Fermierii români vor avea posibilitatea să clarifice erorile pe care le constată, în timpul controalelor, angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, acolo unde acestea mai pot fi reparate, în așa fel încât să rămână cu subvenția întreagă. Firește.

Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA, a declarat că, după data de 15 mai, APIA va rula o serie de controale administrative, preliminare, în urma cărora se vor genera anumite erori pe care fermierii vor avea posibilitatea să și le corecteze, fără a fi penalizați, până la data de 20 iunie. „Colegii noștri din teritoriu, pe măsură ce se rulează acest control administrativ, vorbim de anul 2016, vor emite notificări către fermieri și îi vor invita la sediile noastre pentru clarificările necesare”, a precizat Horumbă. Pentru că, în campania 2015, fermierii nu au avut posibilitatea să facă aceste rectificări, astfel că mulți dintre ei se vor alege, din pricina erorilor, cu sancțiuni la plată sau reduceri ale plății.

 

Prelungirea termenului de depunere a cererilor, la latitudinea fiecărei țări membre UE

Cererea unică pentru subvenții se depune până la data de 16 mai 2016 la centrele județene APIA. Recent, comisarul european Phil Hogan a declarat că lasă la latitudinea statelor membre dacă vor prelungi sau nu acest termen și perioada cu care va fi prelungit. Decizia comisarului european de la Agricultură este argumentată de numărul mare de scheme de plată, de complexitatea acestora și de problemele pe care le întâmpină mai multe state membre. Deocamdată nu se știe dacă România va avea în vedere o prelungire a termenului de depunere a cererilor unice. APIA îi sfătuiește pe fermieri să nu se bazeze pe așa ceva și să se prezinte la data la care sunt programați pentru a-și completa cererea unică. Problema cea mare ar fi la crescătorii de animale. Modulul de primire a cererilor pentru schemele de plată din zootehnie este funcțional din 25 aprilie 2016, dată de la care fermierii care dețin animale au și fost invitați de APIA să completeze solicitarea pentru subvenții. Potrivit APIA, până la sfârșitul lunii aprilie, APIA a înregistrat  550.523 de cereri de plată, pentru o suprafață eligibilă de 2.792.439 ha, iar pentru schemele din zootehnie au fost completate 15.831 de cereri.

 

Un nou șef la APIA

 

Florin Marius Faur (foto), director executiv la APIA Timiș, a fost numit director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în locul lui Ioan Merca, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. El l-a înlocuit pe Ioan Merca, iar Sergiu Iulian Jităreanu, director executiv la APIA Iași, a fost numit director general adjunct pe un post vacant existent la APIA. APIA are prevăzute în organigramă trei posturi de director general adjunct, două fiind ocupate de Nicolae Horumbă și Paul Eduard Kmen.