Atenţie, alergici!

Praful, polenul şi anumite fructe vă pot pune  sănătatea în pericol

Pentru a afla care sunt alergenii care pot atenta la sănătatea ta, trebuie, mai întâi, să înțelegi ce se întâmplă în organismul tău, de ce ești alergic la ceva anume. Așadar, alergia este răspunsul sistemului imunitar al organismului la substanțe inofensive în mod normal, cum ar fi polenuri, alimente, sau acarienii din praf. În timp ce la majoritatea oamenilor aceste substanțe, numite alergeni, nu prezintă nici o problemă, sistemul tău imunitar, ca persoană alergică, le identifică drept o „amenințare” și produce astfel un răspuns inadecvat. Alergenele sunt conținute și/ sau vehiculate de diverși factori din mediul extern: factori fizici cum ar fi, căldura sau frigul, chimici precum substanțe chimice, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale și insecte, latex etc. Mai există și o serie de factori biologici, cum ar fi, bacterii, virusuri, paraziți, toxine microbiene, insecte, polen, fructe, praf, fulgi, păr și scuame de animale, seruri,  vaccinuri ș.a.m.d.    

 

Care substanțe sunt periculoase pentru tine?  

Simptomele de alergie variază în complexitate, severitate și manifestare. Dacă ai o formă de alergie atopică, efectul expunerii la un alergen poate fi imediat. Simptomele variază de la prurit ocular, eczeme, rinită, conjunctivită, bronhoconstricție, vărsături și diaree, iar în cazuri rare, anafilaxie (mărirea sensibilității organismului la administrarea unei cantități foarte mici de substanță, care poate determina apariția unor manifestări patologice care pot duce la deces prin șoc anafilactic).

Manifestările bolii variază considerabil în funcție de alergenul implicat, precum și de vârstă. Dacă te afli la vârsta copilăriei, alergiile alimentare, în special cele la ouă și lapte sunt cele mai comune. După vârsta de trei ani, majoritatea copiilor alergici tolerează aceste alimente, în timp ce alergia la inhalanți devine predominantă. Simptomele alergice specifice sunt: eczema, rinita alergică, inflamația oculară sau conjunctivita, simptomele gastro-intestinale, urticaria, sindrom de alergie orală, astmul și, în cel mai grav caz, reacția anafilactică.

Cum te afectează?

Cel mai frecvent sunt afectate organele de la nivelul căii de pătrundere în organism a alergenului, respectiv, pielea și mucoasele, aparatul respirator și aparatul digestiv. Simptomele pot fi locale cutanate, oculare, ORL, pulmonare, digestive sau sistemice manifestate prin ce­falee, febră, vertij, stare de rău, tensiune arterială scăzută, sincopă, stop cardio-respirator, care apar atunci când alergenele sunt introduse direct în curentul sanguin prin injecții, perfuzii, transfuzii, mușcături sau înțepături de animale etc.

 

Testele te ajută să le depistezi!

Pentru a putea ține sub control sau trata alergia trebuie mai întâi să o identifici! Astfel, testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat în declanșarea unei reacții alergice. Se folosesc în mod uzual trei tipuri de teste: cutanate, serologice și hematologice, fiecare cu anumite avantaje și dezavantaje, iar medicul alergolog îți  poate recomanda cea mai potrivită metodă.

 

Atenție!

 

Din pagina de Sănătate a ziarului de săptămâna viitoare, vei afla cum previi îmbolnăvirea și cum te tratezi în cazul în care iei contact cu factorii alergeni!