Praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a umplut cu bucurie sufletele credincioșilor din satul Roșu, comuna Chiajna. Părintele Romică Macovei, duhovnicul lor de o viață-ntreagă, i-a întâmpinat la hram, cu o slujbă frumoasă, grandioasă, săvârșită încă din ajunul marii sărbători creștine, de un ales sobor de preoți și diaconi, condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Iubirea, credința și sfințenia s-au împletit armonios în sfânta biserică din Roșu, Chiajna, păstorită de Părintele Romică Macovei, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud, în cele două zile dedicate hramului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Din seara de marți, 28 iunie și până miercuri, 29 iunie, la nimiezi, creștinii care încă mai păstrează credința nestinsă în comoara inimii, s-au împărtășit cu bucuria a două zile minunate, binecuvântate, în splendidul lăcaș de cult de la Chiajna.
* Rugi înălțate la Ceruri pentru luminarea inimii
Împreună cu preoții slujitori, cu mic cu mare, credincioșii satului i-au cinstit în chip deosebit pe Sf. Petru și Pavel, doi dintre cei mai iubiți sfinți ai ortodoxiei care poartă așezarea sacră sub “aripile” lor ocrotitoare. Frumoase cântări bisericești au atins sufletele rugătorilor de toate vârstele. Cu glasurile lor smerite, preoții și enoriașii deopotrivă, au lăudat în cântări, au înălțat rugi la Ceruri pentru luminarea minții și a inimii, pentru iertarea păcatelor, pentru sănătatea trupului și a sufletului.
* Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, prima slujire pentru fiii duhovnicești ai parohiei
Mici și mari, tineri și bătrâni, clerici și rugători au adus slavă, închinare și mulțumire pentru toate darurile primite de-alungul timpului. Marți seara, în ajunul praznicului, soborul slujitor a fost condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu Părintele Romică Macovei, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord. Preasfinția Sa a ținut să-i îndemne pe credincioși la trăirea în spiritul credinței și a faptelor bune, izvorâte din iubirea pentru Dumnezeu. Cuvântul de învățătură a Preasfințitului Părinte Timotei a fost cu atât mai puternic cu cât, s-a aflat pentru prima dată în sânul acestei parohii, slujind și rugându-se pentru fiii ei duhovnicești.
* Încântător! Copiii în costumele populare au readus farmecul satului
Credincioși din moși strămoși, părinții și-au îmbrăcat copilașii în straie de sărbătoare. Spre încântatrea celor ce au asistat la slujba înălțătoare, copiii minunați ai parohiei, au strălucit în frumoasele costume populare pe care le-au purtat cu grație în sfânta biserică. Portul popular tradițional, unul dintre cele mai importante elemente culturale și istorice a atras admirația tuturor privitorilor. Chiar și pe cea a Părintelui Preasfințit Timotei Prahoveanul, care a fost întâmpinat de Părintele Protopop, după tradiția bisericească și de un grup de copii îmbrăcați în frumoasele lor costume populare, însoțiți de doamna preoteasă Mariana Macovei.
* Părintele Romică Macovei, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud: “Trăiți pentru Hristos și veți avea viață veșnică!”
“Slujesc aici din 1982. În anul 2005 s-a început construcția noii biserici. Aceasta a fost sfințită de Părintele Preasfințit Varsanufie Prahoveanul în 2008 care a și dat pe lângă hramul Sf. Nicolae, încă două hramuri, respectiv, hramul Sf. Petru și Pavel și pe cel al Sf. Neagoe Basarab. Între 2011 și 2012, s-a pictat biserica mare de către pictorul Petru Botezatu. Pictura a fost sfințită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe 6 decembrie 2012. Concomitent, s-a construit și capela, clopotnița, lumânărarul, agheasmatarul, tot ansamblul, practic, lucrările fiind în curs de finalizare și sperăm să fie sfințite anul viitor. Acum slujesc aici împreună cu părintele coslujitor Cristian Vasile și cu părintele diacon Alexandru Gabriel Negoiță. La acest praznic, ne-am bucurat de o slujbă cu totul specială. Hramul a început de marți seara cu Acatistul Sf. Apostoli Petru și Pavel și Vecernia unită cu Litia. Soborul a fost alcătuit din 12 preoți și a fost condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, căruia îi mulțumim că s-a aflat în familia noastră duhovnicească în această zi, de mare sărbătoare creștină. A fost prima dată când Episcopul Timotei Prahoveanul a venit să slujească într-o parohie din această zonă. După aceste momente cu o deosebită încărcătură duhovnicească, oamenii trebuie să rămână cu îndemnurile Sf. Apostoli Petru și Pavel de a-L urma pe Hristos pentru a dobândi viața veșnică. Trebuie să rămână și cu convingerea mărturisirii credinței. Tuturor celor ce poartă numele celor doi Apostoli, Petru și Pavel, le doresc să le dea Dumnezeu sănătate, liniște sufletească și alese bucurii duhovnicești”, ne-a spus Părintele Romică Macovei, Protopopul protopopiatului Ilfov Sud, la finalul slujbelor minunate săvârșite cu prilejul hramului.
* Părintele Romică, duhovnicul care atinge cu harul său sufletele creștinilor
Părintele Romică slujește în lăcașul de cult din satul Roșu al comunei Chiajna, de mai bine de trei decenii. De atunci, o părticică din sufletul său, o transmite creștinilor care vin să-și regăsească liniștea în biserica pe care duhovnicul o păstorește cu o credință profundă, cinste, onoare, iubire de oameni și dăruire spirituală. Prin slujbele frumoase pe care le săvârșește cu harul său plin de dragoste și prin înțelepciunea cuvântărilor sale de învățătură, părintele Romică atinge sufletele tuturor credincioșilor din vatra satului.
* “Părintele bomboanelor”
Duhovnicul este apreciat și iubit nu numai de tinerii și vârstnicii locului, cărora le tămăduiește sufletele îndurerate, ci și de copiii care-și însoțesc părinții la biserică. Pentru că are grijă să le îndulcească mereu copilăria dăruindu-le câte ceva dulce, micuții l-au supranumit “părintele bomboanelor”. Când îl văd, princhindeii îi sar în brațe și îi vorbesc liber, cu vocile lor ingeresti.
* Sfântul lăcaș, oinestimabilă valoare istorică și duhovnicească
Biserica păstorită de părintele Romică Macovei se înalță semeață pe malul râului Dâmbovița, în splendoarea naturii comunei Chiajna. Aceasta a fost zidită în luna iulie 1831 de către meșteri necunoscuți. Sfântul lăcaș are două turle care-i dau o înfățișare arhitectonică deosebita. Pictura bisericii de o mare valoare artistică și istorică, impresionează prin eleganță expresivă și se remarcă prin bogăția culorii care-i conferă unicitate, grandoare, măreție. Și mai ales, o inestimabilă valoare istorică și duhovnicească (deși unii nu agreează acest gen de pictură, dar care cu siguranță peste 200 sau 300 de ani, va avea o valoare impresionantă).