitar-veterinară în vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine și/sau suine.
n Fermierii al căror teren face obiectul suprapunerilor au un termen clar de 30 de zile de la notificarea primită de la APIA pentru a rezolva amiabil cine va încasa subvenția. În cazul în care agricultorii nu ajung la o înțelegere și nu există o decizie judecătorească în acest sens, acea bucată de teren se va considera că nu este eligibilă pentru plată.
n Începând din acest an, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, fermierii sunt obligați să facă dovada că au folosit sămânță certificată la înființarea culturilor.
n Asociaţiile crescătorilor de animale vor fi obligate să se transforme în grupuri de producători sau cooperative agricole, pentru a încasa anul acesta subvențiile pentru pajiști și pășuni.
n Crescătorii de bovine și de ovine sunt eligibili de anul acesta la sprijinul cuplat doar pentru animalele înscrise în Registrul Genealogic.
n Depunerea cererilor unice de plată va începe anul acesta din data de 1 martie, așa cum prevede Regulamentul european.