Orașul Buftea a găzduit primul concurs de poezie adresat elevilor din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Premiile au fost înmânate în cadru festiv, duminică, 21 februarie, în urma jurizării care a avut loc de la orele 9 dimineața până la orele 17.

80 la interpretare, 24 la creație

Elevii au avut timp să se înscrie la concursul de poezie Floare albastră cu două secțiuni, interpretare și creație, toată săptămâna 15-20 februarie, iar creațiile au fost trimise în plic. Foile au conținut creația fiecăruia, scrisă la computer, cu un anumit font și o anume mărime a corpului de literă și, evident, plicurile au fost numerotate. Ce spune directorul Centrului Cultural Buftea, Violeta Mitescu: “Inițiativa a aparținut Centrului și, bineînțeles, am avut și ajutorul Primăriei. Numele concursului vine, exact, de la poezia lui Mihai Eminescu. Juriul a fost prezidat de directorul Direcției de Cultură Ilfov, Alexandrina Niță, alături de Grațiela Aolăriți, artist plastic și publicist de cărți pentru copii, actorul Alexandru Matei, totodată profesor de teatru la Cercul de teatru al Centrului. Pentru corectura textelor am solicitat ajutorul profesoarei Mihaela Florea, de la Școala Gimnazială nr. 2. Iar toată această echipă a avut de ascultat 80 de copii înscriși la recitare și a avut de citit 24 de poeme înscrise la creație”.

 

Bolintineanu, Topârceanu, Eminescu…

În calitate de președinte al juriului, i-am solicitat Alexandrinei Niță câteva opinii despre această primă ediție: „Concursul a fost uimitor și datorită numărului mare de copii înscriși. Am mers foarte mult pe ideea de calitate a interpretării și a creației, și nu pe cantitate, și poate unii s-au supărat că nu au primit premiul. Confruntarea cu scena și publicul, însă, nu sunt ușoare. La interpretare au predominat poeziile „Muma lui Ștefan cel Mare”, a lui Dimitrie Bolintineanu, „Bivolul și Coțofana”, de George Topârceanu, „Ce te legeni”, a lui Mihai Eminescu. Premiile importante au fost luate pentru „Mură-n gură”, recitată de o fetiță care ne-a plăcut foarte mult, pentru o poezie a lui Adrian Păunescu, interpretată admirabil de Tiberiu Pancu, foarte talentat. Au fost mai multe poezii ale copilăriei interpretate de cei micuți,
care s-au repetat, dar diferența s-a făcut în funcție de intonație, de simțire și de ceea ce a transmis, de emoție, de modul în care s-au prezentat pe scenă. Repet, nu a fost un concurs de memorare, ci unul de recitare. La creație nu am știut persoana, lucrările au venit în plicuri numerotate, au fost poezioare drăguțe. Per ansamblu, răspunsul comunității buftene a fost extrem de bun și sunt convinsă că numărul doritorilor va crește. Eu le doresc succes și curaj încă de pe acum”.