Eveniment tragic în fotbalul românesc

Fotbalistul echipei Dinamo București, Patrick Ekeng a încetat din viață, în condiții tragice, în timpul meciului pe care echipa sa îl disputa, pe stadionul din șoseaua Ștefan cel Mare, împotriva formației Viitorul. Felul în care medicii de la Ambulanța Puls au acționat, ridică multe semne de întrebare în privința modului în care echipajele de prim ajutor sunt pregătite să intervină.

Patrick Ekeng a fost introdus pe teren, de Mircea Rednic, în minutul 63. Șapte minute mai târziu, el se prăbușea, subit,  fără suflare, în cercul de la mijlocul terenului. Primii care au ajuns în preajma sa au fost coechipierii săi. Imediat după aceștia, medical echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, a venit să-i acorde primul ajutor. Trei minute mai târziu, un echipaj al firmei private de ambulanță Puls ajungea pe teren.

 

Putea fi salvat Ekeng?

Desfășurarea ulterioară a evenimentelor ridică, după cum spuneam, multe semne de întrebare. Medicul Bătineanu suține că el a intervenit ca la carte. „I-am făcut masaj cardiac și i-am eliberat căile respiratorii pe teren și le-am spus medicilor să-l urce direct pe targă. Nu știu cât timp a trecut până a venit ambulanţa, nu realizez trecerea timpului atunci”, a declarat Bătineanu. Dar imaginile pe care le-a văzut o lume întreagă îl contrazic, așa cum se contrazice chiar medicul însuși, care ulterior a afirmat că Ekeng nu avea nevoie de masaj cardiac pentru că avea puls și respira. Cert este că, după ce a fost urcat în ambulanță, nu este clar dacă  lui Ekeng i-au fost efectuate manevre de resuscitare. El a ajuns la Spitalul de Urgență după opt minute, unde a fost resuscitat timp de o oră și jumătate, fără succes, însă.

 

O intervenție „neprofesionistă și stângace”

Doctorul Cristian Grasu, președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România (ASAR), a declarat că intervenția de pe teren în cazul fotbalistului Patrick Ekeng, i s-a părut „neprofesionistă și stângace”. De asemenea, el a precizat că într-o astfel de situație nu trebuie întreruptă compresia toracică, și în cazul lui Patrick Ekeng el nu a văzut compresii toracice. De altfel, secretarul de stat Raed Arafat a confirmat această părere și a susținut că Ekeng nu prezenta urme de resuscitare și nici de monitorizare a activității cardiace. În urma anchetei, s-a mai descoperit că defibrilatorul de la bordul ambulanței Puls era inutilizabil, deoarece bateria era descărcată, iar adrelina folosită în astfel de situații era expirată.

 

Cauza morții, deocamdată necunosută

Luni, 9 mai, medicii legiști au anunțat că, în urma autopsiei, nu a fost deocamdată stabilită cauza morții și se așteaptă rezultatele analizelor serologice. Se fac, în continuare o serie de supoziții. Sora lui Patrick Ekeng a declarat că, în ultima vreme, fratele său se plângea că se simte foarte obosit și că nu ar putea să intre pe teren să joace.

În urma acestei tragedii, poliția anchetează împrejurările în care s-a produs decesul fotbalistului camerunez. Împotriva firmei de ambulanță Puls a fost deschisă o anchetă penală, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în urma controalelor efectuate la respectiva firmă, a descoperit o serie de nereguli grave și a dispus suspendarea licenței de funcționare.

Evenimentul a produs o mare tulburare în lumea fotbalistică din întreaga lume, mai ales că, după numai o zi, fotbalistul brazilian Bernardo Ribeiro, de la Atletico Friburguense, a murit în condiții asemănătoare, după ce s-a prăbușit pe gazon. Ribeiro avea tot 26 de ani…