Afumați. Elevi și profesori în dublă sărbătoare

Luni, 9 Mai, elevii și dascălii lor din Afumați au sărbătorit cu mult entuziasm a VIII-a ediție a Zilei Școlii. Dar semnificația acestei date memorabile – pentru educația, cultura, performanțele și comportamentul copiilor în societate – a fost dublată de un al doilea înțeles festiv, la fel de important, Ziua Europei. Nu e o coincidență neprevăzută. Ci una aleasă, cu bunul înțeles al alăturării, onorante și integratoare în civilizația contemporană. Astfel, cele două aniversări se sărbătoresc la Afumați, cu aceeași prețuire specială.

Iată cum, un demers – pornit în anul 2009 din dragoste și grijă pentru generațiile viitoare a devenit acum o minunată tradiție. Aniversarea Zilei Școlii la 9 Mai a fost decisă de dascălii școlilor din comună, care au urmărit să-i dea acestei date o greutate sporită și un mesaj național, armonizat cu valorile lumii. Un gest frumos, înțelept și plin de conținut, celebrat în fiecare an, de atunci încoace. Concretizat și cu sprijinul primarului Gabriel Dumănică și a Consiliului Local, care i-au acordat susținerea. 

 

Un program savuros

E și acesta un argument important, veți vedea. A fost un program plin de savoare competițională, artistică, informativă, consumat cu energie de echipe și combatanți. Dar și cu delicii gastronomice, deosebit de apreciate de asistență. Și nu numai.

Prof. Izabella Pena – directorul Școlii nr. 1, cu clasele V-VIII – a spus:   “An de an, adăugăm tradiției programe și activități noi educativ-recreative, prin care să le stimulăm copiilor implicarea în concursuri de cultură generală, competiții sportive și artistice. Să poată percepe semnificațiile educative – istorice și morale – ale acestei zile și să‑și dezvolte creativitatea, preferințele prin tot ce fac bun, frumos și util social“.

 

Start și cuprins

Sărbătorirea a debutat la 9:30, în spațiul încăpător din curtea școlii nr. 1, unde organizatorii au instalat un mare cort, pentru evitarea capriciilor vremii. În interior, se afla  amenajată scena și toate cele trebuincioase unui spectacol festiv. Pentru început, corul elevilor a intonat Imnul Școlii. Apoi eleva Irina Costache, dintr-a VII-a a vorbit despre  semnificațiile națională și europeană ale festivității. A urmat parada “mesagerilor“ din țările UE. Copiii au rostit propoziții de întâmpinare în limbile acestor națiuni.

Acest eșantion artistic a fost realizat de elevii cl. a V-a C, sub îndrumarea prof. Monica Popovici, consilier educativ al școlii. După asta fetele au prezentat o minicolecție  ecologică de modă, cu vestimentație croită exclusiv din materiale reciclabile.

Dar punctul forte, așteptat și savurat la propriu de toată lumea a fost tradiționala competiție gastronomică, în care copiii au expus produse realizate de ei în bucătăriile de acasă, într-un mare concurs de artă culinară. Și bineînțeles – reclama fiind sufletul oricărei inițiative de succes – echipele combatante au purtat numele cabanelor și restaurantelor, care să le individualizeze performanțele. Locul I  a fost câștigat de eleva Maria Graur, de la firma “Planet Kids“, locul II – de “Restaurantul Paradis“, iar  locul III de către reprezentanții pensiunii copilăriei “La Brevenel“. După jurizare, minunatele bucate au fost oferite celorlalți concurenți, cadre didactice, musafiri etc. Firmele “Bella Vista“ ori “La Villa Roca“ au cules și ele, aprecierile asistenței.

Astfel, au dispărut rapid din platouri toate preparatele,   multe dintre ele nemaivăzute.

Au urmat competițiile sportive: fotbal, la băieți și handbal, la fete.  Confruntările din teren ale echipelor antrenate de prof. Traian Gurgu – au adus un final energic al sărbătorii – puternic susținut de galeriile suporterilor.

O Zi memorabilă a Școlii și a Europei sărbătorită din plin la Afumați.