Secția specială de la Spitalul de Urgență Floreasca din București, destinată cazurilor grave de arsuri, care a fost inaugurată îm primăvara anului trecut, se va deschide în curând. Primele două saloane vor fi accesibile pacienților după ce cadrele medicale vor fi instruite în Franța, anunță Ministerul Sănătății.       

Noua secție de elită, de la Floreasca este dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, printre care și o cameră de oxigenoterapie hiperbară pentru îngrijirea unui singur pacient aflat în stare gravă. Unitatea are două săli de operație, o uzină de aer steril care intră prin plafon și saloane în care pot fi tratați, simultan, șase pacienți cu arsuri severe. Secția a fost construită în peste 15 ani, iar dotarea cu aparatură ultraperformantă a costat peste patru milioane de euro. Lipsa specialiștilor și anumite defecțiuni tehnice au făcut ca unitatea să rămână nefuncțională și să nu poată trata cazurile extrem grave de la incendiul de anul trecut, din clubul Colectiv.

“În legătură cu situația punctuală de la Spitalul Floreasca, după cum știți, cauza principală, dincolo de aspectele tehnice care fuseseră soluționate în primă instanță, a rămas problema unei aparaturi de oxigen la care se lucrează și a fost cea a lipsei de personal. Personalul angajat a plecat după câteva săptămâni. Soluția pe care am găsit-o este aceasta ca într-un proiect cu Ambasada Franței să școlarizăm specialiștii care au fost, în final, angajați după patru concursuri organizate în mod repetat de conducerea spitalului. Primii trei au și plecat în Franța și, între timp, se finalizează și montarea acelui aparat, astfel încât blocul operator să funcționeze. La întoarcerea colegilor din Franța, primele două saloane urmează să fie date în funcțiune, urmând ca, treptat, pe măsură ce colegii ceilalți termină formarea în Franța, să deschidem următoarele două, pentru ca în final toate șase să fie funcționale”, a spus  ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, citat de Agerpres, la discuțiile pe tema salarizării medicilor care au avut loc, pe 15 martie, la Senatul României.

 

Campania “Sănătate pentru Sate” ajunge la Cernica

 

Sâmbătă, 26 martie, Cam­pania “Sănătate pen­tru Sate” se va des­fășura în satul Cernica, din comuna Cernica. Controalele vor avea loc la Școala Generală Nr. 1, începând cu ora 09.30.