Creștere de 4,2% a PIB-ului, în 2016
Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit în creștere, la 4,2%, estimarea privind creșterea Produsului Intern Brut (PIB) pentru acest an. În prognoza de toamnă, publicată în luna noiembrie a anului trecut, instituția estima un avans al PIB de 3,6% în 2015 și de 4,1% în 2016. În primăvară, proiecțiile CNP indicau o creștere economică de 3,3% în 2015 și de 3,4% în 2016. Pentru 2017, CNP estimează un avans al economiei românești de 4,3%, de asemenea în urcare față de prognoza din toamnă, de 4,2%. Produsul Intern Brut nominal este estimat la 751,5 miliarde de lei în 2016 și la 801 miliarde de lei în anul următor.
ING România, o bancă în ascensiune
Reprezentanții bănci ING România au anunțat că, în 2015, instituția financiară a înregistrat un profit brut de 392 milioane lei, în creștere cu 22% față de aceași perioadă a anului precedent, iar profitul net s-a ridicat la 333 milioane de lei. Venitul total a crescut cu 22%, la 1,022 miliarde lei, în urma creșterii afacerii, a portofoliului de clienți și a volumului activității acestora, iar costurile totale au fost de 575 milioane lei, cu 9% mai mult decât în 2014, în principal datorită creșterii activității, investițiilor în dezvoltarea infrastructurii IT, costurilor de reglementare și noilor angajați.
Jocurile de noroc, o industrie profitabilă
În sprijinul acestei afirmații vin două argumente: proliferarea apreciabilă a caselor de pariuri și de jocuri de noroc electronice, dar și valoarea taxelor plătite de către operatorii economici autorizați, din domeniu. Astfel, fiscul din România a încasat, în 2015, 296 milioane de euro (aprox. 1,18 mld. lei), ceea ce înseamnă o creștere de 71,3% față de 2014. În 2015, în România funcționau un număr de 488 de operatori, în scădere față de anul anterior, fenomen cauzat de renunțarea la anumite firme din partea unor operatori care dețineau mai multe societăți. Pe segmentul jocurilor de noroc online există 19 operatori de astfel de jocuri, dintre care 7 sunt români, iar restul străini, din Uniunea Europeană.
CE întrerupe plățile pentru POSDRU
Ministerul Fondurilor Europene a primit de la Comisia Europeană o notificare cu privire la întreruperea termenului de plată pentru cererea intermediară transmisă în 31 decembrie 2015, care conține cheltuieli efectuate de către beneficiari după luna august 2012. Motivele întreruperii vizează deficiențe în funcționarea sistemului de management și control al POSDRU, deficiențe legate de procedurile de selecție a proiectelor și verificările de prim nivel realizate de AM și OI aflate în subordinea MMFPSPV, respectiv Ministerul Educației. MFE a anunțat, însă, că Autoritatea de Management pentru POSDRU va continua să verifice cererile de rambursare ale beneficiarilor și să efectueze plăți pentru cheltuielile eligibile aferente proiectelor aprobate.