Atunci când iau hotărârea să realizeze un transfer de exploatație, fermierii trebuie să respecte anumite norme în vigoare. În caz contrar, aceștia riscă să piardă subvențiile de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură.

 

Actul normativ în care se găsesc o serie de prevederi privitoare la transferul de exploatație este HG 226/02.04.2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului național de dezvoltare rurală cofinanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și de la bugetul de stat. Mai exact, în condițiile articolului 47 din regulament, transferul de angajament poate fi total sau parțial, cu excepția măsurii 15 «Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor», pentru care transferul poate fi doar total.

 

Transferul trebuie notificat în 15 zile

În cazul transferului de exploatație, transferul de angajament este total și trebuie notificat la APIA de către beneficiarii măsurilor de dezvoltare rurală în termen de maximum 15 zile de la data efectuării transferului. De asemenea, transferul de exploatație se poate realiza oricând pe parcursul anului de cerere, până la emiterea primei decizii de plată. Pe parcursul unui an de cerere de plată se poate efectua un singur transfer pentru aceeași exploatație. În schimb, transferul de angajament se poate face numai în perioada de depunere a cererilor de plată. În cazul în care o suprafață aflată sub angajament face obiectul unui transfer de exploatație sau de angajament, cedentul și cesionarul sunt responsabili pentru neconformitățile săvârșite în perioada în care angajamentele asumate de aceștia au produs efecte, în condițiile legii.

În cazul transferului de exploatație sau al modificării dreptului de utilizare a unor parcele, beneficiarul cesionar este informat de APIA, în scris, asupra posibilității transferului de angajament și a stadiului implementării angajamentului de către cedent pe suprafețele vizate de transfer, până la acel moment.

  Preluarea angajamentului în caz de deces

Atunci când intervine decesul titularului ex­ploatației agricole, pre­luarea angajamentului se poate face în următoarele situații:

 

● când decesul fermierului a survenit înainte de efectuarea plătii pentru anul curent și moștenitorul solicită plată și dovedește dreptul de utilizare a suprafețelor aflate sub angajament;  ● când decesul fermierului a survenit după efectuarea plătii pentru anul curent și în campania următoare moștenitorul depune cerere de preluare în caz de deces și dovedește dreptul de utilizare a suprafețelor aflate sub angajament.