Școala nr. 2, din Clinceni a fost extinsă cu două clase noi
Un gospodar este omul care știe să orânduiască lucrurile cu grijă, astfel încât să tragă foloase de pe urma lor. Un primar gospodar este cel care orânduiește aceste lucruri spre folosul comunității. Adrian Budeanu, primarul Clincenilor și om de ispravă, este unul dintre aceștia. Dovadă stau nenumăratele proiecte duse la bun sfârșit, care au adus după sine o creștere a calității vieții locuitorilor așezării ilfovene pe care o conduce.
Ultima „ispravă” a primarului Budeanu a fost dusă la bun sfârșit, zilele trecute. Este vorba de finalizarea lucrărilor de extindere a Școlii nr. 2 din Clinceni. Un proiect care va aduce după sine o îmbunătățire certă a condițiilor în care se desfășoară activitatea educațională, în comună.
O construcție, ca o mică bijuterie
Proiectul extinderii acestei școli a fost gândit să fie finanțat cu fonduri europene. Zis și făcut! Prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3 – Îmbunătățirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenție 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare li a infrastructurii de formare profesională continuă, Primăria Clinceni a primit din Fondul European de Dezvoltare Rurală (FEDR) suma de 460.249,16 lei, pentru extinderea școlii respective. Acestor bani li s-au adăugat 70.391,05 lei de la bugetul de stat, iar bugetul local a contribuit cu suma de 10.829,39 lei. Toți acești bani au fost investiți în construirea a două săli de clasă, cu o suprafață de 54 mp fiecare, a unei săli pentru cancelarie, de 29,61 mp, a două grupuri sanitare, de 23,57 mp și 27,27 mp. Lor li se adaugă 36,57 mp de hol, un sas de 8,28 mp și un spațiu pentru centrala termică de 4,71 mp. În total, suprafața construită reprezintă 280 mp, iar suprafața utilă – 237,97 mp. Lucrările au început pe 25 septembrie 2014 și s-au terminat fix cu o zi înainte față la data prevăzută în contract, pe 31 martie 2016. Precizie de ceasornic, ce mai!
Toată această investiție vine în urma unei alteia, realizată cu doi ani în urmă, când vechea grădiniță a fost extinsă, tot cu două noi săli de clasă.
Un pic mai bine, pentru prichindeii din Clinceni
Așadar, pe 31 martie, reprezentanții Primăriei Clinceni, proiectantul și constructorul în frunte cu primarul Adrian Budeanu și directorul școlii, Stancu Ciubăr, au sosit la locul faptei, pentru a realiza recepția lucrării. Din cele constatate, s-a ajuns la concluzia că investiția s-a realizat întocmai cu proiectul, iar calitatea lucrărilor a fost corespunzătoare, autoritățile locale fiind foarte mulțumite că totul a decurs cum se cuvine. Pe fața lui Adrian Budeanu se putea citi o bucurie ascunsă că proiectul a fost dus la bun sfârșit. „Acest proiect vine în completarea celui început în urmă cu doi ani, când am construit două săli de clasă pentru grădinița cu program normal. Tot în cadrul acestui proiect, având la dispoziție un teren foarte generos, intenționăm, tot cu finanțare din fonduri europene, să realizăm o extindere a grădiniței cu program prelungit, aflată în centrul comunei, și în continuare, cu un after-school și o creșă, cu o capacitate de 100 de locuri, fiecare. Se pot accesa fonduri europene, în acest scop, de 500 de mii de euro. Vom mai amenaja aici și un teren multifuncțional, pentru copii, și un parc de joacă. Doresc să mulțumesc Consiliului Local pentru sprijinul acordat, echipei constructorilor, proiectantului, arhitect Birò Enikö, tuturor celor implicați, colegilor mei din Primăria Clinceni”, ne-a spus primarul.
O investiție absolut necesară
La rândul său, Stancu Ciubăr, directorul unităților de învățământ din Clinceni, ne-a declarat, cu satisfacție: „Acesta este unul dintre obiectivele pe care l-am avut și eu în planul managerial. Sunt foarte mulțumit, acum, când îl văd gata, finalizat. Era absolut necesar, pentru că la liceu am fost nevoiți să organizăm câteva clase de învățământ primar, din clasele mici, în săli mai puțin spațioase, iar părinții erau foarte nemulțumiți de această situație. Acum vom putea muta aici circa 50 de copii, câte 25 în fiecare clasă, în aceste spații foarte frumoase. În viitor, mi-a spus domnul primar, urmează să se mai contruiască o școală nouă, cu 16 săli de clasă, numai pentru ciclul primar. Astfel, la liceu vor rămâne clasele de gimnaziu și IX-XII. Un motiv în plus pentru care mă bucur că a fost realizat acest obiectiv este și faptul că, dacă nu era dat în folosință, anul viitor copii ar fi studiat în două schimburi.”
Cadrele didactice, încântate
Am dorit să află ce gândesc și câteva din cadrele didactice care își vor desfășura activitatea aici. „Sunt cel mai vechi cadru didactic de aici. Am 30 de ani vechime. Am prins „școala veche”, așa cum era ea, construită din 1957, reabilitată cu vreo 10 ani în urmă. Era bine, dar acum este minunat. În ultima vreme părinții erau cam nemulțumiți de insuficiența spațiului și că nu aveam toalete în acest corp de clădire, ci doar la grădiniță, iar copii trebuiau să iasă afară ca să se ducă acolo. Mi-am dorit dintotdeauna să avem spațiu pentru copiii noștri și îmi doresc să ies la pensie, de aici, de la această școală”, ne-a spus profesoara Maricica Mitrea.
La rândul său, Marioara Man Gheorghe, cunoscuta interpretă de muzică populară, s-a arătat încântată de acest proiect și ne-a vorbit și despre proiectul anterior, cel de extindere a grădiniței cu orar normal: „Și aceste două săli sunt noi. Sunt construite acum doi ani. Întotdeauna mi-am dorit ca grădinița să arate într-un mod deosebit, așa cum arată acum! Înainte existau două săli micuțe, eram foarte înghesuiți. Într-una din ele se află acum grupul sanitar, iar cealaltă este holul din ziua de azi. Mă bucur că acum s-a extins și școala veche, și este foarte bine că am accesat fonduri europene, pentru că s-au realizat multe lucruri bune în Clinceni, cu acești bani, și sperăm să se vor realiza în continuare.”
Iată, așadar, cuvinte care vin în susținerea spuslor mele de la început: un primar gospodar este cel care orânduiește lucrurile spre folosul comunității. Iar acest proiect finalizat cu succes est încă o dovadă, fără tăgadă.