Viitorul orașului Pantelimon se află pe mâini bune

Vă relatam acum ceva vreme despre aplecarea pe care o are primarul orașului Pantelimon asupra educației celei mai tinere generații a localității. Pe lângă generoasele proiecte educative, gen Școala de vară „Recreația Mare” sau „10 de 10”, Marian Ivan mai are o preocupare: aceea de a-i sprijini pe copiii și tinerii Pantelimonului să facă sport și cât mai multă mișcare.

 El însuși fost sportiv de performanță –  a jucat rugby în primul eșa­lon rugbistic, la Gloria București – Marian Ivan are o vorbă: „Decât la medicul de familie, mai bine pe terenul de sport”. Și, de la vorbă la fapte, n-a fost decât un pas. Cu sprijinul Consiliului local al orașului, în anul 2010, la jumătatea primului său mandat, primarul Ivan a înființat Clubul Sportiv Orășenesc (CSO) Pantelimon. Înainte de 2010, principala disciplină sportivă o reprezenta rugby-ul, un sport de tradiție, cu multe performanțe, în urbea ilfoveană, care beneficia de aportul unui mare antrenor, Stelian Dumitru „Cioc”, cel care în anul 2002 înființase Rugby Club Olimpic Pantelimon. Acum, la CSO Pantelimon se practică 8 discipline sportive, în care sunt angrenați peste 500 de copii, adică aproape o treime dintre cei cu vârstă școlară, din localitate. 

Baza sportivă a orașului a fost dezvoltată substanțial

E de la sine înțeles că dacă vrei să faci sport și să mai ai și performanță, ai nevoie de dotări sportive corespunzătoare. Aceasta a fost și principala preocupare a Primăriei și Consiliului local, în ultimii 6 ani. În afară de terenul de rugby, care exista deja în zona fostei unități militare, zestrea sportivă a orașului s-a îmbogățit considerabil, în ultimii ani. „Ne mândrim cu copiii orașului nostru, încercăm să venim în întâmpinarea dorințelor lor și să le oferim mediul cel mai bun în care să se dezvolte, să învețe și să își utilizeze în mod sănătos și constructiv timpul liber. Iată de ce am înființat CSO Pantelimon. Am dezvoltat și bazele sportive ale orașului. În anul 2015, s‑au finalizat și echipat sălile de sport aferente celor două corpuri ale Școlii generale nr. 1. La școala din strada Biruinței am amenajat și echipat un teren de sport modern, la standarde europene, împrejmuit cu gard și plasă de protecție deasupra, iar la corpul din Mioriței avem două terenuri de sport exterioare, îngrădite, cu pistă de atletism, amenajate, de asemenea, la standarde europene. În cel mai scurt timp, vom da în folosință și sala mare de sport, cu tribună pentru 150 de locuri și dimensiuni la standarde competiționale. Trebuie doar să apară Hotărârea de Guvern care ne va atribui proprietatea terenului fostei unități militare. Res­tul formalităților sunt îndeplinite, declarația notarială a MApN, cadastrul, tot!”, ne-a spus primarul Marian Ivan. 

CSO Pantelimon, „pepinieră” de talente

Despre activitatea clu­bului și performanțele înregistrate aici am stat de vorbă cu primarul Marian Ivan. El ne-a povestit cum este structurat CSO Pantelimon și cum se desfășoară activitatea sportivă de aici. „La ora actuală avem 8 secții sportive și avem în perspectivă înființarea a încă două secții, una de fotbal și una de kempo. Acum, copiii pot practica rugby, lupte greco-romane, arte marțiale – kick-boxing,  karate – Goju-Ryu, box, handbal fete, dans și șah. Avem tot sprijinul din partea domnului primar și a Consiliului local, care asigură, în totalitate, finanțarea activității clubului. Deși, așa cum știți, există și alte instituții care au buget destinat susținerii activității sportive. Sunt puțin dezamăgit, deoarece, în ciuda faptului că se cunosc foarte bine performanțele sportivilor noștri, cei care ar putea să ne sprijine, n-o fac. Și mă refer aici la Consiliul Județean Ilfov, care, din informațiile mele, sponsorizează Clubul Dinamo,  în loc să ajute copiii din Pantelimon și din județ! Mulți dintre copiii care s-au format la secția de rugby la Pantelimon joacă acum în Superliga Națională și chiar la echipa națională, cum ar fi Tudor Bratu, care a jucat, anul trecut, la Campionatul Mondial din Marea Britanie”, ne-a spus Marian Ivan.

 

Campioni și vicecampioni naționali, la rugby

Despre performanțele tinerilor rugbiști am aflat, în continuare, de la Mihai Lăutaru. „Acum, la Pantelimon, avem 150 de copii care joacă rugby, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani și care au avut performanțe deosebite. Ei sunt distribuiți în categorii de vârstă:  U8, U10, U14, U16, U18 și U19. În 2008 și 2009, echipa U18 a fost campioană națională, În 2010 grupa de juniori U19 a fost vicecampioană națională. De asemenea, în 2011, 2013 și 2014, echipa U10 a câștigat titlul de campionă a Munteniei, iar anul trecut, la Mangalia, echipa U18 a devenit vicecampioană națională, iar echipa U16, s-a clasat pe locul 3”, ne-a înșirat, cu mândrie, performanțele tinerilor rugbiști din Pantelimon, primarul Ivan. El a mai adăugat faptul că este foarte încântat de secția de handbal fete, înființată în noiembrie, anul trecut, și care a început să performeze, sub conducerea antrenoarei Ana Maria David. „Avem acum nu mai puțin de 80 de fetițe care practică acest sport!”, ne-a spus Marian Ivan.

 

Trupa de dans Bum-Bum, calificată la finala Dance Masters 2016

Copiii de la trupa de dans Bum-Bum a CSO Pantelimon se mândresc, la rândul lor, cu multe trofee câștigate la competiții naționale, dar și cu calificarea în semifinalele emisiunii „Românii au talent”. Printre premiile obținute se află Marele Trofeu al festivalului Interjudețean de dans pentru copii Eurodance 2014, unde s-au întrecut cu 87 de formații din România, titlul de Campioane Naționale la Majorete, în iunie 2014, calificarea în finala mondială ­Dance Master 2015, de la Porec, Croația, per­formanță pe care au repetat-o anul acesta, trupa urmând să plece în Croația pe 25 mai și, de asemenea, calificarea la Jocurile Mondiale Sportul pentru Toți TAFISA, care vor avea loc în octombrie, la Jakarta, Indonezia.

„Oricum ar fi, noi ne propunem să creștem copiii sănătoși, prin sport, să-i îndepărtăm de ac­tivități nefaste, care implică sedentarismul, vinovat de numărul mare de copii obezi, din ziua de azi. De asemenea, se știe că sportul disciplinează, educă și conferă abilități foarte utile în viață. Ce doresc să subliniez este faptul că pentru desfășurarea acestor activități copiii nu plătesc nimic. Ei se bucură de condiții bune în pregătirea lor, iar echipamentul, deplasările, cantonamentele sunt finanțate exclusiv de la bugetul local”, ne-a precizat primarul.