Prin accesarea Măsurii 11 – Agricultura ecologică, din cadrul PNDR 2014-2020, fermierii români sunt încurajaţi să se îndrepte către acest domeniu. Pentru aceasta se are în vedere oferirea unor subvenţii substanţiale.

Pachete care pot fi accesate:

● Pachetul 1 – culturile agricole pe teren arabil, inclusiv plante de nutreț: 293 euro/ha/an pentru exploatațiile aflate în conversie la agricultura ecologică sau 218 euro/ha/an pentru exploatațiile deja certificate. ● Pachetul 2 – legume: 500 euro/ha/an pentru exploatațiile aflate în conversie la agricultura ecologică și 431 euro/ha/an pentru exploatații deja certificate. ● Pachetul 3 – livezi: 620 euro/ha/an pentru exploatațiile aflate în conversie la agricultura ecologică și 442 euro/ha/an pentru cele care sunt deja certificate. ● Pachetul 4 – vii: 530 euro/ha/an pentru exploatațiile agricole aflate în conversie la agricultura ecologică și 479 euro/ha/an pentru cele care sunt deja certificate. ● Pachetul 5 – plante medicinale și aromatice: 365 euro/ha/an pentru exploatații în conversie la agricultura ecologică și 350 euro/ha/an pentru cele deja certificate. ● Pachetul 6 – pajiști permanente – două subpachete și anume: ● Subpachetul 6.1 (zone neeligibile Măsura 10 agromediu și climă, pachetele 1,2, 6 și 3.1, 3.2) – 124 euro/ha/an pentru exploatațiile în conversie și 111 euro/ha/an pentru cele deja certificate. ● Subpachetul 6.2 (zone eligibile Măsura 10 agromediu și climă, aceleași pachete, dar parcele fără angajament ) – 87 euro/ha/an pentru exploatațiile aflate în conversie și 78 euro/ha/an pentru cele deja certificate.

Reguli care trebuie respectate de către fermier:

 

● este utilizatorul unei suprafeţe agricole localizată pe teritoriul României, identificabilă în IACS, şi se înregistrează la APIA cu suprafaţa agricolă. ;  ● deţine o suprafaţă minimă a fermei de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha (0,1 ha – pentru vii şi livezi, arbuşti fructiferi, hamei, pepiniere pomicole şi viticole); ● declară toate parcelele agricole eligibile și neeligibile pe care le utilizează; ● depune anual o singură cerere unică de plată pe suprafață, indiferent dacă parcelele pe care le utilizează sunt situate în localități/județe diferite; ● deschide un angajament prin depunerea cererii unice de plată; ● este înregistrat, în fiecare an pentru care solicită sprijin ca operator în agricultura ecologică; ● încheie pe toată durata angajamentului un contract cu un organism de inspecţie şi certificare independent; ● prezintă la APIA până la data de 15 octombrie copia documentului justificativ (certificat de conformitate / master certificat / certificat de confirmare a conversiei) ; ● este fermier activ și respectă cerinţele de bază stabilite pentru fiecare angajament; ● ţine evidența activităţilor relevante pentru îndeplinirea angajamentelor asumate; ● respectă practicile specifice agriculturii ecologice pe suprafeţele agricole care fac obiectul angajamentului; ● menține certificarea suprafeţelor care au făcut obiectul angajamentului pentru o perioadă de cel puţin 5 ani.