Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că a fost elaborat Programul Național Apicol 2017-2019, care va fi transmis Comisiei Europene pentru aprobare, în luna martie.
În acest context, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a avut, săptămâna trecută, o întâlnire de lucru cu reprezentanții crescătorilor de albine, pentru agrearea programului, în vederea transmiterii la Bruxelles. Șeful MADR a susținut că îl interesează foarte mult recomandările și opiniile apicultorilor.
Consumul de miere trebuie să crească, în România
„Eu însumi sunt un mare consumator de miere de albine și cred că stă în puterea noastră să valorificăm producția cât mai bine dar, în același timp, să și educăm românii să consume miere de calitate și astfel să reușim să creștem consumul de miere în România”, a subliniat ministrul Agriculturii, la întâlnirea cu apicultorii. Principala problemă abordată a constituit-o modul de decontare a cheltuielilor prin PNA și condițiile de eligibilitate pentru a beneficia de sprijinul oferit prin intermediul acestui program. Totodată se are în vedere îmbunătățirea calității produselor pentru o mai bună valorificare a acestora pe piață. În acest scop, au fost analizate și măsurile de asistență pentru repopularea șeptelului apicol etc.
PNA 2017-2020 sprijină apicultorii români
Programul Național Apicol 2017-2019 se adresează atât apicultorilor care dețin până la 75 familii de albine cât și celor care dețin peste 75 familii de albine (cu condiții diferite de eligibilitate) și vizează măsuri precum achiziția de medicamente, de familii de albine, de mătci ori de utilaje pentru apicultori. Potrivit MADR, apicultorii pot achiziționa produsele și depune dosarele la APIA direct sau prin intermediul formei asociative. Datele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA) arată că producția de miere din 2015 s-a diminuat în medie cu 30% față de o producție medie anuală de 22.000 de tone, din cauza secetei și a depopulărilor familiilor de albine.
Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 450 — 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum în creștere față de acum 10 ani, dar, comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia, ei se situează încă în coada clasamentului european.
România deține, la ora actuală, locul patru în Europa din punct de vedere al producției de miere, după Germania, Franța și Ungaria, cu circa 20.000 de tone anual, și locul șapte la numărul de familii de albine cu 1,47 milioane.