S-a scurs mai bine de jumătate de an de la tragedia din clubul bucureștean care a îndoliat România. Pentru odihna sufletelor celor  ce s-au stins în incendiul devastator de la Clubul Colectiv, din toamna anului trecut, preoții au săvârșit luni, un parastas în fața clubului.

La șase luni de la izbucnirea focului mistuitor în clubul bucureștean Colectiv, încă mai curg lacrimi de durere pentru tinerii care au ars de vii, în fatidica seară de 30 octombrie 2015. În timp ce anchetatorii fac toate demersurile necesare elu­cidării cazului și se încearcă sprijinirea tinerilor care au reușit să scape cu viață din incendiu, preoții, profund îndurerați de suferința victimelor și a familiilor acestora, înalță rugăciuni la Ceruri și fac slujbe speciale pentru toți cei care au căzut în ghearele focului. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un sobor de preoți a săvârșit luni, 9 mai, slujba Parastasului de șase luni, chiar în “micul altar” de flori și lumânări aprinse, din fața clădirii. Cu doar câteva zile înainte, însă, au fost oficiate slujbe și în biserici.

Mesaj de compasiune din partea Patriarhiei Române

Cu acest prilej, Patriarhia Română și-a arătat, din nou, compasiunea față de părinții și apropiații celor ce s-au stins în chinuri groaznice, în vâlvătaia flăcărilor din clubul bucureștean. “La împlinirea celor șase luni de la tragicul eveniment din Clubul Colectiv din București în urma căruia și-au pierdut viața 64 de tineri, Patriarhia Română își exprimă încă o dată compasiunea față de familiile îndoliate și se roagă pentru odihna sufletelor celor trecuți la Domnul din cauza incendiului. Sâmbătă, 23 aprilie 2016, au fost oficiate slujbe de pomenire pentru victimele din Clubul Colectiv în bisericile parohiilor din care aceștia au făcut parte și în cimitirele unde sunt înmormântați. Întrucât cele șase luni s-au împlinit la 30 aprilie 2016, în Sâmbăta Mare, zi în care potrivit rânduielilor liturgice nu se oficiază slujbe de pomenire, Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat un parastas în fața Clubului Colectiv în ziua de luni, 9 mai 2016, ora 12.00, prima zi în care se pot oficia astfel de slujbe după sărbătoarea Sfintelor Paști”, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. La ceremonia religioasă au participat și părinți, rude și apropiați ai celor ce au pierit în focul de la Colectiv.  

 

Și în Ilfov s-au făcut rugăciuni pentru tinerii arși de vii

Slujitorii Bisericii s-au solidarizat cu victimele celei mai grave tragedii petrecute în ultimii ani în România, încă din momentul în care au aflat că un incendiu imens izbucnit de la scânteia unor artificii într-o instituție din centrul Capitalei, a înghițit, cu limbi de foc,  zeci de tineri și a îndoliat o țară întreagă. În Ilfov, zile în șir, preoții nu au contenit să-i pomenească în rânduielile bisericești și să rostească rugăciuni pentru odihna sufletelor celor ce s‑au stins în focul din vinerea neagră. De altfel, de-a lungul timpului, preoții au rostit rugăciuni și pentru însănătoșirea ră­niților, pentru răbdarea, puterea, pacea și liniștea sufletească a familiilor care, împietrite de durere, abia mai puteau să‑și plângă copiii, cu lacrimi fierbinți. Mai mult, pentru salvarea tinerilor internați în spitalele din Capitală, preoții ilfoveni au donat sânge și au îndemnat creștinii de pretutindeni să meargă la centrele medicale specializate să doneze sânge.